ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een eerste blik op de grafiek leert ons meteen dat de Amsterdamse beurs vandaag een belangrijke slag geslagen heeft, de index is namelijk boven de weerstand op 467,5 gekomen die ons de laatste tijd parten speelde. Het vormt -op voorwaarde dat we morgen boven dit niveau blijven- een koopsignaal dat de index naar lijn s' in de grafiek kan doen gaan. Lijn s' bevindt zich morgen rond 476,5 en is stijgende, hetgeen betekent dat we de komende dagen afhankelijk van het moment dat we lijn s' bereiken 1,6% tot 2% zouden kunnen stijgen. Ik ga er daarbij aangezien de lijn al eerder de stijging wist te begrenzen vooralsnog van uit dat we lijn s' niet zullen gaan passeren.

  • In de grafiek van de Bollinger Bands zien we dat de bovenste lijn rond 472 weerstand zou kunnen vormen, zet de stijging zich inderdaad voort dan is dat een punt om de koersontwikkeling wat zorgvuldiger dan normaliter in de gaten te houden om mogelijke topvorming te kunnen signaleren.

  • Het is echter goed mogelijk dat de index bij een stijging de bovenste lijn uit de weg gaat duwen waardoor index en lijn samen naar boven gaan en zo een nieuwe stijgende trend in deze indicator starten. Dit gebeurt als de index zich rond 472 niet af laat schrikken door de bovenste lijn, maar er in de buurt blijft.

  • Ik ga er bij het voorgaande van uit dat de index boven de stippellijn op 467,5 gaat blijven. De uitbraak uit het gebied 462,5 - 467,5 waarin we sinds 15 maart opgesloten zaten vormt een koopsignaal, maar slechts op voorwaarde dat we morgen boven 467,5 blijven. Zou dat niet gebeuren dan zou de uitbraak een valse uitbraak worden waardoor de stijging ineens weer op losse schroeven zou komen te staan.

  • Kopende partijen hebben de laatste dagen echter zo hun best gedaan om de index boven 467,5 te krijgen dat ik me haast niet kan voorstellen dat zij het nu nog zouden laten lopen. Bovendien zou bij een daling onder 467,5 lijn l eventueel nog redding kunnen bieden, daarom wil ik op dit moment van een voortzetting naar boven uit gaan. Mocht het anders uitpakken dan kan ik daar alsnog op inspelen, als belegger/speculant moet je immers altijd flexibel zijn.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt uit de laatste reeks groene candles dat de doorbraak van de stippellijn op 467,5 op een overtuigende wijze tot stand kwam. Het is niet zomaar een bevlieging, hier is niet alleen vandaag, maar ook de laatste dagen al hard voor gewerkt door kopers die op iedere daling kochten en zo de index in de buurt van 467,5 hielden.

  • Ik veronderstel dat deze kopers er bedreven als zij de laatste maanden in het leggen van vloertjes zijn morgen wel voor zullen zorgen dat de index mochten we de uitbraak gaan testen boven de stippellijn op 467,5 blijft.

Resumerend:

De beurs heeft vandaag een belangrijke beweging tot stand gebracht, namelijk een stijging boven de weerstand op 467,5. Deze werd middels een stijging die om 15.30u startte op een overtuigende manier gebroken. De afgelopen dagen werd er steeds op dalingen gekocht en de doorbraak is voor de kopers daarom loon naar werken. Wil de index de stijging naar lijn s' in de daggrafiek voortzetten dan dient de index morgen om de uitbraak geldig te houden boven 467,5 te blijven. Zouden we namelijk onder die waarde komen dan zou de uitbraak een valse uitbraak worden en de voortzetting naar boven dientengevolge weer onzeker. Het zou dan aankomen op steun van lijn l in uur- en kwartiergrafiek. Blijven we morgen wel netjes boven 467,5, iets waar ik gezien de vasthoudendheid van de kopers van de laatste dagen vooralsnog maar van uit ga, dan kunnen we de komende beursdagen door naar lijn s' waardoor een AEX van 476,5 à 477 bereikt kan worden.

En dan nog dit... 

De meest opmerkelijke beweging kwam wat mij betreft vandaag op het conto van het aandeel DSM dat ik vanmiddag besprak. Het aandeel kent een enorm sterke stijgende trend boven de trendlijn c die een stijgingspercentage van 42% per jaar heeft. Dit is beleggers kennelijk nog niet genoeg, het aandeel brak vandaag aan het eind van de handel namelijk naar boven door de lijn d die u in onderstaande grafiek ziet. Deze lijn heeft in het verleden meerdere malen als bovengrens van de opwaartse beweging gefungeerd en ik achtte daarom een doorbraak van de lijn onwaarschijnlijk. Het kwam vandaag toch van die doorbraak en u mag van mij weten dat dit een beweging is die ik niet begrijp. De stijgende trend die het aandeel kende was al extreem scherp en nu zet de markt daar ook nog eens een tandje bij. Nu wil het geval dat we in de eerste twee weken van 2006 met dit aandeel ook al eens boven lijn d kwamen en die weken desondanks onder de lijn afsloten. Wilt u volgen of dat deze week weer gebeurt noteert u dan de waarde €38,50, want daar ligt lijn d deze hele week nog. DSM noteert daar vandaag 50 eurocent boven, ik ben erg benieuwd of beleggers ook de komende twee dagen nog zoveel voor het aandeel wensen te betalen. Met een poging een dergelijke lijn te breken tarten beleggers het noodlot naar mijn mening nogal, maar ja, wie ben ik.... -Ad Nooten-

Naar boven