ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Van de weekgrafiek worden we deze week niet wijzer. De index heeft een doji gemaakt en dat geeft besluiteloosheid weer. De opening van de week lag op 334,66 en het slot op 334,64. Gedurende week is de index nog wel iets hoger (339,79) en lager (332,25) geweest, maar uiteindelijk is het een gelijkspel geworden tussen kopers en verkopers. Het geeft niet veel aanvulling op de informatie die we tot nu toe hadden.

  • Ik roep u daarvan het belangrijkste nog even kort in herinnering. Het kanaal FF' is voor de komende weken belangrijk, we bevinden ons nog steeds in een lange termijn dalende trend. Het is de vraag of die lijn gebroken zal gaan worden of niet, zolang dat nog niet is gebeurd ga ik uit van een vervolg van de daling. Een trend is een trend tot het tegendeel is gebleken. Ook de bearish harami onder punt 1 zie ik sinds enkele weken als een betrouwbaar toppatroon dat echter nog niet tot een daling heeft geleid. Dan noemde ik de afgelopen weken ook nog de divergentie tussen index en MACD histogram (het staafdiagram onder de grafiek), dit is het onvermogen van de indicator om net als de index hogere toppen te maken. Dit voorspelt eveneens een daling. Omdat we uit de weekgrafiek verder niets kunnen halen gaan we zoals altijd door naar de daggrafiek.

  • De bearish harami die gisteren was ontstaan is vandaag als toppatroon bevestigd door een rode candle. De conclusie is gerechtvaardigd dat er in deze daggrafiek een lagere top is gevormd die zou moeten leiden tot een verdere daling.

  • Na het uitstapje onder lijn m in de week van 17 november heeft deze lijn zowel vorige als de afgelopen week steun geboden, de lijn speelt dus ondanks de tijdelijke doorbraak nog steeds een rol. Zou de index onder de lijn m komen dan zou dat een volgende bevestiging zijn van het toppatroon uit het vorige punt. De lijn loopt maandag op 333.

  • Van de daggrafiek zakken we af naar de uurgrafiek. Laten we eerst het grote beeld in deze grafiek bekijken. Allereerst zien we de driehoek aa' waaruit de index was ontsnapt. Omdat een driehoek over het algemeen een voortzettingspatroon is en er in de driehoek een omgekeerd hoofd- en schouders patroon zichtbaar was leek er een vervolg van de stijging te komen. Vervolgens ontstond echter de stijgende wig bb' en die gaf samen met de divergentie tussen index en MACD histogram een voorwaarschuwing voor een daling. De index brak daarna inderdaad naar beneden uit de wig en kwam gisteren zelfs nog even terug in de vlag. De technische situatie is hierdoor diffuus. We sloten weer boven de vlag, waardoor theoretisch een stijging nog mogelijk is. De driehoek had echter al lang gevolgd moeten worden door een stijging, dus die heeft eigenlijk zijn lading wel verloren.

  • Nu we een beeld hebben van de grote lijnen in de uurgrafiek zoom ik nog in om de laatste candles van de uurgrafiek wat nauwkeuriger te bekijken.

  • De twee onderste candles van vandaag zijn namelijk wel interessant om te zien. Ze vormen samen een tweezer bottom, om precies te zijn de derde variant van dit patroon dat staat uitgelegd op mijn candles pagina. De vraag die meteen bij me opkomt is of we hier met een goed bodempatroon te maken hebben of niet. We doen dat door het patroon van uurcandles te ontleden in 15min candles in de 15min grafiek.

  • De grote rode candle waarmee het gap dat we nog links in de grafiek zien werd gesloten en de stijging die erna komt vormen samen dezelfde beweging als de twee candles in de uurgrafiek, maar dan wat uitvergroot. Rond de onderkant van het gap ontstond steun, hetgeen gebruikelijk is. Dit verklaart de twee candles in de uurgrafiek, maar nu is het nog de vraag of met de tweezer bottom in de uurgrafiek een bodem gevormd die slechts tijdelijk is of dat we nog verder gaan dalen.
  • We zien in de grafiek het dalend kanaal gg'. Dit kanaal vormde tot de laatste candle een dalend patroon, maar in de laatste candle nam men de lijn g' uit. (Uitnemen is een woord dat ik op deze site regelmatig gebruik. Het is een typische beursterm die u in het woordenboek niet terug zult vinden en is een synoniem voor passeren.) Deze laatste candle wordt gevormd door de handel na half zes. De particulier mag niet meer handelen, maar de professionals nog wel en zij hebben op deze manier de vrijheid de index nog wat te verzetten. Waar de handel heen wil, naar boven, is ons de laatste weken al wel duidelijk geworden, maar met deze candle illustreren zij het nog maar eens. De vraag is of we het kanaal als gebroken moeten beschouwen of niet.
  • Ik schrijf deze analyse meestal direct na het sluiten van de beurs, maar deze week kwam het daar niet van en schrijf ik dit op zaterdagmiddag. Dat geeft me het voordeel dat ik weet hoe de Amerikaanse beurzen gesloten zijn. Er zijn een aantal sites waar u kunt zien hoe de Nederlandse fondsen het in de US gedaan hebben en welke index op grond daarvan te berekenen is, zoals bijvoorbeeld Night-Trading. We kunnen dit gegeven gebruiken omdat deze waarde het startpunt vormt voor de handel op maandag, al kan daar door nieuws of de standen van de futures nog wel wat aan veranderen. Er zou maandag zonder nieuwe invloeden een opening rond 333 op het bord kunnen komen. Dat is binnen het kanaal gg' en daarom laat ik de laatste candle van vrijdag buiten beschouwing en ga ik ervan uit dat de dalende korte termijn trend gehandhaafd blijft.

Resumerend: In de weekgrafiek zagen we al weken geleden een toppatroon, maar het is nog niet van een daling gekomen. Het ziet ernaar uit dat dit kan gaan veranderen gezien de bevestiging van de bearish harami in de daggrafiek. De driehoek in de uurgrafiek is zijn glans wel zo'n beetje kwijtgeraakt, dat is negatief. Verder is er als we nog verder inzoomen een dalend trendkanaal in de 15min grafiek te zien en we weten nu al dat de AEX maandag lager gaat openen. Dit alles houdt in dat de daling voortgezet zou kunnen worden. Daar zou het ook zo langzamerhand ook van moeten komen, omdat ik geloof hecht aan de analyse van de maandgrafiek die ik vorige week plaatste. In die analyse zagen we een groot dalend trendkanaal waarin we bijna de bovenkant van het kanaal bereikt hebben en schreef ik dat een eventuele stijging dus maar kortstondig zou mogen zijn. Tot het tegendeel bewezen is moet ik namelijk objectief gezien uitgaan van een vervolg naar beneden, temeer daar we op het 23,6% niveau zijn (U kunt het nogmaals lezen via de link historie bovenaan uw scherm). Elke stijging is in dat perspectief een beweging tegen de lange termijn trend in en er moet een punt komen waarop we weer met de lange dalende trend mee gaan bewegen. Dat punt hebben we mogelijk bereikt, al zal de handel er nog alles aan doen om het jaar positief af te kunnen sluiten. Ik wil u tenslotte nog wijzen op de speciale analyse die ik donderdag plaatste: S&P500 index heeft potentieel omkeerpunt bereikt en wens u een goed weekend. -Ad-