ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen woensdag plaatste ik een lange termijn analyse op grond van de maandgrafiek. In die maandgrafiek zagen we een groot hoofd- en schouders patroon met als neklijn de lijn B. Ik kwam in die analyse tot de conclusie dat we waarschijnlijk een top hebben gemaakt aangezien de candles van de maanden januari, februari en maart samen een toppatroon vormen. Dit is de achtergrond van waaruit ik deze analyse ga maken. In de weekgrafiek waarmee ik vandaag start ziet u het deel vanaf de top van het patroon. We zien net zoals we in de maandgrafiek zagen een stijging in de richting van lijn B, omdat het laatste deel in deze grafiek slecht zichtbaar is zoomen we wat verder in.

  • Vorige week schreef ik dat een beurs bij een pullback over het algemeen 38,2% corrigeert, maar dat de hammer op het 23,6% Fibonacci niveau me wel tot voorzichtigheid dwong omdat ook het 23,6% niveau een potentieel steunpunt is. Ik constateerde verder dat de hammer met zijn voorganger een on-neck line vormde, een voortzettingspatroon dat juist een voortzetting van de daling voorspelde. Dit waren tegengestelde factoren en ik kon daarom, hoe onbevredigend ook, niets zeggen over de koersontwikkeling van deze week. Nu de week is afgelopen kunnen we achteraf stellen dat de hammer de juiste indicatie heeft gegeven, al hebben we daar natuurlijk niet veel aan. Wat ons te doen staat is te zoeken naar nieuwe zaken.

  • Een van die nieuwe zaken is het patroon dat gevormd wordt door de laatste drie candles, dit is namelijk een morning star. Een morning star is een bodempatroon, een patroon dat een omkeer aangeeft aan het slot van een daling. Dat laatste plaatst me meteen voor een dilemma, er is eigenlijk niet echt sprake van een daling voorafgaand aan het patroon. Die daling bestond namelijk uit slechts één candle. Dit vermindert de waarde van deze formatie, die normaalgesproken betrouwbaar is, naar mijn mening aanzienlijk. Ik zeg erbij dat dit een subjectieve beoordeling mijnerzijds is en ik zal het patroon moeten afwegen tegen de overige elementen uit de analyse.

  • Een van die elementen is het feit dat de index op het 23,6% niveau gekeerd is, dat is bijzonder snel. Het is niet ondenkbaar dat het hierbij blijft aangezien dit niveau steun kan geven. Dit gebeurt echter alleen in het geval van een uiterst sterke trend. De pullback kan natuurlijk ook in meerdere delen verlopen, waarvan we dan nu alleen het eerste deel gezien zouden hebben. Dat zou betekenen dat we dan wellicht alsnog naar het 38,2% niveau of lager zouden gaan, maar daar is op dit moment niet veel van te zeggen.

  • Een ander element is dat de index bijna tegen de lijn J aan ligt waar we pas twee weken geleden uitbraken. Een uitbraak wordt over het algemeen gevolgd door een test, dat wil zeggen door een beweging in de richting van de net doorbroken lijn. Over het algemeen zal zo'n gebroken lijn dan weerstand gaan vormen en de index hervat zijn weg in de richting van de uitbraak. We noemen de test dan afgerond. Breekt de index daarentegen door de weerstand heen dan noemen we de voorgaande uitbraak een valse uitbraak. Het is bij zo'n test verstandig er van uit te gaan dat er geen valse uitbraak zal ontstaan, met andere woorden dat de lijn zich netjes zal kwijten van zijn nieuwe taak als weerstand. Dat dienen we ook in dit geval te doen. We kunnen dat beter in de daggrafiek doen omdat we de lijn J daar ook zien.

  • Daar ik in iedere grafiek bij de belettering van de lijnen apart het alfabet volg heet de lijn J uit de weekgrafiek in de daggrafiek lijn m. Lijn m is de onderkant van het voormalig kanaal mm" waar we op 11 maart van dit jaar uit naar beneden braken. We zijn inmiddels de redenen die ons op dat moment tot die uitbraak brachten weer vergeten, aangezien we ons weer op een hoger koersniveau bevinden als destijds. Dat allemaal op grond van één cijfer dat vandaag om 15.30u bekend is gemaakt. We naderen nu de lijn m en de koersontwikkeling bij die lijn zal volgende week van het allergrootste belang zijn. De vraag is of we de lijn gaan breken of niet, ik kan u verzekeren dat als ik dergelijke vragen kon beantwoorden ik deze pagina niet zou schrijven. Ik zou dan al lang "binnen" zijn en me op een aangename plek elders op de wereld bevinden. Het mag helaas niet zo zijn, eigenlijk maar beter ook.

  • Ik maakte gisteren een vergelijking met de periode rond 8 januari. Er ontstond toen net als gisteren een patroon dat separating lines heet en er was eveneens een licht stijgend kanaaltje te zien. Net als in januari zijn we ook nu naar boven uit dat kanaaltje gebroken. In januari volgde na dat patroon een stijging die precies even groot was als de stijging die eraan vooraf ging, dat levert dan een koersdoel van 356 op. Het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen dat we daar daadwerkelijk naar toegaan, maar het is mogelijk op grond van deze berekening. Het zou ons boven lijn m brengen en de uitbraak tot een valse uitbraak maken. 

  • We liggen tegen de onderkant van het nog niet gesloten gap tussen de stippellijnen aan, maar dat zien we beter door naar de uurgrafiek over te gaan.

  • Dat gap ligt tussen 350 en 353, we staan op het punt het te gaan sluiten. Het sluiten van een gap houdt in dat er alsnog koersen tot stand komen binnen dit gebied dat eerder overgeslagen was. Bovenin de grafiek is er tevens nog een ander gap zichtbaar, maar dat is minder belangrijk omdat het er niet voor zorgde dat de daaropvolgende candles los kwamen te staan van de rest van de grafiek, het gap viel binnen de koersontwikkeling van de dag ervoor waardoor er niet zo'n prominente scheiding is als bij het andere gap.

  • Wat ons tot nu toe tegen hield is het 61,8% Fibonacci niveau waarop we ons bevinden, in combinatie met de nabijheid van de lijn m in de daggrafiek. Dit is in de uurgrafiek de laatste Fibonacci halte, passeren we deze dan gaan we naar het eindstation op 366 volgens deze theorie, die we natuurlijk wel moeten combineren met andere technische factoren.

  • We zijn licht boven de lijn j ' die samen met lijn m een trendkanaal vormt, maar nog niet ver genoeg om van een echte uitbraak te kunnen spreken. Het is denkbaar dat we volgende week eerst naar lijn m dalen om een van de twee gaps in de 15min grafiek te sluiten.

  • Er zijn bij de stijging van de afgelopen twee dagen namelijk twee gaps gevormd. Het bijzondere is dat dat gedurende de beurshandel is gebeurd, over het algemeen ontstaan gaps bij de opening om verschillen met het slot in de VS in te calculeren. Het onderste gap is niet erg belangrijk, omdat de bovenkant van het gap halverwege de koersen van die dag kwam staan de candles die na het gap volgden niet echt alleen. Het gap van vanmiddag is echter wel belangrijk, het heeft een echt gat geslagen in de grafiek en het zal waarschijnlijk ergens in de komende week gevuld moeten worden.

  • De index bewoog vandaag het grootste deel van de dag in een rechthoek tussen de stippellijnen. Aan de rechthoek ging een stijging van 5,5 punt vooraf en als we er van uit gaan dat er daarom ook een 5,5 punt stijging na de uitbraak volgt komt het koersdoel op 350,5. Dit is bereikt en het staat een eventuele daling naar het gap dus niet in de weg.

  • Wat wel in de weg staat is de driehoek die aan het eind van de dag gemaakt is. Het is een voortzettingspatroon en het geeft aan dat de markt vanmiddag dacht dat het maandag verder naar boven zal gaan. Een dergelijke driehoek komt meestal halverwege een beweging, waarbij we als start van die beweging het laatste deel moeten nemen, in dit geval 344. Het koersdoel wordt 357, dicht bij het koersdoel 356 dat ik in de daggrafiek bepaalde.

Resumerend: De technische situatie vandaag ingrijpend veranderd door de forse stijging naar 350, een stijging van 2,35%. Het heeft ons voorbij de lijn m' en de EMA50 in de daggrafiek gebracht hetgeen betekent dat we volgende week zullen gaan proberen door de lijn m heen te komen. Normaalgesproken zou ik zeggen dat die lijn als weerstand zou moeten gaan dienen, maar na het koersgeweld van vandaag ben ik daar niet meer zo zeker van. De markt is immers erg gretig aan het kopen geslagen, met name nadat vanmiddag nieuwe cijfers in de VS bekend werden. Die markt denkt ook verder naar boven te gaan gezien de driehoek die ontstaan is in de 15min grafiek. De beleggers staan alvast klaar bij de startstreep, dat is de boodschap die spreekt uit dit patroon. De markt heeft altijd gelijk, dus het is zeker mogelijk dat we maandag door lijn m in de daggrafiek gaan breken, in welk geval we naar het koersdoel 356 à 357 gaan dat we zagen in de daggrafiek en de 15min grafiek. Slagen we er niet in door lijn m in de daggrafiek te stijgen dan dalen we naar de lijn m in de uurgrafiek en sluiten het gap dat vanmiddag is ontstaan, vanaf dat punt zien we dan weer verder. Welk scenario het wordt kan ik helaas niet zeggen.

En dan nog dit.... Het gap van vanmiddag en de daaropvolgende felle stijging ontstonden door de bekendmaking van de Nonfarm Payroll nummer, eenvoudig gezegd de groei van het aantal mensen dat in de VS als werknemer op een loonlijst staat. Dat aantal werkenden in de Verenigde Staten is de afgelopen maand met 308000 gestegen, de werkgevers hebben 308000 nieuwe banen gecreëerd en dat was meer dan de markt had verwacht. Het getal is onderdeel van een enorm rapport vol met gegevens die allemaal statistisch door middel van steekproeven zijn bepaald en aangepast voor seizoensontwikkelingen. Hier kunt u het rapport lezen: tekstversie of PDF versie, de laatste is het best leesbaar. U heeft er de Acrobat Reader voor nodig die u op de site van Adobe gratis kunt downloaden. Op pagina 5 van de PDF-versie vindt u niet alleen een uitleg, maar ook een gegeven waarmee we het cijfer dat vandaag bekend is gemaakt nogal kunnen relativeren. De foutmarge van het getal bedraagt namelijk plus of min 290000. Men komt dus met het getal 308000, maar het uiteindelijke getal kan liggen tussen 18000 en 598000, dit vanwege de statistische onnauwkeurigheid. Op een dergelijke onnauwkeurig getal gaat de beurs af en het is nog een voorlopig getal ook omdat niet alle gegevens binnen zijn van de steekproeven (!) aan de hand waarvan het cijfer wordt berekend. Het is het jaar van de Amerikaanse verkiezingen, het jaar waarin het erop of eronder is voor President Bush en zijn team. We hebben vele voorbeelden gezien van de wijze waarop dat team omgaat met informatiestromen, denk maar aan Irak. Nu hangen we alles op aan geschatte incomplete gegevens die kort voor de verkiezingen gepresenteerd worden door diezelfde Amerikaanse overheid. Het is maar wat je betrouwbaar vindt. Prettig weekend. -Ad-