ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We openden vanochtend met een gap en sloten dat door de onderkant van de candle van vrijdag te bereiken vandaag al meteen. Het patroon dat hierdoor gevormd is heet een bullish counterattack line. Op de lagere opening gingen kopers direct in de tegenaanval en brachten de index weer terug in de buurt van het slot van vrijdag, hiermee alle verlies eliminerend. Het is een bodempatroon dat vergelijkbaar is met de piercing line, maar dat niet altijd even betrouwbaar is. Ik neem het wel mee in mijn analyse, maar moet morgen eerst bevestiging met een groene candle zien voordat ik er een definitieve conclusie uit trek. Het patroon heeft in ieder geval wel de basis voor een stijging geschapen, maar het zal onder andere van het slot in de VS en van resultaten die Amerikaanse bedrijven na 22u bekend maken afhangen of hieraan een vervolg wordt gegeven.

  • Vooralsnog houd ik daarom mijn koersdoel op 423,7 waar het 38,2% Fibonacci niveau over de stijging 383,3-448,61 ligt.

  • Terwijl de bullish counterattack line in de daggrafiek de mogelijkheid tot een stijging opent doen de Bollinger Bands dat nog niet. De stijging van vandaag is aan de hand van deze indicator slechts toe te rekenen aan het feit dat de koers te ver onder deze indicator gekomen was en dientengevolge weer terug binnen de band moest komen. De onderste band en de middellijn dalen en dat betekent dat de kans op een voortzetting naar beneden nog altijd groot is.

  • Dat is niet waar de kopers van vandaag op rekenen. Ik veronderstel dat met name die beleggers die in de laatste twee uren kochten van een verder herstel uitgaan, anders zouden zij niet gekocht hebben. De grafiek zal morgen uit moeten wijzen of zij er verstandig aan deden om tegen de dalende trend in te kopen. Zolang de index zich binnen het kanaal xx' bevindt is de trendrichting neerwaarts. Er ligt binnen het kanaal xx' daarnaast weerstand rond 433 waar eerder steun lag.

  • De stijging van vandaag heeft ervoor gezorgd dat we het gap van vanmorgen sloten, dat hoeft dus later niet meer gedaan te worden en kan verder buiten de analyse blijven. Het gegeven dat we het zo snel sloten kan wel betekenen dat we met een exhaustion gap te maken hebben, een type gap dat aan het eind van een beweging kan ontstaan. Is het dat werkelijk dan zien we morgen direct een stijging.

  • Die stijging moet ons dan boven de stippellijn op 433 brengen waarna bij lijn x uitgemaakt zal worden of de dalende trend intact blijft.

  • Openen we morgen lager dan kijk ik om te beginnen naar lijn y, zolang we boven die lijn zijn kunnen we nog verder naar boven. De markt heeft gezien de wat ongewone opwaartse uitbraak uit de driehoek yy' behoorlijk wat vertrouwen in de goede afloop. Een driehoek is namelijk normaal gesproken een voortzettingspatroon en het had in dit geval dus tot een daling moeten leiden.

Resumerend:

Vandaag is een zogenaamde bullish counterattack line gevormd. We openden lager, maar dat was voor de meerderheid van de beleggers aanleiding om te gaan kopen, zij gingen als het ware in de tegenaanval. Het is een patroon dat toont dat beleggers bereid zijn om zelfs bij een dergelijke negatieve opening hun nek uit te steken door geld in de markt te steken, iets dat zij alleen maar doen als zij mogelijkheden voor een verdere stijging zien. Het gegeven dat we het gap zo snel gesloten hebben maakt van het gap een mogelijk exhaustion gap dat aan het eind van een beweging op kan treden. Vanuit de Bollinger Bands beredeneerd is de beweging van vandaag slechts een correctie op het feit dat we vanochtend ver onder de onderste band openden en zou de daling morgen voort kunnen worden gezet. Daar we ons in de daggrafiek onder het 23,6% Fibonacci niveau bevinden zijn we in die grafiek onderweg naar het 38,2% niveau op 423,7. Dat laat ik vooralsnog zwaarder wegen dan de positieve houding die beleggers vandaag hadden, zolang we in het kanaal xx' zijn handhaaf ik mijn koersdoel dan ook op die waarde. Komen we morgen onder lijn y dan dalen we direct verder in die richting, stijgen we ten opzichte van vandaag dan hangt het vervolg af van de vraag of de index binnen het kanaal xx' blijft.

En dan nog dit....

Philips maakte vandaag de jaarcijfers over het jaar 2005 bekend en topman Kleisterlee zei ook goede verwachtingen voor het lopende jaar te hebben. Het resulteerde in een stijging van 2,56% en een groene candle in onderstaande daggrafiek.

  • De koersbeweging van afgelopen vrijdag werd ermee teruggedraaid, maar dat had nog geen beslissende waarde. Ik vertelde u op 3 januari zolang Philips boven lijn c noteert uit te blijven gaan van een koersdoel van €30, maar ik hield er op dat moment rekening mee dat het gap van 15 december mogelijk nog gesloten zou gaan worden. Dat is vorige week gebeurd en hoeft een verdere stijging dus niet in de weg te staan. De stijging van vandaag kan betekenen dat lijn c niet meer als steun getest gaat worden en het aandeel direct verder naar boven gaat. Dat zal dan de komende dagen direct moeten blijken uit een stijging boven de stippellijn op €26,40 die als weerstand zou kunnen gaan fungeren. Lukt het Philips niet om boven die waarde te komen dan zal lijn c alsnog als steunlijn uitgeprobeerd gaan worden. -Ad Nooten-

Naar boven