ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ook deze week hebben we in de weekgrafiek met een stijging van 1,25% weer een groene candle weten te creëren, we zijn hierdoor dicht in de buurt van de neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon gekomen dat ik afgelopen dinsdag besprak. U kunt desgewenst de analyse van die dag nogmaals lezen door in de titelbalk de link 'historie' aan te klikken, aan de linkerzijde van het scherm dat zich dan opent kunt u de datum 310505 kiezen. Uit het patroon vloeit als lange termijn doel voor de komende jaren een koersdoel van zestig punten voort. Daar het bij een doorbraak van de neklijn B waardeloos zou worden zou het een positief signaal zijn als de index door 380 zou weten te breken, dat is dan ook het belangrijkste aspect waarop we de index de komende tijd moeten volgen. De markt heeft een gouden kans om te tonen dat het onzin is om van een dergelijk laag koersdoel uit te gaan, zij kan dat bewijzen door een stijging boven 380 te bewerkstelligen.

  • Voordat we bij 380 kunnen komen hebben we eerst nog de weerstand van de voorgaande top uit april op 374 te passeren, dat is het eerstvolgende station dat we op de reis naar boven aan moeten doen.

  • We worden op die reis begeleid door de stijgende lijn q, zolang we ons boven die lijn bevinden houden we de stijging in gang. Naast lijn q vormt ook de stippellijn 2 rond 368,3 steun.

  • We zullen verder net zo lang door moeten stijgen tot de indicator onder de grafiek -het MACD histogram- de rode stippellijn door de vorige top van diezelfde indicator passeert, dit om divergentie te voorkomen. Divergentie is vaak een voorbode van topvorming en dat zou op weg naar 380 een slechte zaak zijn.

  • Helemaal zeker van een stijging ben ik niet, dat heeft te maken met het patroon dat vandaag gevormd is. Het gaat om een dark cloud cover die een flink deel van zijn voorganger 'opgegeten' heeft. Daar dit een omkeerpatroon is bestaat de kans dat we volgende week gaan dalen, al wil ik hier gezien de stijgende trend nog heel voorzichtig mee om gaan en wachten op bevestiging met een rode candle die dan maandag zou moeten volgen. We hebben op dit moment een hele mooie stijgende trend en dat zorgt ervoor dat ik de dark cloud cover -zo genoemd in analogie met donkere wolken die zich boven de koers samentrekken- met nadruk als waarschuwingssignaal wil zien. In Japan zegt men in zo'n geval dat niet uit iedere donkere wolk regen valt.

  • De reden dat ik zo voorzichtig ben vinden we zowel in deze als in de volgende grafiek. De Bollinger Bands stijgen scherp, de index bevindt zich in het bovenste deel en er is nog geen teken dat dit tot een einde gaat komen. Ik maak daar wel de kanttekening bij dat deze banden trendvolgend zijn en zich minder lenen om vooruit te kijken.

  • De uurgrafiek leent zich daar beter toe. We zien een overduidelijk stijgende trend die uit een patroon van hogere toppen en hogere bodems bestaat en bovendien -zoals we in de daggrafiek ook zagen- ondersteund wordt door lijn q.

  • De candles onder punt 3 zijn de moeite van het bespreken waard. Het zijn twee hammers die ontstonden nadat de markt tot twee keer toe slechte Amerikaanse cijfers over zich heen kreeg. Het waren niet de eerste negatieve berichten, maar de markt heeft de laatste tijd een bijzonder vermogen om te herstellen van slecht nieuws en deze twee candles illustreren dat prima. Beide uren kreeg de beurs een daling te verduren, maar in beide candles wisten kopers de index weer terug naar boven te brengen. Dit toont veerkracht, de markt slaagde er in om de zaken naast zich neer te leggen.

  • We hebben vandaag een dubbele top gemaakt. Het lichaam van de inverted hammer -de eerste candle van vandaag- en de top van vanmiddag liggen op één lijn, de index is er dus niet in geslaagd dat potentieel toppatroon te passeren. Deze dubbele top kan de start van een daling vormen, maar dat weten we pas als de steun van lijn q en stippellijn 2 gebroken zou worden. Daar zijn we nog een stuk boven. Een trend blijft de trend totdat het tegendeel bewezen is, op grond hiervan moet ik uit gaan van een vervolg naar boven.

  • Rond 20.30u als ik deze analyse schrijf staat de Dow op -0,8% en de Nasdaq op -1,1% en dat zal deze stijgende trend maandag onder druk zetten. Het verzet waar ik bij de uurgrafiek over sprak blijkt toch eindig, als de Amerikaanse beurzen tenminste geen eindsprint inzetten waar ik nu nog geen zicht op heb.

  • Maandag is in eerste instantie de stippellijnen op 369,7 van belang, maar meer nog de stippellijn 2. Zolang we boven die laatste lijn blijven kunnen we de stijging die vanmiddag licht onder druk stond voortzetten.

Resumerend: 

We zijn deze week weer dichter bij de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon gekomen dat zoals we dinsdag in de maandgrafiek zagen zo'n belangrijke negatieve hoofdrol in het lange termijn beeld speelt. De stijgende trend die uit alle grafieken spreekt maakt een beweging naar die neklijn mogelijk. In de daggrafiek kunnen we als we boven de steunlijn q blijven naar de weerstand op 374, breken we daar vervolgens doorheen dan kunnen we naar de neklijn op 380. Het is wel zaak om op te letten. In de daggrafiek heeft zich een dark cloud cover gevormd en in de kwartiergrafiek een dubbele top en bovendien ziet het er naar uit dat er maandag vanwege de daling in de VS -als men tenminste geen eindsprint inzet- druk op de koersen zal komen. Stippellijn 2 en lijn q zijn dan het allerbelangrijkst, zolang we boven die beiden blijven kunnen we de stijging nog voortzetten en is er alleen sprake van een tijdelijke correctie. Zouden we onder die lijnen komen dan wordt het gevaarlijker, dan hangt alles van de steun op 366 af. Ik ben benieuwd of de markt volgende week voldoende strijdlust kan tonen om dit alles te voorkomen en naar 380 op te stomen. 

En dan nog dit....

De Italiaanse minister van Welzijn Roberto Maroni heeft de suggestie geopperd naast de euro de lire weer in te voeren. Het wordt met een lachertje afgedaan, maar het baart me desondanks zorgen. Als een populist een dergelijk idee brengt komt dat niet uit de lucht vallen, er is een voedingsbodem voor dergelijke gedachten. Italië paste in geval van economische problemen monetair beleid toe om die problemen aan te pakken. Men stuurde de lire omlaag om de concurrentiepositie van Italië te bevorderen en zo de structurele problemen waar het land mee worstelt niet aan te hoeven pakken. Italië heeft dit instrument met de invoering van de euro uit handen gegeven en dat betekent dat er maar één oplossing rest, namelijk het oplossen van de structurele problemen. De Italiaanse regering slaagt daar echter niet in en legt de schuld nu bij de Europese Centrale Bank, die zou in de ogen van de Italianen de rente moeten verlagen. Die ECB op haar beurt kan vanwege het risico op inflatie de rente niet verlagen. Die inflatie is in Europa niet overal even hoog en er zijn dus landen waar de rente inderdaad zonder inflatierisico verlaagd zou kunnen worden, maar daar de ECB het beleid baseert op de gemiddelde inflatie in Europa kan het de rente niet verlagen om de economie te stimuleren. Europa wordt op deze manier gestraft voor het eigen onvermogen het beleid in de verschillende landen op elkaar af te stemmen. Het ene land bezuinigt en probeert door binnen het stabiliteitspact te blijven de problemen op te lossen, het andere land houdt vast aan bestaande uitgaven of breidt deze zelfs uit en laat daarvoor de tekorten oplopen. Terwijl de regeringsleiders alle aandacht richten op de Europese grondwet als wondermiddel voor de oplossing van alle problemen verzuimen zij tot een gezamenlijk financieel-economisch beleid te komen waar alle landen zich aan houden. Zij -en niet de Nederlandse bevolking met het 'nee' tegen de grondwet- brengen daarmee Europa en de euro aan de rand van de afgrond. Als gemeenschappelijk beleid uitblijft stevent Europa rechtstreeks af op een recessie en is de euro op termijn vanwege verder afnemend draagvlak gedoemd te verdwijnen. De opmerking vanuit Italië moet gezien worden als een eerste waarschuwing, temeer daar niet alleen in een land als Italië, maar ook in ons land het draagvlak voor de euro tanende is. Het is de prijs die je betaalt voor onvermogen. -Ad-

Naar boven