ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag kwam het van een test van de doorbraak door 467,5 van vorige week, een beweging die nog niet afgerond is. Een test is een beweging naar een uitbraakniveau, die in een stijgende trend in de meeste gevallen in een voortzetting van de stijging resulteert. Zeker bij een niveau zoals 467,5 waarbij het even geduurd heeft alvorens het werd gebroken is het belangrijk voor een trend dat het niveau zich vervolgens als steunniveau bewijst. De stijging moet dan tot stand komen doordat beleggers die de doorbraak gemist hebben van de daling naar het uitbraakniveau gebruik maken om alsnog in te stappen. Eindigt een dergelijke test echter met een beweging tot onder de steun dan zegt dat ons dat beleggers niet instapten en de index met zijn mandjes van onderliggende aandelen dus kennelijk niet koopwaardig meer vinden. We zijn vandaag precies op de betreffende stippellijn geëindigd en morgen zullen we dus de uitkomst van deze test gaan zien. Veert de index op dan is de stijgende trend intact en kunnen we de weg naar lijn s' hervatten, daalt de index tot onder de stippellijn dan is het aan lijn c om voor behoud van de stijgende trend te zorgen. Lijn c bevindt zich morgen rond 462,6.

  • De Bollinger Bands geven momenteel geen richting aan, maar wel steun en weerstand. De middellijn vormt rond 463 steun, de bovenste lijn rond 474,6 weerstand. De lijnen van de indicator stijgen heel licht, maar niet voldoende om van een stijgende trend te kunnen spreken.

  • De stippellijn op 467,5 die de stijgende trend waar ik bij de daggrafiek over sprak steun zou moeten geven valt samen met het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 449,15-473,13. We bevinden ons momenteel rond dit niveau en de correctie is dientengevolge op dit moment nog beperkt te noemen. Correcties strekken zich over het algemeen namelijk uit tot het 38,2%, 50% of 61,8% niveau. Zou het hierbij blijven en de index morgen weer stijgen dan is de onderliggende opwaarts gerichte trend daarom sterk te noemen.

  • Zouden we verder gaan dalen dan volg ik dat aan de hand van de genoemde percentages, het eerste richtpunt is het 38,2% niveau rond 464. De stippellijn daaronder rond 462,7 kan eventueel ook steun bieden, zeker daar dit vrijwel samenvalt met lijn c in de daggrafiek en net onder de middellijn van de Bollinger Bands ligt is het een belangrijk steunniveau.

  • We maakten vanmiddag in de kwartiergrafiek een vlag, maar die is morgen niet zo relevant meer. De koersen morgen worden immers gemaakt door de reactie van de Amerikaanse beurzen op het rentebesluit van het FOMC en de toelichting daarop door FED voorzitter Bernanke die morgen in dit opzicht zijn debuut maakt. De bewegingen die de Amerikaanse beurzen tussen 21.15u en 23.00u maken zijn bepalend voor de opening van de Europese beurzen en niet de vlag. Het patroon laat echter wel zien dat de markt er niet geheel gerust op is, een vlag gaat van oudsher namelijk aan een daling vooraf. De laatste maanden overigens is dat steeds minder vaak het geval en is het patroon onbetrouwbaarder geworden.

  • Laten we morgen maar gewoon naar de opening kijken en daarbij zowel op het laagste punt van vandaag als op lijn o letten. Komen we onder 466,4 dan is dat het bewijs dat we de daling voortzetten, blijven we tussen 466,4 en lijn o dan ga ik hoewel daar dan nog geen bewijs voor is eveneens uit van de voortzetting van de daling. Breken we echter door lijn o naar boven dan is de test van de steun rond 467,5 in het voordeel van de kopers afgerond waardoor we de stijgende trend kunnen hervatten.

Resumerend:

We zagen vandaag opnieuw een rode candle en zijn precies op het voorgaand weerstandsniveau 467,5 geëindigd. De daling naar dit punt betreft een normale beweging die na een doorbraak als die door 467,5 van vorige week vaker plaats vindt. De beweging van morgen wordt beslissend voor de uitkomst van deze test. Komen we onder 466,4 dan is de test mislukt en dat zou slecht nieuws zijn. Nog niet slecht genoeg overigens om al het eind van de stijgende beweging aan te kondigen, we hebben immers nog lijn c als steunlijn die we niet moeten uitvlakken. Een beweging naar 464 is bij een daling onder 466,4 sowieso te verwachten, maar een daling naar lijn c die morgen rond 462,6 ligt is dan zeker ook mogelijk. Zolang we tussen 466,4 en lijn o zijn ga ik uit van de voortzetting van de korte termijn trend naar beneden en wacht ik af of 466,4 het eerste doorbroken wordt of lijn o. Breken we naar boven door die lijn dan wordt het beeld namelijk anders. De stippellijn rond 467,4 zou in dat geval steun blijken, op grond waarvan dan een voortzetting in de richting van lijn s' in de daggrafiek dan het meest voor de hand ligt.

En dan nog dit... 

De negatieve koersontwikkeling draaide vandaag met name om de stijging van de euro. Deze stijging die ontstond door de combinatie van een goed Duits IFO cijfer dat economische groei aankondigde en een gestegen geldgroei in Europa. Deze combinatie betekent dat de kans op een renteverhoging door de ECB groot is en dat maakt de euro aantrekkelijker ten opzichte van de dollar. Hierbij speelt mee dat de Amerikaanse markt bijna aan het eind van een serie renteverhogingen is, terwijl de ECB nog aan het begin ervan wordt geacht te staan. Een stijgende euro betekent slecht nieuws voor ons exporterend bedrijfsleven, het is namelijk nadelig voor de concurrentiepositie. Voeg je daaraan toe dat een groot deel van onze tot dusverre beperkte economische groei door export tot stand is gekomen dan wordt duidelijk dat deze beweging ons zou kunnen schaden. U begrijpt dat onderstaande grafiek met een euro die zich sinds november vorig jaar met kanaal cc' in een stijgende trend bevindt door vele economen met argusogen zal worden gevolgd. -Ad Nooten-

Naar boven