ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Amsterdam wist vandaag voort te bouwen op de test van de voormalige weerstand rond 467,5 en boekte een winst van 0,77%. We naderen de vorige top die op 473,13 lag, maar wisten al wel de hoogste slotkoers van het jaar neer te zetten. De aandelenbeurs heeft er overduidelijk voor gekozen om de stijgende trend voort te zetten. Weten we morgen verder te stijgen, we moeten verderop proberen te achterhalen hoe aannemelijk dat is, en komen we boven 473,13 dan wordt lijn s' opnieuw het eerstvolgende doel. Lijn s' ligt morgen rond 479,4, als we de lijn volgende week zouden bereiken levert dat een waarde op die afhankelijk van het punt waarop we lijn s' bereiken op 480 à 481 zou kunnen liggen.

  • Anders wordt het zouden we morgen niet door 473,13 breken, hetgeen gezien de overduidelijke hervatting van de stijgende trend een minder waarschijnlijke optie is. We zouden dan in een zijwaartse beweging tussen 467,5 en 473,13 kunnen geraken.

  • De Bollinger Bands geven me reden om van een voortzetting naar boven uit te gaan. De bovenste lijn en de middellijn zijn duidelijk aan een opwaartse beweging begonnen waaruit ik de voorlopige conclusie trek dat de beurs na een zijwaartse fase aan een stijgende trend is begonnen. Wat als volgende stap in deze trend technisch dient te gebeuren is dat de index nu naar de bovenste lijn toe moet gaan lopen opdat index en lijn samen naar boven op kunnen gaan trekken. Globaal richtpunt voor morgen zou bij een voortzetting naar boven 477,5 zijn, dat is namelijk het punt waar de index de lijn ingehaald zou kunnen hebben. Op grond van deze indicator is overigens niet vast te stellen dat me morgen werkelijk naar boven zullen gaan, ik kan alleen zeggen dat de algehele trend naar boven gedraaid is.

  • De uurgrafiek biedt ons wat meer houvast aan de hand waarvan wel vast te stellen is dat de markt morgen naar boven denkt te gaan. Er is namelijk een omgekeerd hoofd- en schouders patroon gevormd waarvan de neklijn op 471,6 ligt en de schouders en het hoofd respectievelijk met de letters S en H in de grafiek aangegeven zijn. Het patroon blijft alleen geldig als de index morgen boven 471,6 blijft en levert een koersdoel van 476,8 op dat ik uitgerekend heb door vanaf de neklijn uit te gaan van een stijging ter grootte van het hoofd. Natuurlijk moeten we morgen dan niet alleen boven de neklijn blijven, maar ook door de stippellijn op 473,13 heen breken.

  • De markt wist ondanks een goede start met een gap vandaag pas laat door te breken, eerst werd het gap voor een groot deel gesloten. Dat het niet geheel gesloten werd tekent de gretigheid van de markt, kopers konden niet wachten tot het geheel door een daling naar 469 gesloten was en stapten al daarboven in. De gretigheid blijkt verder uit de snelle stijging in de laatste fase. Toen Amsterdam zag dat de Amerikaanse beurzen de weg naar boven zochten sprongen beleggers in de markt en dreven de index snel naar boven.

  • De verwachtingen voor morgen zijn dus hoog gespannen hetgeen zich uit in de afronding van het omgekeerd hoofd- en schouders patroon. Morgen let ik om te beginnen op de neklijn van dat patroon op 471,6. Daar moet de index om het koersdoel 476,8 geldig te houden in ieder geval boven blijven. Verder let ik vanzelfsprekend op de stippellijn op 473,13 die we moeten breken om verder naar boven te kunnen gaan.

Resumerend:

Kopers hebben vandaag met name in het laatste deel van de handel blijk gegeven van een groot vertrouwen in een verdere stijging. In de daggrafiek ontstond hierdoor een duidelijke voortzetting van de stijgende trend en de daggrafiek met Bollinger Bands toont een omslag van een zijwaartse naar een stijgende beweging. In de uurgrafiek is als aanvulling hierop een omgekeerd hoofd- en schouders patroon afgerond dat op een stijging naar 476,8 wijst. Voorwaarde voor een beweging naar die koers is dat de index morgen boven de neklijn blijft die op 471,6 ligt en door de enig overgebleven weerstand breekt die we op 473,13 vinden.

En dan nog dit... 

Tot slot wil ik u nog een grafiek van de Nasdaq tonen, want deze index heeft in navolging van de Dow Jones en de S&P500 afgerekend met een belangrijke weerstand. Gisteren wist de graadmeter door de stippellijn op 2333 te breken, hetgeen als een koopsignaal gezien mag worden. De index dient nu natuurlijk wel boven die waarde te blijven, anders gaat het koopsignaal alsnog verloren en verandert het in een bull trap. De index heeft vandaag net na 18u Nederlandse tijd deze steun getest en wist er tot dusverre boven te blijven. Ik heb momenteel geen reden om te veronderstellen dat het de graadmeter niet zal lukken om verder te stijgen, maar ik wil dat zeker wel blijven volgen. De Nasdaq heeft een belangrijke invloed op onze AEX, als deze samen met Dow Jones en S&P500 de stijging vast weet te houden doen wij dat met onze beursgraadmeter vanzelf ook. Zou de Nasdaq overigens toch nog onder 2333 sluiten dan zou lijn i later toch nog voor een volgende doorbraakpoging kunnen zorgen, op dit moment ziet het er dus voorspoedig uit. -Ad Nooten-

Naar boven