ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag overlapt zijn voorganger niet, maar staat er een stukje onder. Het gaatje dat op deze manier geslagen is heet voor diegenen die nog niet zo goed in de technische analyse thuis zijn een gap. Ontelbare theoretische beschouwingen die over gaps zijn gepubliceerd zeggen dat op een dergelijk gap vrijwel altijd een stijging tot in het overgeslagen gebied volgt. De laatste maanden geldt dat voor gaps naar boven overigens niet, er staan meerdere gaps open die met name in de laatste maanden van vorig jaar gevormd zijn. Gaps naar beneden worden echter nog wel steeds gesloten, laten we er daarom voor alle zekerheid in deze analyse maar rekening mee houden dat er nog een stijging naar de candle van gisteren zou kunnen volgen waarvan de onderkant op 456,4 ligt.

  • De markt lijkt hier vandaag gezien de vorm van de candle al op geanticipeerd te hebben, zij vormde namelijk een candle die zowel als doji en als hammer gezien kan worden. Het dunne lichaam laat ons zien dat opening en slot dicht bij elkaar lagen, iets dat twijfel uitdrukt. Het gegeven dat het lichaam vrij ver aan de bovenkant zit maakt het tevens een hammer, waardoor het steun rond het huidige niveau aangeeft. Volgt morgen een stijging dan is de bodem rond dit punt bevestigd.

  • Er lag vorige week vrijdag ook al steun rond dit niveau, het is klaarblijkelijk een punt dat kopers stimuleert om in de markt te stappen. Je zag aan de koersontwikkeling van vandaag duidelijk dat de index rond het laagste niveau met een zeker fanatisme door kopende partijen werd beschermd, een niet onbelangrijk deel van de markt wenst een stijging. 

  • Er is een dubbele bodem ontstaan, waarbij het zowel om een tijdelijke als om een blijvende steun kan gaan. We weten pas zeker dat het om een blijvende steun gaat als we boven de candle van gisteren komen waarvan de bovenkant rond 458,7 ligt. Dan ontstaat namelijk een W-vormige bodem, een bodempatroon in de vorm van de letter W dat pas afgerond is zodra we boven de middenpoot van deze letter komen. 

  • Zolang we onder 458,7 zijn kan het om een tijdelijke top gaan, waardoor we later de daling nog zouden kunnen hervatten, in welk geval lijn c rond 450,8 steun zou kunnen bieden.

  • In de gebruikelijke grafiek met Bollinger Bands zien we dat we vandaag vrijwel de onderkant bereikt hebben. Daar deze onderkant in theorie steun kan bieden zouden we morgen op kunnen veren. Als dat gebeurt vormt de gestippelde middellijn weerstand. Voorspellen is overigens aan de hand van deze indicator lastig daar het om een naijlende indicator gaat die achteraf op bewegingen reageert. De index zou morgen dus ook verder kunnen gaan dalen en de onderste lijn als het ware naar beneden gaan duwen.

  • We zullen morgen dus om te beginnen aan de hand van uur- en kwartiergrafiek moeten vaststellen of we verder omhoog gaan of niet. De markt ziet getuige de late aankopen die men deed wel mogelijkheden om morgen te herstellen van het verlies van vandaag. De laatste candle spreekt boekdelen, kopers staken hun nek uit door in het laatste deel van de handel te kopen en doen dat alleen als zij mogelijkheden tot stijgen zien. Komen we morgen boven het slot van vandaag dan gaan we naar ik veronderstel het gap van vanmorgen middels een stijging naar 456,4 sluiten.

  • Ik volg het herstel zoals gebruikelijk aan de hand van Fibonacci lijnen die ik over de laatste daling heb getekend. De index kwam boven het 38,2% niveau en dat maakt een voortzetting naar het 50% niveau of hoger mogelijk. Of dat werkelijk gebeurt zal natuurlijk van het slot in de VS afhangen. Het 61,8% niveau rond 456,3 in deze grafiek is wat mij betreft het belangrijkst. Sluiten we het gap van gisteren en komen we weer snel onder het 61,8% niveau dat net onder de bovenkant van het gap ligt dan zouden we vervolgens naar beneden kunnen gaan om onder het laagste punt van vandaag af te dalen.

  • Weten we echter boven het 61,8% niveau te komen en te blijven dan gaan we door naar 458,5. Zouden we boven die waarde komen dan ronden we de W-vormige top af waar ik bij de daggrafiek over sprak.

Resumerend:

We zijn vandaag met een gap naar beneden geopend, maar wisten door de vorming van een dubbele bodem verdere schade te voorkomen. Uit de vorm van de candle van vandaag is te destilleren dat er een zekere hoop op herstel heerst, hetgeen ook blijkt uit de aankopen die men in het laatste uur van de handel deed. Die late kopers zien kansen op een verder herstel en het sluiten van het gap. Weten we morgen boven het slot van vandaag te komen dan gaan we dat inderdaad doen, daarvoor is een stijging naar 456,4 nodig. Dat is maar een fractie boven het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek. Zouden we onmiddellijk na het sluiten van het gap op dat niveau een top maken dan kan de index op grond van de Fibonacci theorie de daling nog vervolgen, blijven we erboven dan volgt een stijging naar 458,5. Die waarde moeten we breken willen we een W-vormige top vormen om verder te kunnen herstellen. Maken we morgen op of onder het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek een top, bijvoorbeeld op het slot van vandaag, dan zetten we de daling voort. Zou dat ons onder 452,7 brengen dan gaan we naar lijn c in de daggrafiek die morgen rond 450,8 ligt.

En dan nog dit...  

Ik heb u de laatste tijd vele indices laten zien, maar de Nasdaq passeerde nog nooit de revue. Daar deze index vandaag de neerwaartse beweging in de VS leidt werd het tijd om daar wat aan te doen.

  • U ziet de daggrafiek van 19.30u vanavond, laat ik alleen op het laatste deel ingaan om de belangrijke niveaus vast te stellen die u de komende tijd in gedachten kunt houden. De index beweegt dit jaar tot dusverre zijwaarts tussen 2256 en 2304, maar wist dat laatste niveau bij de recente stijging niet meer te bereiken. Dat wil overigens niets zeggen over het vervolg, ook als een index een dergelijk niveau net niet haalt kan later alsnog een doorbraak volgen. Voorwaarde hiervoor is dat de index, door de daling onder lijn i op weg naar beneden, op zijn minst boven 2256 blijft.
  • De bodem uit februari lag onder 2256 op 2232 en toch wist de index nog naar boven te komen, we doen er daarom goed aan niet de waarde 2256, maar een lagere waarde als kritische grens te gebruiken. Lijn j kan in dit opzicht dienst doen, deze ligt de komende tijd op 2220 à 2225. Zolang de Nasdaq boven die grens is heeft deze index ondanks de daling van vandaag nog opwaartse mogelijkheden, de waarde 2220 is naast 2304 dus een waarde om te onthouden. -Ad Nooten-

Naar boven