ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als vanmorgen in de tussentijdse update van 10u begin ik deze analyse met de logaritmische weekgrafiek. De reden is dat we aangekomen zijn bij de lijn G, de lange termijn dalende weerstandslijn in deze grafiek. Ik vertelde u vrijdag dat het van groot belang zou zijn als we deze lijn zouden weten te breken en vandaag volgde na de waarschijnlijke herverkiezing van president Bush waar men op de beurs blij mee was de eerste poging daartoe, deze poging is vooralsnog niet gelukt. Er resten ons deze week nog twee beursdagen en dat betekent dat men het opnieuw zou kunnen proberen, de laatste candle verandert deze twee dagen natuurlijk ook nog van vorm.

  • De stijging van vandaag heeft ons wel boven een andere lijn gebracht, namelijk de lijn e' in de daggrafiek in de vorm van een lijngrafiek die alleen op slotkoersen gebaseerd is. De overschrijding van de lijn e' is echter miniem en dus nog niet voldoende om van een echte duidelijke doorbraak te kunnen spreken. De rest van de analyse moet daarom gericht zijn op de vraag hoe groot de kans is op een daling, dat is ook in verband met de lijn G in de eerste grafiek heel erg belangrijk. 

  • De AEX steeg vandaag uit enthousiasme over de herverkiezing van Bush -waarbij men er van uit gaat dat die herverkiezing op een haar na rond is- tot boven de blauwe stippellijn. De eerstvolgende weerstand lag op 339, maar daar kwamen we niet terecht. In plaats daarvan vormden we een candle die sterke overeenkomst vertoont met de candle bij de pijl. Zou er morgen een daling volgen dan ontstaat er morgen wederom een evening star, net als begin oktober gebeurde. De voorbereiding hiervoor is in ieder geval klaar door een candle die met een gap boven zijn voorganger staat, we noemen dat de star positie. Als de geschiedenis zich herhaalt, we zien dat vaak binnen de technische analyse, gaan we morgen naar beneden. Er zou zich dan een lagere top vormen en we zouden ook onder de lijn G in de weekgrafiek blijven, maar laat ik daar niet op vooruit lopen.

  • Er zijn namelijk goede technische argumenten te noemen om van een vervolg naar boven uit te kunnen gaan. Het eerste argument is dat we het 76,4% Fibonacci niveau in de uurgrafiek gepasseerd zijn hetgeen volgens de Fibonacci theorie zou kunnen uitmonden in een 100% correctie naar 339.

  • Verder bevinden we ons boven de stijgende lijn h die ook vandaag weer steun bood en het is eenvoudig zo dat ik zolang dat het geval is eigenlijk uit moet gaan van een vervolg van de stijging.

  • Er zijn wel een tweetal factoren die een daling eveneens mogelijk maken. In deze uurgrafiek zien we namelijk divergentie tussen MACD histogram en de AEX-index. De indicator heeft een lagere top gemaakt op het moment dat de index gewoon verder steeg, ze lopen dus qua gedrag uiteen. Dit is een teken aan de wand, een waarschuwing dat we mogelijk de top hebben gezien. Het behoeft vanzelfsprekend bevestiging, die kan alleen komen van een daling onder de lijn h.

  • De tweede factor die een daling mogelijk maakt zien we in de 15min grafiek. Het gaat om twee gaps die nog niet gesloten zijn. Dit soort openingen tussen candles leiden vrijwel altijd tot een beweging waarbij de overgeslagen gebieden weer worden opgezocht, we noemen dat het sluiten van gaps. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat we binnenkort naar 327,7 terug gaan om zo beide gaps te vullen. Er is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, maar omdat dit vaak geschiedt wel waarschijnlijk. Ook hiervoor is in eerste instantie een daling onder lijn h nodig en in tweede instantie ook onder de lijnen j en i die eveneens steun kunnen bieden.

Resumerend:  

Onze AEX-index bevindt zich op een uiterst belangrijk punt, namelijk precies tegen de dalende lange termijn weerstandslijn G in de logaritmische weekgrafiek. Het lukte ons niet daar doorheen te breken hoewel alle ingrediënten daarvoor aanwezig waren. Zo zijn we voorbij het 76,4% Fibonacci niveau in de uurgrafiek en kwamen we in de daggrafiek boven de weerstand rond 335, de weg naar de vorige top rond 339 leek door deze beide zaken open te liggen. We zouden daar overigens nog steeds naar toe kunnen gaan doordat we ons in de uur- en de 15min grafiek nog steeds boven de stijgende lijn h bevinden en we zolang dat het geval is uit moeten gaan van een vervolg naar boven. Ik acht de kans op een daling onder deze lijn morgen echter groot en heb daarvoor een drietal redenen. Allereerst is er in de daggrafiek een candle ontstaan die sterke overeenkomst vertoont met de candle die op 7 oktober de basis van een toppatroon met de naam evening star vormde. In de technische analyse herhalen dergelijke patronen zich regelmatig, daarom is morgen de kans op een daling en het ontstaan van een evening star groot. Verder is er in de uurgrafiek sprake van divergentie en ook dat is vaak een voorloper van een daling, al moet ik erbij zeggen dat dit tegenwoordig niet altijd het geval meer is. Tenslotte hebben we ook nog het gegeven dat er nog twee gaps gesloten moeten worden, waaronder die van vandaag. Alles bij elkaar optellend vermoed ik dat we morgen naar beneden zullen gaan.

En dan nog dit.... 

De technische analyse is de afgelopen jaren drastisch veranderd in de zin dat sommige patronen en signalen, met name die die op een daling wijzen, onbetrouwbaarder zijn geworden. Diegenen die deze pagina's al langer lezen hebben me daar vaak opmerkingen over zien maken. Opwaartse uitbraken uit stijgende wiggen, dalingen onder trendlijnen die gevolgd werden door een stijging waardoor ik nieuwe patronen als de korte breuk en de opvolgende trendlijn heb moeten verzinnen, stijgingen die volgden op een nieuwe laagste koers, divergentie wijzend op een daling maar resulterend in een stijging, vlaggen die tot een daling hadden moeten leiden maar dat niet deden, dat zijn voorbeelden van zaken waar we mee werden geconfronteerd. Onder president Bush zijn de reacties van de aandelenmarkt minder voorspelbaar geworden, met name daar waar het gaat om dalingen reageerde de markt vaak contrair aan de technische signalen. Laat ik het maar de Bush reflexen noemen. In hoeverre hij hier debet aan was kan ik niet vaststellen, maar ze waren er wel. De markt heeft vandaag de waarschijnlijke herverkiezing van Bush met enthousiasme verwelkomd, maar ik blijf met de vraag zitten hoe het nu verder moet met de technische analyse. In een markt treden zowel korte termijn koop- als verkoopsignalen op, maar het resultaat van koopsignalen was het de laatste jaren veel beter dan dat van verkoopsignalen. Die laatste categorie werd meer dan regelmatig gevolgd door snelle totaal onverwachte stijgingen. Ik zal de komende tijd daarom met name de verkoopsignalen met extra zorg volgen omdat het na de herverkiezing van Bush niet uit te sluiten is dat de markt zich met name op dat punt afwijkend van de theorie blijft gedragen. Mocht na enige tijd blijken dat de beurs zich -nu deze verkiezingen achter de rug zijn en Bush de buit binnen heeft- weer normaal gaat gedragen en ook dalingen weer worden 'toegestaan' dan kom ik daar al doende wel achter, het is dan nog vroeg genoeg om mijn zorg te laten varen. Eerst maar controleren of de reflexen slijten. -Ad-

Naar boven