ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag al snel duidelijk dat we de daling voort gingen zetten, we bleven namelijk onder het slot van gisteren waardoor aan de correctie van gisterenmiddag een einde kwam. De AEX index kende een laagste koers van 449,15 en kwam daarmee onder lijn c. Daar we uiteindelijk toch boven deze lijn wisten te sluiten beschouw ik de lijn als ongebroken. Op grond hiervan is morgen een stijging mogelijk.

  • We ondervonden steun van het 50daags gemiddelde EMA50, de stijgende magenta stippellijn, dat is dus een lijn die we morgen bij een eventuele daling goed in de gaten moeten houden. Komen we onder de laagste koers van vandaag dan zijn we opnieuw onder deze stippellijn en breken hem misschien.

  • Trendlijn c ligt morgen ter hoogte van het slot van vandaag. Openen we hoger dan blijven we dus boven de lijn, starten we de dag lager dan komen we er opnieuw onder. Zouden we de daling voortzetten dan zijn zowel het 50% Fibonacci niveau op 447,7 als het 61,8% niveau op 443 een mogelijk doelwit van de beweging.

  • De daggrafiek gaf door het slot boven lijn c geen uitsluitsel over het vervolg en de daggrafiek met Bollinger Bands doet dat evenmin. De index is onder de indicator gesloten, maar duwde deze niet naar beneden. Hierdoor zou de graadmeter zowel op kunnen veren als samen met de onderste lijn verder kunnen dalen. Gezien het feit dat een index over het algemeen maar een beperkt aantal punten onder deze indicator komt lijkt de dalingspotentie beperkt. Een daling naar 447,7 uit de voorgaande grafiek is wel mogelijk. 

  • Dit gaat natuurlijk niet door als we morgen hoger openen. De onderste lijn blijft dan horizontaal lopen waardoor de zijwaartse beweging van de banden in stand blijft.

  • In de uurgrafiek zien we dat de kans op de voortzetting van de daling nog steeds uitermate groot is, dit wordt veroorzaakt door het dalend trendkanaal jj'. Zolang we ons in dit kanaal bevinden ga ik van een voortzetting naar beneden en dientengevolge van een definitieve breuk van lijn c in de daggrafiek uit.

  • Dat neemt niet weg dat we de koersbewegingen gezien de positie boven die lijn c wel zorgvuldig gade moeten slaan. Openen we morgen hoger dan blijven we zoals ik schreef boven lijn c waardoor de kans op een opwaartse uitbraak uit kanaal jj' aanwezig is.

  • Lijn j' bevindt zich morgen bij opening rond 454, dat is een mooi rond getal om in de gaten te houden. Er ligt verder zoals vanmiddag bleek ook weerstand rond 452,7, weerstand die de beurs niet wist te overwinnen. Een stijging boven 452,7 is de voorwaarschuwing voor een poging lijn j' te breken.

  • Blijven we morgen onder 452,7 of openen we direct lager dan ga ik uit van een vervolg van de daling in het verlengde van de dalende trend van de laatste dagen.

Resumerend:

We hebben vandaag de dalende trend van de afgelopen dagen voortgezet, hetgeen zich in de uurgrafiek manifesteert als een dalend trendkanaal. Dit kanaal speelt wat mij betreft morgen een belangrijke rol. Uit de daggrafiek blijkt dat we morgen zouden kunnen gaan stijgen, we sloten immers nog net boven lijn c. Ook de Bollinger Bands geven geen duidelijkheid omtrent een stijging of een daling. Hier komt het trendkanaal jj' in de uurgrafiek goed van pas, zolang we ons in dat kanaal bevinden ga ik namelijk van een voortzetting naar beneden uit. Openen we morgen boven het slot van vandaag dan blijven we boven lijn c, weten we dan 452,7 te breken dan kunnen we lijn j' aan gaan vallen in een poging de dalende trend te beëindigen. Blijven we morgen onder 452,7 of openen we meteen onder het slot van vandaag dan blijft deze trend intact, in welk geval ik uit blijf gaan van een voortzetting naar beneden waarbij 447,7 mijn eerste koersdoel is.

En dan nog dit...  

Mijn oog viel vandaag op een artikel met de titel Retail investors rush in. Uh oh op CNNMoney. Hierin wordt geconstateerd dat de Amerikaanse aandelenmarkten momenteel met de snelste toestroom van particuliere beleggers in jaren te maken hebben. Daar het verleden bewijst dat stijgingen tegen de tijd dat de grote massa zich in de markt begeeft vrijwel afgelopen zijn maakt menigeen zich zorgen. De markt wordt al geplaagd door onzekerheid betreffende renteverhogingen, een mogelijke vertraging van de economische groei en hogere energieprijzen en kan dit er eigenlijk niet bij hebben. Daar voegt men nog aan toe dat de bullmarket inmiddels al drie jaar duurt en daarmee een van de langst durende in de geschiedenis is. Al deze argumenten kunnen natuurlijk worden weerlegd en dat gebeurt in het artikel dan ook. De veronderstelde slechte timing van particulieren is zo'n algemene constatering dat die door velen wordt bestreden. De pro's en de contra's maken het een interessant artikel waarmee je alle kanten op kunt, maar het is desondanks het lezen waard. Of er een grond van waarheid in zit merken we dan vanzelf wel aan de koersontwikkeling. -Ad Nooten-

Naar boven