ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Om u de relevantie van de stijging van vandaag te laten zien krijgt u vandaag bij uitzondering op een doordeweekse dag de weekgrafiek. De laatste candle in deze weekgrafiek betreft nog slechts de beweging van vandaag en de vorm van deze candle zal met vier beursdagen te gaan dus nog veranderen. De reden dat ik u de candle desondanks wil laten zien is dat we door de beweging van vandaag opnieuw boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 zijn gekomen dat we eerder niet blijvend wisten te passeren. We moeten de stijging van vandaag dus zien als een nieuwe poging om deze belangrijke grens te breken en dat maakt de koersontwikkeling van de komende dagen extra spannend.

  • Net als in de weekgrafiek staat de candle van vandaag een stukje boven zijn voorganger, dit komt omdat de beurs door een koerssprong direct een stuk boven het slot van vrijdag opende. We noemen een dergelijke sprong in het Engels een gap. In het verleden hield een dergelijk gap in dat de kans op een daling behoorlijk groot was, dergelijke overgeslagen stukken koersgebied werden namelijk in een latere fase vrijwel altijd nog aangedaan. Tegenwoordig ligt dat anders, kijkt u bijvoorbeeld maar eens naar soortgelijke sprongen op 26 en 27 januari. De index is nooit op deze koersniveaus teruggekeerd, de gaps werden zoals dat heet 'niet gesloten'. In de maanden november en december 2005 zijn op deze wijze eveneens meerdere gaps open gebleven. Hoewel de markt ervoor zou kunnen kiezen het gap van vandaag in tegenstelling tot al deze gaps wel te sluiten kan ik daar niet bij voorbaat van uit gaan. Op grond van de stijging van vandaag waarbij we meer afstand van lijn c genomen hebben zou de beurs morgen verder kunnen gaan stijgen.

  • Tot diezelfde conclusie moet ik op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands komen. De AEX index is boven de middellijn gekomen en dat rechtvaardigt de verwachting dat we morgen verder zullen stijgen, waarbij voor de komende dagen de bovenste lijn van de Bollinger Bands het doel van de beweging zou worden. Het spreekt voor zich dat het van belang is dat de index morgen dan wel boven de middellijn blijft. Zouden we morgen namelijk snel onder de middellijn komen dan zouden de beleggers in Amsterdam vandaag wel eens te optimistisch kunnen zijn geweest. De middellijn ligt morgen rond 460,5 en dat valt samen met het 50% niveau in de weekgrafiek dat we proberen te breken.

  • Daar blijft het niet bij, 460,5 betreft namelijk in de uurgrafiek het 61,8% Fibonacci niveau waar we vandaag direct op de opening doorheen wisten te breken. Deze grens werd vandaag stevig verdedigd, u ziet meerdere candles op dat niveau. Grote beleggers zijn zich heel goed bewust van het belang van deze grens en hebben zich naar ik veronderstel vandaag ingezet om de index erboven te houden. Dat is ook gelukt en de index heeft door het passeren van het 61,8% niveau de kans op een voortzetting naar 467 flink vergroot. Op een beweging boven zo'n 61,8% peil volgt namelijk meestal een vervolg naar het 100% niveau.

  • Voor alle zekerheid heb ik het 76,4% niveau toegevoegd, niet omdat ik verwacht dat daar weerstand zál liggen, maar omdat daar weerstand zou kúnnen liggen. Zolang we boven het 61,8% niveau zijn ga ik tot het tegendeel bewezen is echter uit van een beweging naar 467.

  • Zouden we wel onder 460,5 komen dan wordt het een heel andere zaak, we zouden dan namelijk het gap van vanochtend met een daling naar 458,6 gaan sluiten. Het zou ons tevens weer onder de middellijn van de Bollinger Bands in de vorige grafiek en het 50% niveau in de weekgrafiek brengen, hetgeen de kopers zou dwingen opnieuw het gevecht met deze weerstand aan te gaan.

  • Zolang we echter boven 460,5 zijn meen ik er goed aan te doen van een vervolg naar boven uit te gaan, waarbij een koers boven de laatste groep candles waarvan de bovenkant rond 462,2 ligt het sein van een voortzetting naar boven is. 

  • Komt de koers toch nog onder 460,5 dan komt uiteraard mijn meer negatieve scenario uit de kast, er is nog geen technische aanleiding dat nu al te doen.

Resumerend:

De beurs sprong vanochtend direct boven de belangrijke weerstand op 460,5 waar het 50% niveau in de weekgrafiek, het 61,8% in de uurgrafiek en de middellijn van de Bollinger Bands bijeen kwamen. Dit is de beste wijze om een dergelijke weerstand te nemen, de kopers kozen direct voor de aanval en hoefden de rest van de dag niets anders te doen dan de steun rond 460,5 te verdedigen. Zij deden dit met succes waardoor ik op technische gronden van een voortzetting naar 467 uit moet gaan, de belangrijke weerstand is immers gepasseerd. Ik maak er wel één nadrukkelijk voorbehoud bij, namelijk dat de index morgen boven 460,5 moet blijven, doen we dat niet dan gaan we namelijk naar 458,6 om het gap van vandaag te sluiten, waarna we ons opnieuw geconfronteerd zien met dezelfde weerstand.

En dan nog dit...  

Een lezer stuurde me een scan van een artikel waar ik niet vrolijker van werd, maar dat ik u desondanks niet wil onthouden. Het ging om een stuk dat 8 maart jongstleden in de International Herald Tribune, een onverdachte bron, werd gepubliceerd en ook te vinden is op het internet door hier te klikken op de titel: Investor: Beware. De reden dat ik deze koppeling plaats is dat ik de laatste maanden bij voortduring het idee heb dat beleggers geen enkel gevoel meer lijken te hebben van het risico dat zij lopen en dit artikel sluit daar prima bij aan. Overheden blijven geld in de markt pompen, huizenmarkten zijn tot grote hoogten te gestegen en stijgen nog steeds, maar de belegger blijft desondanks zijn geld in de aandelenmarkt pompen alsof er geen enkel risico is. Ik heb in het verleden enkele malen geschreven over de risico's die verbonden zijn aan het feit dat markten over de hele wereld aan elkaar gekoppeld zijn, als de een beweegt doet de ander door gemeenschappelijke noteringen en koppelingen met derivaten met hefboomwerking mee, de schrijver van dit artikel vind dit net als ik een gevaar voor de stabiliteit van de financiële wereld. De olieprijs, die in een relatief rustige periode toch tussen $60 en $70 blijft notere, wordt een volgend gevaar genoemd. Wat gebeurt er namelijk met die prijs als er ergens een aanslag plaats heeft en wat voor gevolgen zal dat voor de economie hebben?  Dan somt Wagner, de schrijver van het artikel, een aantal bedreigingen op waarvan u voor uzelf maar moet bepalen hoe groot u het risico erop acht, zoals het door terroristen tot ontploffing brengen van een bom op een schip in de haven van Los Angelos of Rotterdam of in een financieel centrum als London of New York, waar de financiële markten nu in het geheel geen rekening meer mee houden. Mijn verhandeling gaat vandaag over dit artikel omdat de belegger, misschien u ook wel, in zijn streven naar maximalisatie van de winst geheel voorbij gaat aan het risico dat hij loopt. "Oude' gewoontes zoals het voor een bepaald percentage aanhouden van liquide middelen en vastrentende waarden zijn vervangen door een nieuw soort gretigheid waarmee beleggers grote risico's lopen voor het geval er iets onverwachts gebeurt dat het financiële systeem schade doet. Als het om gelden gaat die u straks voor uw pensioen nodig heeft is het zeker het (her)overwegen waard of u wel met al uw geld in aandelen wilt zitten en weer ouderwetse verdelingen in uw portefeuille te gaan hanteren. Niet overtuigd? Laat dan dit artikel maar eens op u inwerken en bedenk dat het, ook al kan men u dan zwartgalligheid verwijten, altijd verstandig is een soort 'worst case scenario' achter de hand te hebben. Zeker daar waar het om uw financiële toekomst op lange termijn handelt gaat veiligheid immers boven alles. -Ad Nooten-

Naar boven