ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Had u me gisteren verteld dat we vandaag fors boven stippellijn 2 zouden sluiten dan had ik u beslist niet geloofd. Toch is dat vandaag gebeurd, de beurs steeg uit vreugde over de zwakke euro met maar liefst 1,88% en dat heeft me volledig verrast. De engulfing bearish line van gisteren, een toppatroon, heeft me totaal op het verkeerde been gezet, de bulls sloegen vandaag keihard terug en bewezen dat de beurs verder wenst te stijgen.

  • Het is moeilijk om een koersdoel te bepalen, maar in eerste instantie wil ik het op de top van april rond 374 houden. Daar aangekomen wil ik dan kijken hoe de index zich gedraagt, waarna ik een conclusie wil trekken aangaande een mogelijke stijging naar 380. Op 380 ligt zoals we gisteren zagen de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek, een neklijn die we moeten breken om het lange termijn beeld te kunnen verbeteren. Met de stijging van vandaag maakt de beurs aanstalten in die richting.

  • Ook het beeld in de Bollinger Bands is vandaag enorm verbeterd. Ik veronderstelde gisteren dat de index onderweg was naar de middellijn -de stippellijn tussen de banden-, maar niets bleek minder waar. We zijn met één candle weer terug bij de bovenste band en de index zou morgen samen met deze band op kunnen gaan trekken.

  • Het proces van hogere toppen en bodems dat gisteren beëindigd leek is door de stijging van vandaag hersteld, we zijn boven de top van 26 mei gekomen. Dit houdt een voortzetting van de opwaartse beweging in.

  • De stippellijn op 369,7 die we ook in de grafiek hieronder zien kan bij een eventuele daling steun bieden, een weerstand die gebroken is wordt namelijk steun.

  • De beurs heeft gezien de stijging geen enkele intentie de drie nog niet gesloten gaps op lagere niveaus (361-361,5 / 356,1-356,9 / 351,2-352,4) alsnog te sluiten. Dit is overigens geen enkele reden om deze gaps van mijn lijstje te verwijderen, het sluiten van de gaps van 18 april op 20 mei en dat van 15 april op 26 mei heeft me geleerd dat het tegenwoordig lang kan duren eer een gap gesloten wordt. Het is gevaarlijk om er bij het uitblijven van die beweging van uit te gaan dat die dan helemaal niet meer plaats zal vinden. Van uitstel komt nog niet noodzakelijkerwijs afstel, al zal het er voorlopig waarschijnlijk nog niet van komen.

  • De kwartiergrafiek spreekt voor zich, hier werd volop gekocht. Een deel van de stijging zal ongetwijfeld te maken hebben met beleggers die een daling hadden verwacht en door de stijging fout kwamen te zitten, zij moesten hun posities sluiten en droegen zo bij aan de stijging. Dit verschijnsel heet een short-squeeze.

Resumerend: 

Laat ik eerlijk zijn, ik zat er gisteren helemaal naast. Ik had na het toppatroon van gisteren niet meer gerekend op een stijging en al zeker niet meer toen de Amerikaanse beurzen gisteren met verliezen sloten. De werkelijkheid bleek anders, we zagen een stijging van maar liefst 1,88% die naar verluidt werd veroorzaakt door de verzwakkende euro. Het Franse 'non' met een grote kans op een Nederlands 'tegen' zorgde aldus voor een forse stijging van de beurs. Toen daar in de VS ook nog een tegenvallend (!) groeicijfer overheen kwam gingen de remmen los. Ik constateerde gisteren dat we ter verbetering van het lange termijn beeld eigenlijk door 380 zouden moeten breken, dit kan een stap daartoe zijn. In de uurgrafiek hebben we immers het patroon van hogere toppen en bodems hersteld en daarmee de weg naar boven weer gevonden. De eerste weerstand ligt rond 374, dat wil ik als eerste richtpunt nemen. Weten we daar dan door te stoten dan zouden we naar 380 kunnen gaan. Voorwaarde is dat we boven stippellijn 2 blijven, maar dat spreekt naar ik aanneem voor zich.

En dan nog dit....

Na een dag als vandaag vergaat de lust om de koersontwikkelingen te analyseren me in alle eerlijkheid wat, het analyseren van een beweging als deze is feitelijk onbegonnen werk. Er is noch technisch noch fundamenteel een goede aanleiding voor deze stijging te vinden. De euro daalt en dat zorgt voor een betere concurrentiepositie van ons bedrijfsleven ten opzichte van dat buiten de EU, dat is waar. Dat is echter het enige voordeel en het is de vraag of het van goede invloed op onze economie gaat zijn. Zo betalen wij onze olie in dollars en dat houdt in dat we bij een toch al stijgende olieprijs (inmiddels weer rond $52,50) voor hogere kosten komen te staan. Grondstoffen die we van buiten de EU halen zullen eveneens duurder worden. Producten die we importeren zullen duurder worden en door dit alles zal de inflatie toenemen. Het is trouwens ook nog maar de vraag of producenten de hogere kosten door zullen kunnen berekenen aan de consument, die heeft immers al moeite genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor de VS is de sterkere dollar nadelig, het zal de export aantasten. Er werd onlangs al geklaagd over afnemende exporten naar Europa en dat zal alleen maar erger worden, de groei in de VS kan er door aangetast worden. Het ISM rapport van vanmiddag toont overigens nu al een lagere groei aan, al was men daar gezien het hierdoor mogelijk uitblijven van een renteverhoging blij mee. Omdat wij totaal afhankelijk zijn van de Amerikaanse groei heeft een vertraging nadelige gevolgen voor onze economie. Dan zijn er nog de Amerikaanse tekorten die bij een sterkere dollar alleen maar verder oplopen, ook dat is geen goede zaak en moet op een gegeven moment tot financiële ongelukken leiden. Dan heb ik het tenslotte nog niet gehad over de door de ECB verlaagde verwachting voor de economische groei die aansluit bij de tegenvallende Europese macrocijfers die we recent zagen. Wat doet onze beurs met dit alles? Die richt zich op één aspect van het bovenstaande verhaal en stijgt fors. Het kwartje zal nog wel een keer vallen, maar vandaag gunde de beurs zich nog geen tijd voor reflectie. -Ad-

Naar boven