ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX logaritmische weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni

  • Het is goed om de analyse met het grote plaatje te beginnen. In deze grafiek zien we het enorme hoofd- en schouderpatroon dat vorig jaar is afgerond. Het koersdoel van dit patroon is 200 als je het hoofd in de logaritmische grafiek omklapt, maar dat is eigenlijk niet de juiste methode. Meet je de hoogte van het hoofd en trek je dat af van de neklijn (de dikke blauwe lijn die ook in de lineaire weekgrafiek verder op deze pagina te zien is als lijn B) dan wordt het koersdoel ongeveer 60. Dat zal geen niveau zijn dat vandaag of morgen wordt gehaald, maar ergens in de komende jaren. Zelfs een stijging tot de neklijn B zou geen verandering in dit vooruitzicht brengen.

AEX logaritmische weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni (vanaf februari 2002)

  • In deze grafiek zien we het laatste deel van de vorige grafiek in detail. De AEX heeft niet alleen het kanaal aa' verlaten, maar meteen ook het zijwaartse kanaal waarin de index zich bevond. De index heeft eindelijk de weerstand gepasseerd die werd gevormd door de oude bodems uit september en oktober vorig jaar. De index maakt zich daarmee op voor een stijging. We moeten in onderstaande grafieken bepalen wat het koersdoel kan worden.

AEX lineaire weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni

  • De index heeft de laatste weken tussen de zwarte lijnen vertoefd. In de daggrafiek hieronder is dat ook te zien als kanaal ff '. Hoewel het kanaal vrij lang is kan het gezien worden als een vlag in de stijging die we eerder boven het blauwe lijntje zagen. Je kunt in een weekgrafiek maar heel grof een koersdoel bepalen. Omdat aan de vlag grofweg 57 punten vooraf gingen en de index vanaf het punt van uitbraak dus 57 punten zou kunnen stijgen zou het koersdoel op ongeveer 344 komen. In de daggrafiek zal ik proberen een nauwkeuriger koersdoel te bepalen.

  • Als de index verder stijgt gaan de lijn f '' en de blauwe stippellijn rond 318 als weerstand dienen. Met name die laatste weerstand, in de daggrafiek wat nauwkeuriger te zien als de lichtgrijze stippellijn op 320, is een zeer zware weerstand omdat de index daar ruim twee maanden steun heeft gevonden. De combinatie van lijn F'' en die weerstand maakt dat we niet zonder meer uit kunnen gaan van het bereiken van her koersdoel 344.

AEX daggrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni

  • De bearish counterattack line van gisteren werd gevolgd door een stijging waardoor het patroon zijn waarde heeft verloren.

  • De index bevindt zich boven de inmiddels weer duidelijk stijgende EMA50, de markt lijkt de twijfel van zich te hebben afgeschud. Nadat het gemiddelde vanaf april was gestegen daalde het de laatste twee maanden weer, dit was een teken van twijfel. De markt lijkt de moed weer hervonden te hebben. Een stijgend gemiddelde is belangrijk om de toekomstige richting te bepalen. Omdat de index zich steeds rond dat gemiddelde zal bewegen kunnen we zeggen dat de markt weer begint te geloven in een positieve toekomst..

  • De trendlijn g heeft de index niet alleen ondersteund, maar uiteindelijk ook naar boven door de weerstand gedwongen. Het is daarmee een heel belangrijke lijn geworden die we de komende tijd goed moeten volgen.

  • De AEX heeft de rode stippellijn op 295 gebroken en daarmee een omgekeerd hoofd- en schouderpatroon afgerond. Het patroon is niet symmetrisch, daarom heb ik met cijfers de delen van het patroon aangegeven. Van (1) naar (2) is de linkerschouder. Het hoofd loopt van (2) naar (3) en is helaas niet zo mooi van vorm omdat het dieptepunt links van het midden ligt. De rechterschouder is vandaag afgerond en loopt van (3) naar (4). Het hoofd van dit patroon is 77 punten  hoog, tellen we dit bij de neklijn (295) op dan wordt het koersdoel maar liefst 372. Het is een absolute voorwaarde dat de index boven de neklijn blijft, anders verliest het patroon zijn waarde. De index moet volgende week dus boven 295 blijven om het perspectief op dit doel te kunnen houden. In de weekgrafiek zagen we al dat er heel wat weerstand boven de markt hangt, als de index boven 295 blijft is 372 een doel dat pas over maanden met vallen en opstaan bereikt zou kunnen worden.

  • De rode stippellijn boven in de grafiek is het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA200), een uitermate belangrijk gemiddelde voor de lange termijn trend. Doorbraak van dat gemiddelde wordt als lange termijn koopsignaal gezien, zeker als dat gemiddelde vervolgens ook gaat stijgen. In de US indices is dat al het geval, wij zijn zover nog niet. Bij ons mag je er van uitgaan dat die lijn een formidabele weerstand zal vormen.

AEX uurgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni

  • Deze grafiek zorgt ervoor dat ik de uitbraak die ik in de vorige grafieken heb beschreven met de nodige scepsis bekijk. We zijn enkele dagen gestegen binnen het kanaal aa' en dat leverde tot tweemaal toe een lagere top in de indicator onder de grafiek (MACD histogram) op. Deze dubbele divergentie is normaalgesproken de voorbode voor topvorming, maar dat bleek vandaag niet het geval. 
  • De doorbraak van de in de daggrafiek zo belangrijke 295 zorgde voor een enorme kooplust, hetgeen voor een deel veroorzaakt zal zijn door shortcovering (partijen die de doorbraak niet verwacht hadden en gedwongen draaiden van een positie gericht op dalen naar een positie gericht op stijgen) en voor een niet onbelangrijk deel doordat de euro op dat moment vrijwel alle winst van gisteren ten opzichte van de dollar weer verloor. Dat laatste is om twee redenen goed voor het Europese bedrijfsleven, ten eerste omdat men een groot deel van de omzet in de US maakt en ten tweede omdat een sterke euro de exportpositie van Europese bedrijven nadelig beïnvloedt.
  • We braken vervolgens naar boven uit kanaal aa' en dat is uiteraard zeer bullish te noemen. Bij die stijging maakte de indicator een licht hogere top, waardoor de divergentie dus feitelijk verdween. Het is voor mij maar de vraag of dit voldoende is om volgende week verder te kunnen stijgen omdat de divergentie wel 7 beursdagen heeft bestaan.
  • Mocht de index toch verder stijgen dan zal de lichtgrijze lijn a" die ik parallel aan lijn a getrokken heb een goed eerste koersdoel zijn, met de opmerking dat we de weerstand van de EMA200 uit de daggrafiek als eerste obstakel op onze weg zullen vinden.
  • We zien in deze grafiek nog twee niet gesloten gaps, aangegeven met twee grijze stippellijnen. Met name het laatst gap is er een dat eigenlijk nog gesloten zou moeten worden. Het vervelende is dat dat ons onder de eerder genoemde 295 zou brengen en eveneens onder lijn a, waardoor de stijgende trend zou breken. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat het gesloten gaat worden, het blijft altijd een spel tussen steun en weerstand. De kans dat het gebeurt is echter zeker aanwezig.

AEX 15 min grafiek bijgewerkt t/m vrijdag 6 juni

  • Er is een korte termijn trendkanaal gg' ontstaan dat we prima als alarmbel kunnen gebruiken voor opwaarts gerichte posities. Doorbraak van lijn g zou de eerste aanwijzing zijn dat de zaken minder voorspoedig gaan dan ze er nu uit zien.
  • In deze grafiek is de divergentie in tegenstelling tot de uurgrafiek nog niet verdwenen, hetgeen bijdraagt aan mijn scepsis. Vandaag heeft de index tot tweemaal toe een lagere top gemaakt in de indicator onder de grafiek. Nu hebben we net in de uurgrafiek gezien dat je divergentie met enige voorzichtigheid moet gebruiken, de koers kan immers zoals vandaag gewoon verder stijgen tot de divergentie alsnog verdwijnt. Ik trek er daarom bewust geen conclusie uit, maar hou het alleen in mijn achterhoofd voor als ik maandag a.s. naar de opening kijk.

Resumerend:  Laat ik vandaag zoals zo vaak beginnen met de logaritmische weekgrafiek. Het plaatje ziet er op de lange termijn ondanks de stijging nog altijd heel duidelijk uit, er wachten ons nog zware tijden. Die zware tijden gaan gepaard met ups en downs, het leidt geen twijfel dat we ons in een "up'' bevinden. Laat ik eerlijk zeggen dat ik de beweging van vandaag niet had verwacht, zeker de opwaartse uitbraak uit kanaal aa' kwam voor mij als een verrassing gezien de divergentie. Het zal u teleurstellen, uit de emails die ik af en toe krijg zou je haast denken dat u mij ziet als een soort guru. Welnu, dat ben ik niet, ik heb de waarheid niet in pacht. Helaas niet moet ik zeggen, het zou soms wel eens fijn zijn om dat wel te hebben. In de daggrafiek zien we een duidelijke uitbraak uit een omgekeerd hoofd- en schouders patroon, maar zoals ik onder de uurgrafiek en de 15min grafiek schrijf bezie ik die stijging met een zekere scepsis. Die scepsis is alleen maar sterker geworden door het zwakke slot van de Amerikaanse indices. De AEX zou met de stand van de dollar van dit moment maandag openen rond 297, onder lijn g in de 15min grafiek. Dat zou de korte termijn stijgende trend breken, er is dus een kleine kans dat de uitbraak maandag vals blijkt. Blijft de index netjes boven 295 dan is er geen vuiltje aan de lucht voor de bulls en is mijn scepsis misplaatst. Pffff, de analyse is een lang verhaal geworden vandaag, tijd om te gaan genieten van het weekend. Ik wens u een goed weekend en hoop u maandag weer terug te zien op deze site. Of de stijging doorzet vraagt u ? Ik denk het niet.-Ad-