ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen maandag zagen we in de maandgrafiek dat de AEX tegen de onderkant van een groot hoofd- en schouders patroon aan kijkt waarvan de neklijn B rond 380 ligt, u kunt dat via de link historie bovenaan dit scherm desgewenst nog lezen. Uit dit patroon vloeit een erg negatief toekomstscenario voort dat vervalt als we boven 380 zouden weten te komen. We zijn door de stijging van deze week al een aardig eind op streek richting die neklijn, we sloten deze week af met een index van ruim 367. Nog dertien punten dus en we kunnen gaan proberen het kwaad te keren door een stijging boven 380 tot stand te brengen.

  • Amsterdam laat deze week zien dat de belegger zeker niet zo negatief gestemd is als het hoofd- en schouders patroon doet voorkomen. De index brak met de candle van deze week naar boven uit het kanaal rr' en zette tevens een slot boven de hoogste koers van vorig jaar neer, dit mag gezien worden als een koopsignaal. De doorbraak boven die vorige top is nog wel gering, we zullen deze volgende week moeten bevestigen door een verdere stijging om zo wat meer afstand van de stippellijn op 366 te nemen.

  • De basis om dat te doen is vandaag in de daggrafiek gelegd. We vormden de stijgende lijn u en dat houdt een versnelling van de stijging in. De index dient volgende week in eerste instantie boven deze lijn u te blijven om de stijging naar de neklijn in de weekgrafiek voort te zetten. Zouden we namelijk niet boven lijn u weten te blijven dan zou het risico bestaan dat we terugvallen onder 366 waarmee de uitbraak van vandaag een valse uitbraak zou worden. Dat zou vanzelfsprekend negatief zijn.

  • Zolang we echter in de uurgrafiek boven de lijn m' blijven is de stijgende trend nog geenszins verstoord. Die lijn bood gisteren steun en begeleidt ons op de weg naar boven. Verder bereiken we bij iedere stijging een hoger punt en komt ieder daaropvolgend dal boven het daarvoor liggende dal. Zolang dit proces van hogere toppen en bodems intact is, is de stijgende trend dat eveneens.

  • Kijken we tenslotte naar de 15min grafiek -u ziet dat ik de zaak steeds verder uitrek- dan kunnen we een eerste koersdoel berekenen aan de hand van het omgekeerde hoofd- en schouders patroon dat vanmiddag werd afgerond. Het hoofd was ongeveer 2,5 punt hoog en opgeteld bij de neklijn komen we dan bij een doel van tussen 368 en 368,5 uit. Ik teken daarbij aan dat patronen in een 15min grafiek de volgende beursdag over het algemeen minder betekenis hebben, daar er 's avonds en 's nachts -en in dit geval ook in het weekend- slotkoersen van andere beurzen en nieuws beschikbaar komt. Die combinatie bepaalt de opening voor de volgende beursdag. Hoe dan ook, technisch ziet het er goed uit. 

Resumerend:  

De Amsterdamse beurs heeft deze week een belangrijke beweging tot stand gebracht, namelijk de opwaartse uitbraak uit het kanaal rr'. Hiermee trad zoals we in de daggrafiek zien een versnelling van de stijging in, hetgeen zou kunnen leiden tot het bereiken van de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon in de weekgrafiek. Die neklijn moeten we dan weer breken om het negatieve lange termijn scenario dat ik maandag schetste te verijdelen. De technische vooruitzichten hiertoe zijn momenteel goed. De index is boven het hoogste punt van vorig jaar gekomen en dat vormt een koopsignaal. Vanzelfsprekend dienen we nu boven dat punt te blijven, al is de lijn m' in de uurgrafiek nog belangrijker. Die lijn -voorheen de bovenkant van het kanaal mm'- is gisteren steunlijn geworden en zolang we daar boven zijn is de stijgende trend intact. Verder hebben we nog een proces van hogere toppen en bodems in de uurgrafiek, zouden we bij een eventuele daling boven de laatste bodem rond 363,5 een hogere bodem vormen dan blijft de trend nog steeds naar boven gericht. Voorlopig ziet het er dus nog goed uit.

En dan nog dit.... 

Vandaag zagen we een uitstekend voorbeeld hoe irrationeel markten kunnen reageren op meningen en harde cijfers. Om met dat laatste te beginnen, vanmiddag kwamen er cijfers vrij betreffende de Amerikaanse banengroei en het consumentenvertrouwen aldaar. Beide cijfers vielen tegen. Tegelijkertijd gaf FED voorzitter Greenspan in Londen een lezing en gaf daar aan van mening te zijn dat de zwakke dollar en de belastingdiscipline het tekort op de lopende rekening kunnen helpen beheersen. De markt kon kiezen tussen deze visie en harde cijfers en koos voor de visie. Voormalig Amerikaans minister van financiën Rubin, toch ook niet de eerste de beste, sprak vandaag juist de nadrukkelijke angst uit dat de Amerikaanse tekorten verder op zullen lopen, maar de woorden van Rubin -tegenwoordig senior executive official van Citigroup- hadden geen enkele invloed op de markt. De markt hoort wat ze wil horen en negeert de rest. -Ad-

Naar boven