ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het toppatroon van gisteren, een zogenaamde counterattack line, heeft de kopers bepaald geen schrik aangejaagd. Zij waren vandaag vanaf de lagere opening tot aan het slot van de dag aan de winnende hand en dat resulteerde in een candle die tegen de blauwe stippellijn heen lag die door de laatste toppen loopt. Was er in deze grafiek gisteren nog het risico dat er een dubbele top zou gaan ontstaan, vandaag probeerde de beurs dat dus te bezweren en was daar op een haar na succesvol in. 

  • De markt wenst de stijgende trend dus voort te zetten en we moeten een vraagteken zetten bij de counterattack line van gisteren. Het is lang geleden dat er een periode was waarin toppatronen zo'n korte 'levensduur' hadden als in de huidige markt, ik durf ze bijna niet meer te gebruiken. Dat betekent ook dat ik hard op zoek ben naar nieuwe methodes waarmee ik de markt kan volgen, daarover onderaan deze pagina meer. Eerst wil ik met u op de gebruikelijke manier de analyse vervolgen met de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek zien we goed wat er is gebeurd. De kopers namen direct na de lagere opening het heft in handen en zorgden voor een stijging waarmee de steunlijn t werd gevormd. Deze lijn begeleidde ons naar het punt waar we een nieuwe aanval op de recente toppen zouden kunnen gaan doen.

  • De AEX neemt hiermee weer meer afstand van het gap dat vrijdag werd gevormd, ook de oude theorie dat gaps later nog worden gesloten lijkt niet meer op te gaan. De beurs vormde een hogere bodem en hervatte de stijging. Ik overweeg daarom ook de gaps maar niet meer betrekken in mijn analyse. Er blijft dan weliswaar weinig over van de technische analysevorm die ik al jaren gebruik, maar het zij zo. Deze stijgende trend lijkt tot op heden door niets of niemand te stoppen en het gebruik van technieken die dalingen voorspellen blijkt levensgevaarlijk doordat de belegger niet alleen geen winst meer neemt, maar de geringste dalingen ook blijft gebruiken om bij te kopen.

Resumerend:  

Amsterdam heeft zich niets aangetrokken van het toppatroon dat gisteren in de daggrafiek werd gevormd en bleef vandaag na een lagere opening stijgen totdat de weerstand rond 376,2 werd bereikt. Hier dreigde gisteren een dubbele top te gaan ontstaan, maar de beurs lijkt vastbesloten dit niet te laten gebeuren. De plaats waarop we nu staan, zoals we gisteren zagen net onder de neklijn van het hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek, is daar ook veel te belangrijk voor. We zijn vandaag vlak onder de weerstand rond 376,2 geëindigd en er is niet veel voor nodig om die morgen te breken, de Amerikaanse beurzen moeten dan vanavond de voorzet al geven. Doen zij dat dan zetten we de weg naar boven voort en naderen snel een gebied rond 378 à 380 waar de genoemde neklijn opdoemt. Blijven zij echter in gebreke en dalen we onder lijn t dan bestaat de kans dat we alsnog het gap van vrijdag tussen 371,1 en 372,4 sluiten dat nu nog open lijkt te blijven.

En dan nog dit.... 

U heeft de afgelopen maanden met mij kunnen constateren dat de technische middelen die ik op deze site gebruik één voor één hun waarde in de analyse verloren en ik me op een gegeven moment voornamelijk ben gaan verlaten op het proces van hogere toppen en bodems waar de huidige stijging al maanden op drijft. Divergentie, toppatronen uit de candlestick techniek, het sluiten van gaps, het zijn voorbeelden van technische zaken die me op momenten dat zij een daling voorspelden regelmatig op het verkeerde been hebben gezet. Vanzelfsprekend blijf ik zoeken naar aanpassingen waarmee ik me beter op deze trend in kan stellen en introduceer daarom een grafiek met een nieuwe indicator die ik zo af en toe zal gaan gebruiken. Ik voeg eraan toe dat de interpretatie van deze indicator soms niet gemakkelijk is.

 

 

De blauwe lijnen in de grafiek zijn standaarddeviatie-kanalen die voor het eerst door Perry Kaufman zijn beschreven, maar later populair zijn gemaakt door John Bollinger. Hierdoor kregen zij de naam Bollinger Bands. De unieke eigenschap van deze banden is dat de breedte afhankelijk is van de volatiliteit. De band wordt wijder wanneer de volatiliteit toeneemt en smaller naarmate die volatiliteit afneemt. Op deze manier ontstaat een kanaal dat niet alleen mee beweegt met de markt, maar zich qua breedte ook aan die markt aanpast. De reden dat ik  deze indicator wil bespreken is dat de Bollinger Bands het in de markt van de afgelopen maanden uitstekend gedaan hebben. Laat ik de belangrijkste zaken uit de grafiek noemen.

 

- De lijnen zijn ieder gedurende de afgelopen maanden prima steun- of weerstandsniveaus geweest en als zodanig dus goed bruikbaar in de analyse.

 

- De stippellijn in het midden van het kanaal heeft vanaf november op uitmuntende wijze als steunlijn dienst gedaan. Iedere keer als de index op deze stippellijn kwam veerde de index op, ook vorige week zagen we dat weer. Dit levert een eenvoudige conclusie op, zolang de AEX zich boven de stijgende stippellijn bevindt blijft de stijgende trend intact. 

 

- De bovenste blauwe lijn vormt een uitstekende begrenzing aan de bovenzijde. De lijn leek te gaan dalen, maar zette vandaag toch weer een stijging in. Zet die beweging zich voort dan zal de index zich samen met die lijn verder naar boven gaan begeven, de index zal die lijn dan als het ware naar boven uit de weg duwen zoals in de voorgaande periode ook voortdurend is gebeurd. Blijft de lijn echter horizontaal dan weten we dat we op moeten gaan letten. Is de index in het bovenste deel van de band dan betekent dat kracht, zolang we in dat deel zitten kijken we alleen naar de beweging van die bovenste blauwe lijn. -Ad-

 

Naar boven