ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Kopers revancheerden zich vandaag glorieus voor de beweging van gisteren, de rally lijkt niet te stoppen. De index is definitief naar boven uit het kanaal hh' gebroken en dat is vanzelfsprekend een belangrijke ontwikkeling. Het stijgingspercentage van het kanaal hh' is de beurs niet genoeg, de beweging wordt met nog meer voortvarendheid voortgezet.

  • Lijn h' vormde vandaag enige tijd na de opening waarmee we direct boven de lijn kwamen steun en moet dat morgen vanzelfsprekend blijven. Ik bepaalde eerder aan de hand van de maandgrafiek het lange termijn koersdoel op 460, het ziet er naar uit dat de markt hier een korte termijn koersdoel van wenst te maken. We zijn er nog maar 15 punten oftewel 3,4% vandaan en dat moet bij het huidige positieve sentiment bij wijze van spreken in enkele dagen haalbaar zijn.

  • Komt morgen de indicator onder de grafiek, het MACD histogram, ook nog boven de rode dalende lijn dan verdwijnt de divergentie tussen index en indicator en staat niets meer een vervolg naar boven in de weg. Theoretisch geeft deze divergentie nu nog aan dat de kans bestaat dat we hier een top gaan maken, maar omdat divergentie tegenwoordig niet bepaald betrouwbaar meer is doe ik niets met dit gegeven. Zou er morgen een rode candle ontstaan die een overtuigende daling laat zien dan kan ik het er altijd nog in betrekken, dat is namelijk de bevestiging die nodig is alvorens ik er weer in geloof.

  • In de grafiek met de Bollinger Bands zien we dat de candle van vandaag voor een groot deel boven de bovenste lijn staat, dat heeft de stijging vandaag begrensd. Een koers kan bij deze indicator tijdelijk buiten de banden komen, maar dat is altijd maar beperkt. De index moet als het ware wachten op de bovenste lijn waarna ze samen verder naar boven kunnen gaan, dat zou de komende dagen op grond van deze grafiek kunnen gebeuren.

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat er niet alleen steun van lijn h' was, maar dat er ook steun rond 444 lag. Zowel lijn h' als 444 komen morgen dus opnieuw in aanmerking bij de bepaling van mogelijke steunniveaus.

  • Zowel in de kwartiergrafiek als in de uurgrafiek is ondertussen het proces van hogere toppen en hogere bodems voortgezet, zolang dit proces gehandhaafd blijft staat het garant voor een voortzetting naar boven. De steun rond 444 is weliswaar een steun, maar nog geen duidelijke bodem, daarom is voor het proces de bodem rond 440 het belangrijkst. Zolang we daar maar boven blijven -iets dat zeker het geval is als we boven 444 zijn- is de algehele trend naar boven gericht.

Resumerend:

We boekten vandaag een winst van 0,7% die eigenlijk bij de opening al tot stand kwam en de rest van de dag uitstekend werd verdedigd. Met name bij 444 lag goede steun, zolang we daar maar boven blijven hou ik het vizier op de waarde 460 gericht die inmiddels binnen handbereik ligt. Zouden we onder 444 komen dan betekent dat nog niet het einde van de stijgende trend. De laatste bodem uit het proces van hogere bodems lag namelijk rond 440 en we zouden bij een daling altijd nog een bodem boven dat niveau kunnen maken om dat proces gaande te houden. Voorlopig ziet het er dus goed uit in Amsterdam en wordt de moed van de kopers die ik gisteren hoogmoed noemde tot dusverre toch beloond.

En dan nog dit....

Opnieuw wil ik u de strijd tussen bulls en bears in de VS laten zien, deze is namelijk bepaald nog niet afgelopen. In diverse indices wordt nog om belangrijke weerstandsniveaus gestreden, als voorbeeld toon ik u de daggrafiek van de S&P500 index van 18u vanavond.

  • Voordat we naar de weerstand kijken wil ik uw aandacht eerst op de steun vestigen. De stippellijn rond 1245 leverde gisteren in combinatie met de magenta stippellijn (50daags exponentieel gemiddelde EMA50) steun en de index veerde daar fors op. Dit maakt in principe een voortzetting van de stijgende trend mogelijk.
  • De graadmeter is vanaf die steun snel bij de weerstand rond 1275 terecht gekomen, dat is de stippellijn door de top van december vorig jaar. Zou de index deze weerstand weten te passeren dan zou dat een positief signaal zijn waarna alleen lijn j' op 1279 à 1280 de kopers nog hoofdbrekens kan bezorgen. Eenmaal boven 1280 zou niets meer een verdere opmars in de weg staan. U begrijpt dat er kopers zijn die er alles aan doen om de index achtereenvolgens boven 1275 en 1280 te krijgen, daar draait alle strijd om. -Ad Nooten-

Naar boven