ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De markt is nog niet van zins te gaan dalen, dat blijkt wel uit de candle van vandaag waarmee we een groot deel van de inverted hammer van vrijdag teniet hebben gedaan. Het slot van vandaag was de hoogste slotkoers van het jaar. Lokte de stijging naar het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat op 460,5 ligt nog verkopen uit, vandaag was dat niet meer het geval. We zijn deze waarde met een slotkoers van 459,48 weer dicht genaderd. Men durft in de nabijheid van deze weerstand geld in de markt te steken en dat is een teken dat grote spelers een doorbraak nastreven. We gaan dus spannende dagen tegemoet waarin moet gaan blijken wat deze weerstand waard is. Deze grote spelers zijn zich welbewust van het belang van dit Fibonacci niveau en zullen in de wetenschap dat een stijging boven 460,5 een zwaar tellend koopsignaal zou vormen alles uit de kast halen om de index door deze waarde te brengen. De beweging van vandaag kunnen we zien als een aanloop hiertoe, het toont de wens een doorbraak te bewerkstelligen. Het vormt uiteraard nog geen garantie dat we ook werkelijk door zullen breken, want er zijn zoals we bij de uurgrafiek zullen zien in het krachtenveld ook partijen die van een daling uit gaan.

  • Eerst kijken we kort naar de koersontwikkeling ten opzichte van de Bollinger Bands, hierover kan ik kort zijn. De stijgende trend is doordat de index zich in het bovenste stijgende deel van de indicator bevindt intact, op grond van deze indicator is het zeker mogelijk dat we verder stijgen. Dan nu naar de uurgrafiek.

  • U ziet vandaag op de eerste candle na een serie groene candles, er werd stukje voor stukje een stijging bewerkstelligd. Toch ging het niet geheel van een leien dakje, tijdens de 6e en 7e candle woedde er namelijk strijd tussen kopers en verkopers. Dit zorgde voor twee doji's die laten zien dat niet iedereen bullish gestemd is. Uiteindelijk waren het desondanks toch de bulls die het sterkst bleken, met name door een stijging in het laatste deel van de handel.

  • De kopers hebben al maanden geleden een tactiek uit de VS gekopieerd die ze sindsdien regelmatig herhalen, namelijk die van een late stijging. Een dergelijke stijging kan daar zij aan het slot van de handel staat niet meer worden uitgewist. De doorbraak van de weerstand rond 458,6 die men na vijf uur vanmiddag tot stand bracht is binnen. Kopers hadden gezien de vorming van een stijgende rechthoekige driehoek de hele dag vooruit gewerkt naar deze doorbraak en gebruikten zoals zovaak tegenwoordig de slotveiling om goed afstand van deze grens te nemen. Wat kopers morgen zullen proberen te doen is de stippellijn op 458,6 als nieuw steunniveau te laten dienen.

  • Wat zij morgen bij een goed slot van Wallstreet verder zouden kunnen proberen is het voorbeurs inleggen van zodanig veel orders dat de weerstand rond 460,5 direct gepasseerd wordt, ook dat is een veel gebruikte tactiek. Deze staat of valt echter met de koersbewegingen van de Amerikaanse beurzen, deze moeten daarvoor een positieve ontwikkeling kennen.

  • Zou dat de Amerikanen niet lukken en komen we onder 458,6 dan hangt de voortzetting af van de steun op 457,5 die vandaag zijn functie als zodanig hervatte. Onder die waarde zouden we de laagste koers van vandaag gaan testen.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs behaalde vandaag de hoogste slotkoers van het jaar en eindigde dicht bij de belangrijke weerstand op 460,5. De kopers in de markt gaan ervoor, dat kan ik zonder meer stellen. De nabijheid van zo'n zware en belangrijke weerstand als dit 50% Fibonacci niveau boezemt hen geen angst in, maar zet hen tegen de inverted hammer van afgelopen vrijdag in tot het doen van aankopen aan. Het mag duidelijk zijn waar zij de markt graag heen zouden willen helpen, namelijk boven de weerstand 460,5. De stijging van vandaag zou bij een goed slot van de VS als een aanloopje kunnen dienen, met een overrompelende start zouden we zomaar de weerstand kunnen breken. Het zou niet de eerste keer zijn dat men deze strategie toepast, kijkt u maar eens naar alle gaps naar boven die we de afgelopen maanden gemaakt en open gelaten hebben. Een stijging boven 460,5 zou een zwaarwegend lange termijn koopsignaal zijn, de stijging van vandaag geeft aan dat er spelers zijn die zo'n beweging graag gerealiseerd zouden willen zien.

En dan nog dit....

Omdat de koersontwikkeling morgen voor een belangrijk deel van de bewegingen in de VS afhangt geef ik u nog een grafiek van de Dow Jones mee, het gaat om de voorlopige daggrafiek die ik om 18.50u maakte.

  • Deze grafiek behoeft weinig toelichting, er woedt wederom een stevige strijd om de weerstand rond 10950. Wordt die overtuigend met een slotkoers gebroken dan neemt Wallstreet een zeer belangrijke horde en dat zou uiteraard een positieve uitstraling op onze beurs hebben. Het zou de kopers de wind in de zeilen kunnen geven die zij nodig hebben om ons over 460,5 te laten springen. -Ad Nooten-

Naar boven