ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren schreef ik aan het slot van mijn analyse dat we vanwege de valse uitbraak uit de stijgende wig xr' rekening moesten houden met een opwaartse uitbraak door de lijn r', vandaag is het daadwerkelijk van die uitbraak gekomen. De AEX index steeg maar liefst 1,11% en de markt toonde daarmee zijn optimisme. Het gebeurt al niet vaak dat een index na een neerwaartse doorbraak uit een stijgende wig weer terug komt in zo'n patroon, maar dat die index daarna ook nog eens naar boven uitbreekt zie je helemaal niet vaak. De kopers zijn in Amsterdam aan de overhand en tonen hun vertrouwen in de toekomst met deze uitbraak.

  • Het eerste koersdoel ligt op 366, daar ligt de top die we op 19 februari 2004 hebben bereikt. We zagen gisteren dat daarboven rond 380 de neklijn ligt van het grote hoofd- en schouders patroon dat al lange tijd in de grafiek staat, komen we boven 366 dan wordt 380 daarom mijn volgende richtpunt. Laten we echter eerst afwachten wat de index bij 366 gaat doen, het lijkt me logisch dat het bereiken van dat punt winstnemingen uitlokt. We hebben sinds eind oktober vorig jaar geen serieuze winstnemingen meer gezien en naarmate we hoger komen neemt de kans daarop toe. Het mogen dan wel voornamelijk lange termijn beleggers zijn die de markt overheersen, een deel van hen zal op een gegeven moment de winst toch wel van tafel halen lijkt me.

  • De beweging in het laatste uur spreekt boekdelen, de beleggers sprongen in de markt. Een deel van de felle stijging zal zijn veroorzaakt doordat beleggers die op een daling hadden gerekend -dat zullen er bij de lijn r' in de daggrafiek velen geweest zijn- hun positie moesten sluiten om verder verlies te voorkomen. Dit verschijnsel heet een short-squeeze, de beleggers die short zitten komen klem te zitten en moeten hun verlies nemen om erger te voorkomen.

  • Dat verklaart overigens niet de gehele stijging, de stijging wordt namelijk gedragen door grote beleggers. Dat blijkt wel uit het feit dat de index ook in de slotveiling waarin met name die partijen actief zijn flink steeg. Dit draagt de stijging natuurlijk, zij zullen niet zo vlug als verkoper optreden als kleinere beleggers omdat de meeste van hen nog altijd een buy-and-hold strategie toepassen.

  • Nu de lijn m' doorbroken is zal die als steun dienst kunnen gaan doen mocht de index wat terugvallen. Zolang we boven die lijn zijn is de stijgende trend intact.

Resumerend:  

De index is vandaag naar boven door de lijn r' gebroken en dat moet als een koopsignaal gezien worden. De eerste weerstand ligt ter hoogte van een oude top op 366 en dat niveau hou ik daarom als eerste koersdoel aan. Voorwaarde voor een verdere stijging is vanzelfsprekend dat we boven de lijn r' blijven, die lijn moet als steun gaan dienen. Lijn r' ligt morgen rond 361. De index heeft in de 15min- en uurgrafiek de lijn m' als steunlijn voor het geval we terug mochten vallen. Je weet het in deze fase nooit, er komen nogal wat kwartaalcijfers en daar kan zomaar een negatieve verrassing tussen zitten waardoor we weer terugvallen. Verder moeten we de Amerikaanse beurzen in de gaten houden in verband met het rentebesluit dat morgen in de VS bekend wordt gemaakt. Bij het uitblijven van tegenvallers kan de beurs echter verder omhoog.

En dan nog dit.... 

De AEX presteert deze maand in vergelijking met de Amerikaanse indices goed en dat is aanleiding om de koersontwikkeling eens vanuit een bijzondere invalshoek te bekijken. De grafiek hieronder is een grafiek die lezers van het maandblad Technische en Kwantitatieve Analyse al kennen. In dat blad publiceerde ik een artikel waarin ik onder andere met een Amerikaanse bril naar de AEX index keek door de slotkoersen van de AEX te vermenigvuldigen met de slotkoersen van de euro/dollar koers. Ik deed dit vanwege het feit dat een Amerikaanse belegger om bij ons aandelen te kopen zijn dollars moet omwisselen in euro's en bij verkoop van zijn aandelen zijn euro's weer om moet ruilen in dollars. De wisselkoersverhouding tussen euro en dollar speelt dus een nadrukkelijke rol in de belegging.

AEX in dollars         Normale AEX lijngrafiek        

  • Om de AEX in dollars te kunnen vergelijken met de normale AEX grafiek bevat deze pagina nieuwe functionaliteit.  Door uw muis over de onderstreepte teksten hierboven te bewegen kunt u bepalen welke grafiek u ziet. U hoeft niet te klikken, als u dat doet ververst u namelijk alleen de pagina. De nieuwe optie maakt het u mogelijk de twee grafieken snel met elkaar te vergelijken. Gebruikers van de Internet Explorer met een beeldscherm met lage resolutie kunnen met de F11 toets het beeld vergroten, zodat de grafieken beter zichtbaar zijn op het scherm.
  • Vergelijkt u beide grafieken met elkaar dan ziet u dat de stijging van de AEX in dollars vanwege de zwakke dollar veel sterker is geweest dan de beweging in euro's, die laatste beweging is veel vlakker geweest. Beleggen in de AEX is voor de Amerikaanse belegger dus aanzienlijk gunstiger dan voor de Europese belegger doordat de verzwakkende dollar onze stijging versterkt.
  • Vanaf de bodem in begin 2003 heeft de AEX een stijging van 67% gekend terwijl de dollar-AEX in die tijd bijna 100% steeg.
  • De gecorrigeerde index kent technisch eveneens een beter beeld. De index heeft in dollars in de maanden januari tot september een dalende wig gevormd en is daar naar boven toe uitgebroken. Staat de wig zoals vaak het geval is op de helft van de beweging dan kan de index naar 575, waarbij de werkelijke koers van de AEX natuurlijk afhangt van de waarde van de euro op dat moment.
  • Door de stijging boven 465 is een omgekeerd hoofd- en schouders patroon afgerond dat ik heb aangegeven met de letters S, H en S. Het koersdoel is 685 en dat komt overeen met een Fibonacci retracement van 100%, de index moet daarvoor dan nog wel voorbij het 61,8% niveau zien te komen. Nogmaals, het gaat hier om een omgerekende index die dagelijks door het slot van de euro uitgedrukt in dollars moet worden gedeeld om tot de normale AEX index te komen.
  • Al met al is er alle reden om aan te nemen dat er vanwege het goede technische beeld geld vanuit de Verenigde Staten naar ons land vloeit, iets dat overigens ook voor de andere Europese indices geldt. Dit kan bijdragen aan de stijging van onze beurs. -Ad-

Naar boven