ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Bij de eerste blik op de weekgrafiek is zichtbaar dat er deze week van een trendbreuk sprake is. Voor het eerst sinds begin mei staat er namelijk weer een rode candle van betekenis in de grafiek en dat alleen al dwingt me om rekening te houden met een omslag. Het zou na de stijging van bijna 15,5% die we vanaf mei hebben gekend ook niet vreemd zijn als er een zekere correctie op zou treden, dat zou de stijgende trend in deze weekgrafiek zolang er dan maar een hogere bodem gaat ontstaan ook geen schade hoeven te doen. Zo zouden we later altijd nog naar het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 kunnen gaan dat we nu niet hebben weten te bereiken.

  • De laatste drie candles duiden eveneens op een daling, er zijn twee manieren waarop je tot die conclusie kunt komen. Twee weken geleden ontstond een inverted hammer, na een stijging als deze een potentieel omkeerpatroon. Die omkeer kwam niet en de index probeerde verder te stijgen, maar wist niet voorbij de bovenkant van die omgekeerde hamer te komen waardoor die zich als weerstand wist te handhaven. De rode candle van deze week vormt de bevestiging van het feit dat de weerstand te zwaar was, de inverted hammer doet dus alsnog zijn werk en geeft een omkeer aan. Voor de tweede manier is wat meer fantasie nodig, de laatste drie candles vormen namelijk een patroon dat heel veel op een evening doji star lijkt. De gelijkenis is voldoende om van een toppatroon te kunnen spreken.

  • Gewoonlijk gebruik ik onder mijn grafieken het MACD histogram met het doel om divergentie -afwijkend gedrag- tussen de index en indicator op te sporen, divergentie vormt dan een aanwijzing van een mogelijke top. Vandaag wil ik u bij wijze van uitzondering laten zien dat je daar ook een andere indicator voor kunt gebruiken, onder de grafiek ziet u namelijk de Relatieve Sterkte Index RSI. De RSI is een oscillator ontwikkeld door J. Welles Wilder junior, heeft een waarde tussen 0 en 100 en geeft koop- c.q. verkoopsignalen bij doorbraak van de bovenste of onderste lijnen, maar daar wil ik nu niet op in gaan. Waar ik wel op in wil gaan is de laatste top die de indicator heeft gevormd, het zal u opvallen dat die top onder de voorgaande top uit februari van dit jaar ligt. Dit verschijnsel heet net bij het MACD histogram divergentie en vormt een waarschuwing voor topvorming. In combinatie met de twee voorgaande punten ligt een daling voor de hand.

  • De lijn B, neklijn van een groot hoofd- en schouders patroon dat u al lange tijd in mijn analyses ziet, vormt rond 380 bij zo'n eventuele daling natuurlijk een geduchte steun. De lijn ligt om heel precies te zijn op 378.

  • Uit de daggrafiek -waarin er al maanden een teken van mogelijke topvorming op grond van divergentie tussen index en MACD histogram was te zien- blijkt dat er niet alleen sprake van topvorming is, maar dat de daling zich al heeft ingezet middels een daling uit kanaal vv'.

  • Om die daling te volgen en richtpunten vast te stellen gebruik ik de zogenaamde Fibonacci lijnen over de stijging van 345 naar 399. Elk van de stippellijnen die respectievelijk op 23,6% (386), 38,2% (378), 50% (372) en 61,8% (366) van de stijging liggen is in principe een mogelijk richtpunt voor de daling. Als meest voor de hand liggende punten komen 386 en 378 in aanmerking, de laatste niet in het minst omdat daar ook lijn B uit de weekgrafiek ligt. Ik ga er op grond van de Fibonacci getallen van uit dat we de komende tijd naar een van beide waardes zullen gaan, eenmaal daar aangekomen kijk ik dan verder.

  • De index zal om die daling daadwerkelijk plaats te laten vinden naar de onderkant van de Bollinger Bands moeten gaan en deze naar beneden duwen. De graadmeter is al onder de middellijn, een daling naar de onderste lijn die maandag rond 390 ligt lijkt daarom al vrij zeker.

  • De banden versmallen zich en daaruit vloeit voort dat we tevens aan de vooravond van een forse beweging staan, zolang we in het onderste deel van de band zijn is de kans dat dat een neerwaartse beweging zal zijn ook het grootst.

  • We kunnen de daling volgende week net als vandaag aan de hand van lijn d volgen, zolang we onder die lijn zijn is de daling in ieder geval intact. Aangezien iedere daling met ups en downs gepaard gaat zullen we deze lijn op een gegeven moment wel breken, als dan een lagere top ontstaat kunnen we later dan weer verder dalen.

  • De kwartiergrafiek is de grafiek die we maandag het eerst gaan gebruiken. Lijn d ligt bij opening op 392,8 en als we onder dat punt openen ga ik uit van een voortzetting naar beneden. 

  • Zou de index door lijn d breken dan treedt een herstel in waarvan ik de kracht en de mogelijke reikwijdte aan de hand van nieuw te plaatsten Fibonacci lijnen vast zal stellen. De blauwe stippellijnen op 394,2 en 396,2 vormen in dat geval ook weerstand.

Resumerend: 

Zoals uit de weekgrafiek blijkt zijn er meerdere redenen om de komende tijd van een daling uit te gaan, ik denk dan aan de inverted hammer die weerstand bleef, het patroon dat grote gelijkenis vertoont met een evening doji star en de divergentie tussen index en RSI. In de daggrafiek zagen we gisteren al een daling onder het kanaal vv', een beweging die zich vandaag voortgezet heeft. Dat bracht me ertoe om met behulp van Fibonacci lijnen mogelijke koersdoelen of beter gezegd richtpunten voor de komende tijd vast te stellen, dat werden 386 en/of 378. Het laatste niveau is interessant vanwege het feit dat het samenvalt met voormalig neklijn B in de weekgrafiek die nu als steun dienst zou kunnen gaan doen. De vaststelling van deze richtpunten betekent niet dat we daar in sneltreinvaart naar toe zullen gaan, ik veronderstel dat daar enige tijd overheen zal gaan. Dit zal gepaard gaan met op- en neergaande bewegingen waarin we steeds de bevestiging van de neerwaartse trend zullen moeten zoeken. In dat kader volg ik maandag om te beginnen de koersontwikkeling ten opzichte van lijn d. Blijven we onder die lijn dan gaan we naar 390 waar de onderkant van de Bollinger Bands ligt die mogelijk steun kan bieden, om verder te kunnen dalen zal de index de lijn als het ware naar beneden moeten gaan duwen. Komt de graadmeter boven lijn d dan zal ik het herstel met behulp van Fibonacci lijnen volgen om kracht en weerstand te bepalen en te verifiëren dat het past binnen een dalende trend.

En dan nog dit.... 

Wist u dat ik iedere dag weer verbaasd ben over het groeiend aantal mensen dat zich door bovenstaande taaie kost heen worstelt? Ik neem mijn petje voor u af. -Ad-

Naar boven