ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week vrijdag ontstond er in deze weekgrafiek een toppatroon met de naam dark cloud cover, een patroon dat bestaat uit een rode candle die boven het lichaam van zijn voorganger begint en dat lichaam als het ware voor een deel bedekt. Donkere wolken pakken zich boven de index samen, dat is wat het patroon zeggen wil. Het is deze week door middel van een rode candle bevestigd en dat betekent dat we nu een duidelijke top hebben staan en met grote waarschijnlijkheid een daling gaan zien.

  • Ik heb naar aanleiding hiervan de grijze stippellijn die ik de afgelopen weken in de grafiek tekende langs deze nieuwe top getrokken, de lijn blauw gemaakt en hem lijn g" genoemd. Het is de bovenkant van het op deze manier ontstane kanaal gg". Binnen dit kanaal vormt lijn g' bij een daling mogelijk steun. Deze lijn vormde namelijk lange tijd de bovengrens van de stijging en je ziet na doorbraak van zo'n lijn vaak dat hij vervolgens als ondergrens gaat fungeren. Zolang we boven lijn g' zijn ga ik er daarom van uit dat de lijnen g' en g" de nieuwe begrenzing van de stijgende trend gaan vormen. 

  • Het is namelijk niet uitgesloten dat we na een correctie nog verder naar boven gaan. We zijn onder 50% Fibonacci niveau gebleven dat ik op grond van het gegeven dat de index voorbij het 38,2% niveau is als lange termijn koersdoel heb staan. Gaan we een beweging naar beneden inzetten dan betekent dat nog niet dat we helemaal niet meer naar dat punt toegaan, dat kan altijd later nog gebeuren op het moment dat de index ergens steun gevonden heeft. Ik stap pas van dat lange termijn koersdoel af als de stijgende trend helemaal afgebroken wordt, waarvoor een daling onder lijn g nodig zou zijn. Daar ziet het op dit moment nog helemaal niet naar uit, voorlopig beoordeel ik de dalende beweging waaraan we nu begonnen zijn als een tijdelijke correctie in een stijgende trend.

  • Om voor deze correctie de punten vast te stellen waar de index mogelijk steun zou kunnen ondervinden maak ik gebruik van de Fibonacci lijnen over de stijging 383,3-448,61. We zijn met de laatste candle onder het 23,6% niveau gesloten en dat zorgt er samen met het gegeven dat een correctie over het algemeen minimaal tot het 38,2% niveau loopt voor dat er met grote waarschijnlijkheid een daling naar 423,7 in het vat zit. Het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50 vormt rond 430,6 nog een punt waar steun zou kunnen liggen, daar moeten we goed kijken wat er gebeurt. De Fibonacci niveaus tellen wat mij betreft zwaarder, daarom denk ik dat we wel onder dit gemiddelde terecht zullen gaan komen.

  • Meer steun is zoals ik bij de weekgrafiek schreef te verwachten van lijn g', de bovenkant van het kanaal gg' waar de index lange tijd in verkeerde. Omdat deze lijn praktisch samenvalt met het 38,2% niveau op 423,7 wil ik de combinatie van deze punten daarom als eerste koersdoel nemen.

  • Een daling naar een van de lager liggende Fibonacci niveaus 416 of 408 is overigens ook zeer wel mogelijk, maar daarover wil ik pas spreken als zou blijken dat lijn g' geen steun biedt.

  • De Bollinger Bands laten ons zien dat er een omslag naar een dalende fase plaats aan het vinden is die deze correctie mogelijk maakt. De middellijn en de onderste lijn zijn licht naar beneden gedraaid en de index duwt de onderste lijn als het ware naar beneden waardoor op het moment dat ook de bovenste lijn naar beneden gaat draaien een dalende trend ontstaat.

  • Het herstel waarmee we het gap dat woensdagochtend 18 januari ontstond sloten heeft me gedwongen de lijnen in de uurgrafiek te herzien, ik heb de lijn x in de grafiek langs de toppen geplaatst om de dalende trend in de gaten te kunnen houden. Zolang we onder die lijn zijn is de neerwaartse beweging intact en zou bijvoorbeeld een kanaal kunnen ontstaan waarvan deze lijn de bovenkant is.

  • Kijken we naar de kwartiergrafiek dan zien we dat de beurs de week bepaald niet in een optimistische stemming af heeft gesloten. De index daalde in het staartje van de handel flink en sloot net boven 432 waar kopers enkele dagen geleden nog zo krachtig weerwoord op de daling gaven. De beurs ziet de nabije toekomst in ieder geval niet met vertrouwen tegemoet, dat is een conclusie die ik op grond hiervan wel meen te kunnen trekken.

Resumerend:

Vorige week vrijdag vormden we in de weekgrafiek een toppatroon met de naam dark cloud cover dat deze week bevestigd is. Ik neem op grond hiervan aan we aan een correctie op de lange rally bezig zijn die we gedurende de maanden november, december en een deel van januari hebben beleefd. Deze rally bracht ons in korte tijd een winst van ruim 65 punten oftewel 17% en een correctie is dus zonder meer op zijn plaats. In de weekgrafiek zien we dat lijn g' de eerste lijn is die als mogelijke steun in aanmerking komt. Deze lijn valt in de daggrafiek vrijwel samen met het 38,2% Fibonacci niveau op 423,7, dat is daarom de waarde die ik als eerste koersdoel wil hanteren. Rond 430,6 moeten we voor alle zekerheid nog kijken of het 50daags gemiddelde nog steun weet te bieden, maar daar verwacht ik niet veel van. Het is natuurlijk mogelijk dat de correctie verder gaat reiken en we naar het 50% niveau op 416 of het 61,8% niveau op 408 gaan, maar die waardes wil ik pas als volgende richtpunten nemen in het geval dat we onder lijn g' terecht zouden komen.

En dan nog dit....

Donderdag liet ik u de maandgrafiek van de S&P500 index zien waaruit bleek dat de index deze maand door het 61,8% Fibonacci niveau probeert te breken dat op 1250 ligt. U kunt dit eventueel via de historie nog teruglezen. De index brak zoals we in die grafiek zagen eerder deze maand kortstondig naar boven uit het kanaal jj', maar wist daar vervolgens niet boven te blijven. Vrijdag trad daarop een beweging naar beneden op die ik u in dit verband niet wil onthouden, deze daling laat namelijk zien dat het allerminst zeker is dat de S&P500 de maand januari boven 1250 af gaat sluiten.

  • Deze brede Amerikaanse beursgraadmeter tekende vrijdag namelijk een forse daling op waarmee de index in het kanaal jj' bleef en op de waarde 1250 afstevent.

  • Ik heb om deze daling te kunnen beoordelen Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst, hieruit blijkt dat het 38,2% niveau op 1245 samen met de horizontale lijn door de top van augustus de eerstvolgende steun vormt. Het ligt voor de hand dat de beurs naar die waarde toe gaat en daar zal dan moeten blijken of er voldoende kopers in de markt zijn om de index de maand nog boven 1250 af te laten sluiten. Het sentiment is getuige de lange rode candle niet positief, het zal dus nog wel eens moeilijk kunnen gaan worden.

  • Weet de index de maand januari niet boven 1250 af te sluiten dan ligt een daling in de richting van een van de lager gelegen Fibonacci niveaus en waarschijnlijk ook lijn j voor de daaropvolgende maanden voor de hand, hetgeen natuurlijk ook een negatieve uitwerking op Amsterdam zou hebben. Het is daarom ook voor ons belangrijk wat de S&P500 index de komende week gaat doen. -Ad Nooten-

Naar boven