ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs heeft vandaag een kleine candle gemaakt die nauwelijks zichtbaar is in deze grafiek. Hij staat precies op de stippellijn 436,4 waar we al snel na de opening boven kwamen. Veel hoger kwam de index niet, maar het gap dat gisteren ontstond is grotendeels gesloten en daar hoeven we in de analyse dus geen rekening meer mee te houden.

  • De index is door de beweging boven het 23,6% Fibonacci niveau over de stijging 383,3-448,61 gebleven dat op 433,3 ligt. De correctie die we de voorgaande dagen hebben gezien is hiermee tot dusverre heel beperkt gebleven, een normale correctie bedraagt over het algemeen namelijk 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande beweging. Zolang we ons boven 433,3 weten te handhaven ligt de markt er ondanks de daling dus nog steeds positief bij, de belegger stapt namelijk weer snel in.

  • De Bollinger Bands zijn door de stijging van vandaag in de zijwaartse beweging gebleven. In principe kan de index naar de middellijn stijgen die rond 441 weerstand vormt, dit vloeit voort uit het feit dat de onderkant van de banden als steun heeft gefungeerd. Garanties daartoe zijn er bij deze indicator echter niet, kijkt u bijvoorbeeld naar de situatie rond 17 oktober toen de index na opgeveerd te zijn van de onderkant niet naar de middellijn ging, maar alsnog een daling inzette. Wat we weten is dat er bij een eventuele stijging weerstand rond 441 ligt en dat is een nuttig gegeven.

  • De uurgrafiek van vandaag is het bespreken waard. We zijn nadat de steun rond de stippellijn op 436,4 de gehele dag met vuur door kopers werd verdedigd door hen door lijn v geduwd. De markt gaf echter geen nadere invulling aan deze doorbraak, de index slaagde er niet in om verder te stijgen en dat is na een doorbraak van een lijn geen sterke prestatie. Wel sloten we het gap van gisteren vrijwel geheel. De bovenkant van dat gap valt samen met het 38,2% Fibonacci niveau van de daling van de laatste dagen en werd net niet bereikt. Zou er hier een top gevormd worden dan zou dat de hervatting van de daling betekenen. Ook aan het eind van de handel werd de steun op 436,4 echter zorgvuldig bewaakt, hierdoor zijn de opwaartse mogelijkheden nog niet verkeken.

  • Ik heb daarom de Fibonacci lijnen in de grafiek laten staan, zou de index morgen nog stijgen dan weten we dat er mogelijk weerstand ligt op 438, 439,8 en 441,7. De laatste waarde is het belangrijkst, ook omdat die vrijwel samenvalt met de middellijn van de Bollinger Bands, zou de index dit 61,8% niveau namelijk passeren dan ligt een voortzetting naar de toppen van de eerste week in januari voor de hand. 

  • Maakt de index op een van de genoemde niveaus echter een top dan zou alsnog een daling kunnen volgen.

  • Morgen let ik in eerste aanzet op twee punten, namelijk de steun 436,4 en de top van vandaag op 437,7. Zolang de AEX tussen deze twee grenzen bivakkeert moet ik u omtrent de richting in het ongewisse laten. 

  • Komt de graadmeter boven 437,7 dan ga ik op de bij de uurgrafiek genoemde Fibonacci niveaus kijken of en zo ja bij welk punt er eventueel weerstand opdoemt. 

  • Komen we onder 436,4 dan gaan dalen we in de richting van de steunen op 433 en 434,4 waarbij kopers ongetwijfeld zullen proberen om gedaan te krijgen dat er boven 433 een bodem ontstaat. Op 433,3 ligt immers het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek waar we zoals u aan het begin van de analyse zag boven zijn gebleven.

Resumerend:

Het Damrak begon de dag met een sprong tot boven 436,4 en verdedigde de winst gedurende de dag met verve. Toen de index ook nog door de dalende lijn v brak leek een herstel geboren. De markt wist echter aan deze doorbraak geen vervolg te geven, kopers moesten ook de rest van de dag hun best doen om de index boven 436,4 te houden. Deze waarde speelt daarom morgen een belangrijke rol. Weten we er boven te blijven en boven 437,7 te komen dan gaan we een verder herstel zien waarbij op 438, 439,9 en 441,7 potentiële weerstanden liggen.Zolang we tussen 436,4 en 437,7 zijn kan ik niets over de richting zeggen. Zouden we onder 436,4 komen dan hervatten we de daling waardoor het 23,6% niveau uit de daggrafiek op 433,3 opnieuw onder druk zou kunnen komen te staan. Vanwege het feit dat een correctie meestal 38,2% of meer van de voorgaande beweging bedraagt ligt dat laatste scenario technisch het meest voor de hand, maar dat is de markt gezien het fanatisme waarmee de steun op 436,4 vandaag werd verdedigd op dit moment in ieder geval nog niet met me eens. We zullen morgen zien of de markt van mening verandert of dat ik dat moet doen.

En dan nog dit....

Het is al weer even geleden dat ik u de maandgrafiek van de S&P500 index toonde. Deze index is nog steeds in een zwaar gevecht met een weerstand gewikkeld, kijkt u met me mee? 

  • In principe heeft de S&P500 index vanwege het gegeven dat deze graadmeter boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 1550-770 is gekomen de mogelijkheid om naar 1550 op te rukken. De index heeft al eind 2004 een omgekeerd hoofd- en schouders patroon afgemaakt dat eveneens in die richting wijst. 

  • Het passeren van de bovenkant van het kanaal jj' vormt echter een dilemma. De index kwam daar deze maand al wel boven, maar wist daar niet te blijven. Hierdoor is het nog steeds onduidelijk of de S&P500 deze maand naar boven uit het kanaal zal weten te breken. Natuurlijk hebben we nog een negental beursdagen te gaan waarin de doorbraak alsnog tot stand kan worden gebracht. De barrière waar het om gaat ligt op 1285, er moet nog slag geleverd worden wil men die nemen. Winnen de Amerikaanse bulls deze slag dan zal dat ons ongetwijfeld mee naar boven nemen, winnen de bears dan trekt dat ons mee naar beneden. -Ad Nooten-

Naar boven