ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We leken vandaag in eerste instantie naar boven door lijn s' te gaan breken, daarom vindt u in de grafiek twee nieuwe lijnen terug. De eerste is de blauwe stippellijn op 469 die ik daar als koersdoel tekende, de lijn ligt op gelijke afstand van de stippellijn rond 448,4 als die op 427,9 en is erop gebaseerd dat er een stijging ter grootte van de daling in de tweede week van januari zou kunnen volgen. De tweede lijn is de grijze stippellijn die ik parallel aan lijn c trok. Ik tekende beide lijnen in de veronderstelling dat de doorbraak van lijn s' het ons mogelijk zou maken om verder te stijgen.

  • Het verliep echter anders, de index sloot namelijk niet boven lijn s'. De 'overval' op deze lijn waarmee we de dag begonnen bleek aan het eind van de dag toch niet tot succes te hebben geleid. Dat wil echter niet zeggen dat de kansen op een doorbraak hiermee verkeken zijn, we zijn tenslotte dichtbij de lijn geëindigd waardoor men morgen weer hetzelfde spelletje zou kunnen spelen. Dat spel bestond uit het kort voorbeurs doen stijgen van de S&P futures, waardoor alle Europese indices voortvarend van start konden gaan.

  • We zullen morgen om te beginnen dus moeten kijken wat we ten opzichte van lijn s' doen. Komen we opnieuw boven de lijn dan vormt de stippellijn op 469 het eerste koersdoel en de grijze stippellijn eventueel het tweede. Blijven we onder lijn s' dan zou er een eind kunnen komen aan de voortdurende pogingen om deze te breken, de index zou dan kunnen gaan dalen. Dat zou een interessante ontwikkeling zijn daar het de graadmeter in de richting van het 50% Fibonacci niveau zou brengen dat we vorige week met kleine stapjes wisten te passeren. We zagen vrijdag dat de AEX deze maand absoluut boven dit niveau moet blijven dat op 460,5 ligt, daar zou het bij een daling om kunnen gaan spannen. 

  • Hoewel de candle van vandaag rood is ligt hij nog wel schuin boven zijn voorganger waardoor de tendens tot stijgen nog steeds aanwezig is. Toch is er in de Bollinger Bands een verandering zichtbaar die in deze analyse enigszins negatief moet worden opgevat, de bovenste lijn buigt namelijk naar beneden af. Het hoeft op zich de stijgende trend nog niet te bedreigen, kijkt u maar in de laatste week van december vorig jaar toen datzelfde gebeurde. De middellijn en onderste lijn stijgen nog en dat maakt een voortzetting naar boven mogelijk, maar de beweging van de bovenste lijn kan echter ook een daling inluiden. Het is dus opletten geblazen.

  • Gelukkig hebben we in de uurgrafiek een objectief punt aan de hand waarvan we vast kunnen stellen of we al dan niet de beweging naar beneden die we vanmiddag zagen morgen weer gaan vervolgen. Het gaat om de stippellijn rond 463, een koerspeil in de buurt waarvan we we inmiddels meerdere keren steun vonden.

  • Ik reken voor het gemak dan ook de beweging van vanmiddag als steun mee, die bodem lag net boven 463. Er zijn dus nog steeds kopers die bereid zijn voor een stijging te gaan. Weten zij morgen weer de overhand te krijgen dan volgt een volgende aanval op de lijn s' die we in de daggrafiek zagen, deze lijn ligt morgen rond 465,3.

  • Komen we morgen echter onder 463 dan is er pas weer horizontale steun rond 460,3 en aangezien dat een niveau is dat vrijwel samenvalt met het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek wordt dan de vraag beantwoord of de doorbraak van dat niveau behouden blijft. De index zou daarvoor op of boven de blauwe stippellijn een bodem moeten maken en weer op moeten veren. We zagen vrijdag al dat een daling onder het 50% niveau iets is dat diegenen die een voortzetting van de stijging nastreven niet willen zien gebeuren.

Resumerend:

De beurs ging vandaag voortvarend van start en leek door lijn s' te gaan breken die ons in de daggrafiek al enige tijd parten speelt. Door een daling in de middag mislukte de opzet echter, het slot viel net onder de lijn. Dit wil nog niet zeggen dat het definitief over is met de pogingen om tot een voortzetting naar boven te komen, we staan met een slot van 464,32 dicht onder lijn s' die morgen rond 465,3 ligt. Weten de beurzen morgen net als vandaag weer hoger te openen dan staan we er zomaar weer boven en kunnen we mogelijk alsnog naar 469 en/of de grijze lijn die ik vanochtend plaatste. Openen we lager en komen we onder 463 dan gaan we een spannende tijd tegemoet waarin moet blijken of rond het 50% Fibonacci niveau waar we vorige week boven kwamen voldoende kopers te vinden zijn om de index weer te doen opveren. 

En dan nog dit....

Op verzoek van een aantal lezers kijk ik vandaag naar de koersontwikkeling van de Nikkei225, de Japanse beursindex. Deze is de laatste tijd met voortdurende bewegingen van 2 à 3% afwisselend naar boven en naar beneden nogal volatiel en dat trekt de aandacht. Het neemt ook ook andere beurzen mee op sleeptouw. Ik wil u de beweeglijkheid van de Japanse beurs echter niet laten zien, maar de reden van die beweeglijkheid. Dat doe ik aan de hand van een maandgrafiek.

  • In augustus 2005 is in deze grafiek een groot omgekeerd hoofd- en schouders patroon ontstaan waarvan de bodems met de letters S, H en S in de grafiek aangegeven zijn. Stippellijn 2 is de neklijn van het patroon. Ik heb daar op dit patroon meestal een beweging ter grootte van het hoofd volgt een groene verticale lijn tussen de stippellijnen 1 en 2 geplaatst. Vervolgens heb ik op stippellijn 2 een lijn van dezelfde lengte geplaatst en door het bovenste punt van die lijn stippellijn 3 getrokken. Die stippellijn was het koersdoel van het grote bodempatroon, een doel dat zoals u ziet bereikt is. Daar de index nog geen enkele keer teruggevallen is in de richting van de neklijn om deze te testen mag je aannemen dat dit nog moet gaan gebeuren en dat de Nikkei de komende maanden in de richting van stippellijn 2 zal gaan dalen. Niet iedereen is daar vanzelfsprekend blij mee, dat is de reden van de grote beweeglijkheid. Er zullen grote beleggers zijn die de afgelopen tijd veel geld in de index hebben gestoken die een daling proberen te voorkomen. Een dergelijke grote beweeglijkheid zie je overigens vaker bij een top, het is vaak een vooraankondiging van een terugval.
  • Ik kan u nog vertellen dat de index in week- en daggrafiek momenteel nog een stijgende trend kent, een trend die pas onder 15.390 ten einde zou zijn. Verder ligt er net boven 15.000 nog horizontale steun van voorgaande bodems uit december 2005 en januari 2006. Een eventuele daling onder 15390 zou een vooraankondiging, maar nog niet het finale teken zijn van de start van een daling in de richting van de neklijn, dat zou namelijk een daling onder 15.000 zijn. Is de Nikkei daar nog boven dan is de strijd rond de top bij stippellijn 3 nog volop in gang en heeft een deel van de markt de hoop op een stijging boven die top nog niet opgegeven. -Ad Nooten-

Naar boven