ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De markt heeft mij vandaag met een stijging van 1,64% stevig op mijn nummer gezet, het gaat niet meer komen van een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau op 423,7. De ongewone bodem midden tussen het 23,6% en het 38,2% Fibonacci niveau blijft staan en dat is een volgende slag voor de betrouwbaarheid van de technische analyse. Er is zodanig veel gretigheid en technisch handelsvernuft in de markt dat nu ook de Fibonacci methode niet meer voldoet om de beursbewegingen te beoordelen. Weerstanden worden eenvoudig gebroken doordat op perfect getimede momenten een vloed aan orders de markt binnen komt, ik krijg hier hetzelfde gevoel bij als in de laatste maanden van vorig jaar.

  • Kijk ik naar de grafiek dan zie ik dat er ruimte is tussen de candle van vandaag en die van gisteren, we noemen dat een gap. We namen vandaag net zoals dat tijdens de eindejaarsrally 2005 gebeurde niet de tijd om dat gap met een daling naar de hoogste koers van gisteren te sluiten, daarvoor waren we te gretig. Laat ik het gap en het eventueel sluiten daarvan maar buiten beschouwing laten, uit 2005 staan er immers ook nog vijf open gaps waar we nooit meer terug zijn gekeerd en we hebben dus geen enkele garantie dat dat we dit gap in tegenstelling tot die vorige vijf wel gaan sluiten.

  • Stijgen we verder dan is lijn s de eerstvolgende weerstand die we tegenkomen, de lijn ligt morgen rond 447. Het gaat om de onderkant van het kanaal ss' waar we vorige week naar beneden uit wisten te breken, deze onderkant mag als weerstand worden gezien.

  • Het technisch beeld in de Bollinger Bands is door de manoeuvre van vandaag stevig verbeterd. We zijn door de middellijn heen gebroken, hetgeen in principe een vervolg naar de bovenste lijn mogelijk maakt. 

  • De onderste lijn loopt door de stijging weer horizontaal, de dalende trend die door de dalende beweging van deze lijn leek te zijn ingezet is gekeerd.

  • We zijn in de uurgrafiek boven het 61,8% Fibonacci niveau gekomen waardoor een stijging naar 448,6 zeker tot de mogelijkheden behoort.

  • Voor alle zekerheid heb ik nog het 76,4% niveau aan de grafiek toegevoegd. Het is een niveau dat nog wel eens als weerstand dient, al is dat niet vaak het geval. Ik heb het dit keer gevoelsmatig geplaatst daar het min of meer samenvalt met bodems van 10 januari die nog enige weerstand zouden kunnen bieden. Het zal alleen een rol kunnen spelen als we morgen direct op de opening dalen.

  • De kwartiergrafiek laat goed zien hoe de koersontwikkeling tot stand kwam. Er was eerst van een soort overval sprake, de markt werd gezien het feit dat de meeste beleggers een lagere opening verwachtten verrast door onverwacht fors kopende partijen. Vervolgens werd gedurende de dag een vloertje op 441 gelegd, een tegenwoordig veel gebruikte tactiek waarbij iedere dreigende daling onder zo'n vloertje direct wordt gepareerd. De doorbraak door de overdag op 442,4 ontstane weerstand vond om 16.59u in welgeteld één minuut plaats, kort voor het slot van de beurs een gouden zet van de kopers die zoals ik al schreef uiterst vernuftig te werk gaan.

  • De stippellijn op 442,4 zou morgen als steunniveau kunnen gaan dienen.

Resumerend:

De stijging van vandaag heeft me danig verrast, ik hield er gezien de vreemde plaats van de bodem van afgelopen maandag namelijk rekening mee dat we nog altijd naar 423,7 zouden kunnen gaan. Die bodem lag namelijk met een waarde van 427,9 precies tussen het 23,6% en het 38,2% niveau in en dat is een ongewone situatie. De markt plaats me echter door de stijging boven het 61,8% Fibonacci niveau in de uurgrafiek en de middellijn in de Bollinger Bands voor een voldongen feit, technisch is hierdoor een koopsignaal gegenereerd op grond waarvan de index naar de top van dit jaar rond 448,6 zou kunnen gaan. Lijn s in de daggrafiek die morgen rond 447 ligt kan daarbij eventueel nog weerstand bieden, maar bij het geweld dat vandaag ontwikkeld werd verbleekt een dergelijke weerstand snel. Er zit namelijk zoals vandaag wel bewezen is veel koopkracht in de markt.

En dan nog dit....

De AEX index is niet de enige index die een technisch uitzonderlijke beweging maakt, kijkt u maar eens met me mee naar de daggrafiek van de Dow Jones.

  • Ik liet u gisteren op deze plaats zien dat er zich een vlag in die index ontwikkelde. Aan de candle van gisteren is te zien dat de graadmeter daadwerkelijk onder die vlag is geweest, maar dat werd door de markt niet als een verkoopsignaal opgepakt. De index sloot gisteren namelijk weer binnen het patroon. Het werk van de kopers wordt vandaag zoals u in deze grafiek van 19.00u ziet door een uitbraak naar boven afgemaakt, een uiterst ongewone beweging in het geval van een vlag. 

  • De daling onder de vorige bodem van begin januari, onder de blauwe stippellijn op 10700 en onder het 38,2% Fibonacci niveau zou vroeger in combinatie met de vlag zeker tot een daling hebben geleid. Die tijden zijn echter voorbij nu er door krachtige partijen met name op verkoopsignalen wordt gekocht. Hierdoor kunnen beurzen, plotselinge schokken waarbij men de controle verliest voorbehouden, in principe niet meer dalen. -Ad Nooten-

 

Naar boven