ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Laat ik met de deur in huis vallen, ik weet niet goed wat ik met de ontwikkeling van deze week aan moet. Toen we vorige week naar beneden door lijn r braken ging ik uit van een vervolg naar beneden, de lijn r was immers gezien het feit dat hij tot 2003 terug ging en drie raakpunten had een belangrijke lijn. De neerwaartse doorbraak van deze lijn was een lange termijn verkoopsignaal. Niets bleek deze week minder waar, de index heeft de gehele voorgaande candle weer goedgemaakt en is nota bene boven lijn r terug gekomen. Het kan te maken hebben met het gap dat twee weken geleden werd gevormd, dat is nog open gebleven en zorgt ervoor dat velen rekening houden met een stijging om het te sluiten. Dit maakt de koersontwikkeling rond lijn r echter wel vreemd, je ziet niet vaak dat een zuivere uitbraak al zo snel wordt teruggedraaid. Ik heb de laatste tijd al vaker gezegd dat trendlijnen er tegenwoordig niet meer toe doen, dit is daarvoor opnieuw een bewijs. Daar trendlijnen een belangrijk en klassiek onderdeel van de technische analyse uitmaken stelt dit me wel voor de vraag welke techniek je nog wel en welke techniek je niet meer kunt gebruiken. Enfin, laat ik maar met de analyse beginnen en zien waar ik op uit kom.

  • Het lichaam van de candle van deze week omvat dat van zijn voorganger volledig, we noemen dat een engulfing bullish line. Het is een bodempatroon dat gebaseerd is op het gegeven dat de twee laatste candles door de achtereenvolgende vorming van een rode en een groene candle de overgang van kracht van verkopers naar macht van kopers illustreren. Het is een bodempatroon.

  • De stijging boven lijn r maakt van de neerwaartse uitbraak van vorige week een valse uitbraak. Na een valse uitbraak volgt meer dan regelmatig een beweging tegengesteld aan de richting van de uitbraak en dat roept samen met het bodempatroon het beeld van een zich voortzettende stijging op.

  • Met die stijging zouden we ons in de richting van het nog niet gesloten gap begeven dat enkele weken geleden gevormd is. Een gap is een opening tussen twee candles, er is een stuk koersgebied overgeslagen. Meestal komt een koers later nog een keer in het overgeslagen gebied terug en dat maakt eveneens een stijging aannemelijk. Verwarrend hierbij is dat de Duitse index zoals ik u gisteren liet zien op hetzelfde moment een gap maakte en dat deze week al gesloten heeft. Dalen zij volgende week dan doen wij dat ook, het zou er in theorie voor kunnen zorgen dat wij ons gap niet meer bereiken.

  • Vanuit de opwaartse doorbraak door lijn r beredeneerd moet ik desondanks op dit moment van een vervolg naar het gap tussen de zwarte stippellijnen uit gaan. We vonden met de candle van vandaag namelijk precies steun op lijn r en dat is zoals we direct in de kwartiergrafiek zullen zien geen toeval. Zolang we maar boven lijn r -maandag op 354,4- blijven moet ik me vanuit de daggrafiek richten op een vervolg naar boven.

  • Voorzie ik dezelfde grafiek echter van de Bollinger Bands dan zien we dat we vandaag de middellijn van deze indicator hebben bereikt. Deze middellijn fungeert als weerstand en zou de opmars tot stand kunnen brengen. Openen we maandag lager dan moet ik daarom voor alle zekerheid rekening houden met een daling.

  • Het beeld zou enorm verbeteren als de index door de lijn heen zou weten te breken, dan zou de bovenste lijn van de Bollinger Bands het meest waarschijnlijke doel worden en dat zou dus zomaar kunnen leiden tot een stijging naar 365 à 370. Het exacte punt zou afhangen van het moment waarop we die lijn bereiken. Het zou ons in ieder geval in staat stellen het gap in de weekgrafiek te sluiten.

  • Dat gap zien we in de uurgrafiek ook, het ligt tussen 358,6 en 364,3. We zijn daar niet ver meer vandaan, we kunnen het haast aanraken. Een stijging boven het slot van vandaag zou ons allereerst naar de onderkant van dat gap brengen, dat is dan namelijk de eerste weerstand. De tweede ligt dan op de bovenkant van het gap.

  • De steunlijn a die ik vandaag getekend heb komt ons maandag goed van pas. Zolang we boven die lijn zijn kunnen we met een gerust hart rekenen op een stijging. Bij een daling onder lijn a zou dat anders liggen, dat spreekt voor zich.

  • Lijn a ligt maandagochtend zoals we in de kwartiergrafiek zien op 355,5 en een daling onder die waarde zou het positieve plaatje verstoren. De markt denkt daar evenwel nog niet aan. De index vormde vanmiddag een vlag en brak daar naar boven uit en hoewel een dergelijk korte termijn patroon in een kwartiergrafiek er maandag niet zo meer toe doet vertelt het wel veel over de intenties van de beleggers aan het Damrak, die beleggers voorzien voor maandag een stijging. Ook het gegeven dat zij aan het eind van de handel een serie groene candles genereerden toont vertrouwen.

  • Zou de index dat vertrouwen beschamen en maandag toch onder 355,5 komen dan vormt lijn r in de daggrafiek zoals we zagen op 354,4 steun. Belangrijker is echter de laatste bodem op 354 waar vandaag overduidelijk een aantal keren werd gekocht, de markt was niet van zins de graadmeter onder dit punt -lijn r in de daggrafiek- te laten zakken. Een daling onder 354 zou de kans op een daling enorm doen toenemen.

  • Naast de weerstand op 357 van de middellijn van de Bollinger Bands is er ook in deze grafiek een reden tot dalen te vinden, ik heb het dan over het gap tussen 351,2 en 352,5 dat gisteren is ontstaan. Dat gap is net als het gap in de weekgrafiek evenmin gesloten en dat maakt dat er nog steeds een kans op een daling is. Welk gap het belangrijkst is moet de markt dan maar uitmaken. Een daling onder 354 zou ik als het signaal van een daling naar 351,2 zien.

Resumerend:  

De weekgrafiek geeft deze week een onverwachte ontwikkeling te zien, de index is namelijk weer terug boven de lange steunlijn r die vorige week werd gebroken. Daarbij werd een bodempatroon gemaakt dat de naam engulfing bullish line heeft en het beeld van herstel oproept. Voorwaarde daarvoor is dat we in de daggrafiek boven lijn r blijven die maandag op 354,4 ligt, maar belangrijker is de laatste bodem in de kwartiergrafiek op 354, dit vanwege het feit dat daar vandaag overduidelijk kopers in de markt kwamen. Boven dat niveau ligt op 355,5 nog de steunlijn a in diezelfde grafiek, die hou ik maandag allereerst in het oog. Vanwege de weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands en het nog niet gesloten gap dat eergisteren ontstond bestaat er immers ook nog een kans op een daling. Blijven we boven lijn a en breken we die middellijn dan kunnen we ons opmaken voor een poging het gap tussen 358,3 en 364,3 te sluiten, komen we onder lijn a dan hangt het van het koersverloop rond 354 af. Zouden we ondanks het bodempatroon in de weekgrafiek onder 354 komen dan voorzie ik allereerst een daling naar 351,2 om het gap van eergisteren te sluiten, het vervolg hangt dan van het verloop rond dat punt af. -Ad-

En dan nog dit....

Opgetekend in het Verenigd Koninkrijk:

Okay hij liegt,

maar hij is wel goed voor mijn portemonnee.

Naar boven