ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Je hoeft geen wonderkind te zijn om te zien dat het vandaag helemaal mis was op de beurs, de grote rode candle spreekt boekdelen. De AEX-index daalde ruim twee procent.en kwam op het niveau van de vorige bodem terecht. Daar loopt de EMA200, het 200-daags exponentieel gemiddelde dat wordt weergegeven met een rode stippellijn. Die lijn bood maandag nog steun, maar als ik naar de koersontwikkeling van vandaag kijk ben ik bang dat dat morgen anders zal zijn. Een daling onder dat gemiddelde zou het naar beneden trekken en als dat tot gevolg zou hebben dat het gemiddelde gaat dalen zou dat een slechte zaak zijn aangezien dit gemiddelde het lange termijn perspectief weergeeft.

  • Het herstel dat deze week optrad mag als beëindigd mag worden beschouwd. Die conclusie trek ik niet alleen omdat in één dag de winst van drie dagen geheel verdwenen is, maar ik haal dat uit de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek heeft het herstel ons gisteren namelijk tot het 38,2% Fibonacci gebracht, hetgeen als een normale technische correctie gezien mag worden. De daling kan daardoor worden hervat, iets dat ook nog eens door de daling onder de stijgende wig tt' werd bevestigd. Aan het patroon ging een daling van bijna 16 punten vooraf en dat houdt in dat er vanaf het punt waarop de index door lijn t heen ging een daling van eveneens 16 punten kan gaan volgen. Dat zou ons rond 328 brengen. In de daggrafiek zien we dat de laatste bodem rond 325 lag, dat daarmee een aannemelijk koersdoel wordt. Als we namelijk zo ver naar die bodem gaan zullen we dat laatste stukje ook nog wel vol maken.

  • De index zal dan morgen eerst onder de laagste koers van vandaag moeten komen, omdat er anders nog een dubbele bodem zou kunnen ontstaan waardoor de daling nog even wordt uitgesteld.

  • Blijft de index onder de lijn m in de 15min grafiek dan volgt die lagere koers onder de blauwe stippellijn vanzelf, alleen als de index boven lijn m zou weten te komen zou dat inhouden dat de index de weerstand op 340,8 gaat testen. Het duurde vanmiddag een paar candles voordat we daar doorheen braken, je mag veronderstellen dat er daar weerstand ligt. Maar nogmaals, zolang we onder de lijn m zijn ziet het beeld er erg negatief uit, temeer daar de lijn een dalingspercentage heeft van ruim 1,5% per dag.

Resumerend: De bakens zijn vandaag verzet. Was er de afgelopen dagen nog sprake van een herstel en hoop op een vervolg naar boven, vandaag is die hoop vervlogen. De enige -kleine- kans die nog rest is de steun waar we op gesloten zijn, die zou zich nog kunnen gaan ontwikkelen tot een dubbele bodem. Ik noem de kans daarop klein omdat we een correctie uit het boekje hebben gezien, een herstel in de vorm van een wig met een top op het 38,2% Fibonacci niveau. Veel duidelijker kan de markt niet aangeven dat het om een tijdelijke correctie ging. Dalen we morgen zoals waarschijnlijk is onder 338,5 dan kunnen we ons opmaken voor een daling naar 325 die in globaal een week vorm zou kunnen krijgen. -Ad-

En dan nog dit....  Ineens is de olieprijs het gesprek van de dag. De prijs van een vat olie is gestegen naar het hoogste niveau in 13 jaar, het kruipt langzaam naar $40. Er zijn een aantal factoren aan te wijzen, waaronder de economische groei in de VS, maar de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten is toch wel het belangrijkst. Die crisis breidde zich onlangs van Irak, waar de situatie zoals bekend uit de hand loopt, uit naar Saudi Arabië. Daar had een aanslag plaats waarbij vijf Zwitserse medewerkers van ABB die daar voor Exxon Mobil aan het werk waren om het leven kwamen. Saudi Arabië is de grootste producent en exporteur van olie in de wereld en als grote aantallen Amerikanen het land zouden moeten verlaten, zoals wordt geadviseerd door de VS ambassadeur in Saudi Arabië, dan zou dat een enorme schade aan de olievoorziening brengen. Het is te hopen dat president Bush de geest weer terug in de fles krijgt die hij er zelf door de bezetting van Irak uit heeft gelaten en dat hij de onrust in het Midden-Oosten weet te bezweren, anders kan de toekomst er door die almaar duurder wordende olie wel eens "oliezwart" uit gaan zien.

Naar boven