ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We boekten vandaag een winst van bijna 0,6%, maar het gaat nog niet om een beslissende beweging waaruit zou blijken dat de correctie ten einde is. De winst ontstond direct bij opening, maar de markt wist deze niet uit te bouwen. De candle die hieruit voortvloeit is klein en straalt hierdoor niet het vertrouwen uit om al tot de conclusie te komen dat we verder naar boven gaan. Er bestaat dus nog steeds een kans dat we toch nog naar lijn c gaan, we zullen daarvoor de dag van morgen af moeten wachten. Vrijdag kwam ik op grond van de weekgrafiek tot de conclusie dat we deze week naar beneden zouden gaan, morgen of overmorgen moet blijken of dat een terechte conclusie was. Vandaag probeert de markt dit in ieder geval te vermijden.

  • De trend in de Bollinger Bands is gezien de horizontaal lopende lijnen echter nog zijwaarts gericht en de middellijn rond 460,6 kan nog voldoende weerstand bieden om een verdere stijging te voorkomen. De waarde 460,6 mogen we dus niet vergeten.

  • Ik volg de stijging vanaf het laagste punt op 452,57 met Fibonacci lijnen. Er zijn in een fase als deze twee manieren om deze te tekenen, namelijk over de gehele daling en over het laatste deel van de beweging. Ik koos vrijdag voor het laatste. Je kunt de lijnen ook over de gehele beweging tekenen, dus niet alleen over 464-452,6 maar over 467,5-452,6. Beide methodes hebben hun waarde en in de praktijk worden beiden gebruikt. Ik neig als korte termijn belegger nogal eens naar het eerste, dat deed ik vrijdag in de kwartiergrafiek hieronder ook. Om volledig te zijn heb ik vandaag in de uurgrafiek lijnen over de gehele beweging getekend en bespreek ik ze allebei, nodig vanwege het punt waar we weerstand ondervonden.

  • Dat was namelijk ter hoogte van het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 467,5-452,6. Zouden we morgen niet voorbij dit punt komen dan kunnen we de neerwaartse beweging voortzetten. Weten we dit 38,2% niveau wél te passeren dan ligt er weerstand net boven 460 van het 50% niveau en het belangrijkste Fibonacci niveau is dan het 61,8% niveau rond 461,8 dat we voorbij moeten om naar 467,5 te kunnen gaan. Daar 460 niet ver onder de middellijn van de Bollinger Bands ligt hebben beide Fibonacci niveaus morgen hun waarde.

  • Kijken we in de kwartiergrafiek naar de Fibonacci lijnen over 464-452,6 dan zien we dat we bij deze lijnen vandaag weerstand ter hoogte van het 50% niveau ondervonden. Trek je Fibonacci lijnen over andere punten dan kan dat dus op dezelfde weerstandsniveaus wijzen. Over wat er gebeurt bij een voortzetting naar boven zijn de lijnen niet eenduidig, in deze kwartiergrafiek ligt er namelijk al rond 459,7 weerstand van het 61,8% niveau en dat valt weer samen met voorgaande bodems die we links in de grafiek zien, waardoor we deze waarde zeker niet als weerstand mogen vergeten. Een stijging boven 459,7 zou in deze grafiek aanleiding geven tot de veronderstelling dat we naar 464 gaan, uit de grafiek met Bollinger Bands en uurgrafiek blijkt dat we er dan nog niet zijn en nog boven 460,6 en 462 zullen moeten komen.

  • Weten we morgen niet te stijgen en komen we onder het laagste punt van vandaag op 456,4 dan hebben we de stijging waarschijnlijk al weer achter de rug. Dat zou technisch dus de gemakkelijkst te analyseren situatie zijn.

Resumerend:

De index steeg vandaag, maar nog niet voldoende om al van een verdere stijging uit te gaan. Het is nog geen aanleiding om te veronderstellen dat de conclusie uit de analyse van vrijdag dat we aanstaande vrijdag lager zullen afsluiten dan afgelopen week te logenstraffen. We zullen daarvoor op zijn minst boven 460,6 moeten komen waar de middellijn van de Bollinger Bands ligt. Op weg daar naar toe ligt er zoals we in de kwartiergrafiek zagen weerstand rond 459,7. Om het helemaal af te maken zouden we ook nog boven 462 in de uurgrafiek moeten komen. Blijven we morgen onder het slot van vandaag en komen we onder 456,4 dan ligt het een stuk eenvoudiger, dat zou namelijk passen binnen mijn verwachting van een daling voor deze week die ik vrijdag uitsprak. -Ad Nooten-

En dan nog dit...  

Een discutabele uitspraak van Oscar Wilde om eens over na te denken:

Jongelui denken tegenwoordig dat geld alles is in het leven,

als ze ouder worden weten ze het zeker.

Naar boven