ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag behoeft enige toelichting. Allereerst kunnen we aan de hand van de effen groene kleur constateren dat de bovenkant van het dikke deel van de candle, het lichaam, de openingskoers is en de onderkant van het lichaam de slotkoers. We openden dus boven de candle van gisteren, maar wisten niet voort te bouwen op deze goede start. Het slot lag net boven dat van gisteren, dat verklaart de groene kleur van de candle. De markt heeft door de winst de mogelijkheid op een vervolg van de stijging wel open gehouden, maar sterk was de vertoning niet.

  • In de Bollinger Bands is er nog steeds sprake van een stijgende trend. Zowel de bovenste lijn als de middellijn stijgen namelijk en de index bevindt zich tussen beide lijnen. Zou de index verder stijgen dan is de bovenste lijn het dichtstbijzijnde doel, dalen we dan is dat de gestippelde middellijn.

  • U ziet in de uurgrafiek dat we in feite zijwaarts bewegen in een brede zone om 452 heen. Zolang dit het geval is kan het dubbeltje beide kanten op vallen en is zowel de voortzetting van de stijging als de start van een daling mogelijk.

  • De markt opteert gezien de hardnekkige steun rond 451,6 voor een stijging, laten we die steun in de kwartiergrafiek nader bezien.

  • Bij punt 1 zien we een beweging die exemplarisch is voor de huidige markt. Toen de index onder de stippellijn op 451,6 daalde werd daar door kopers direct op gereageerd, zij brachten de index snel weer boven de stippellijn. Dit is de methode waarop op de beurs tegenwoordig gehandeld wordt, dit is de manier waarop de stijgende beweging voortdurend door sterke partijen wordt bewaakt. Zodra er sprake is van een beweging zoals die bij punt 1, vroeger een verkoopsignaal, dan grijpen zij zonder dralen middels het inleggen van voldoende kooporders om de index terug naar boven te brengen in. De steun rond 451,6 werd ook later op de middag op dezelfde manier verdedigd. Het maakt het vooraf inschatten van de beursbewegingen ondoenlijk. Het is overigens een verschijnsel dat je momenteel in vele grafieken ziet. Heeft u de beschikking over kwartiergrafieken van de Dow Jones, kijkt u dan eens wat er rond 10780 gebeurt. Na iedere daling onder dit niveau wordt deze index weer naar boven gebracht, je vraagt je af hoe lang men dat nog vol kan houden en welke partijen erachter zitten.

  • Gezien de vorming van de lagere top rond 453,7 zou het eigenlijk logisch zijn geweest als de index wel onder 451,6 zou zou gezakt, maar dat mocht dus niet zo zijn. Er rest ons niets anders dan morgen deze twee grenzen in de gaten te houden. Boven 453,7 gaan we opnieuw proberen de weg naar boven in te slaan, iets dat twee dagen achter elkaar niet is gelukt. We vinden dan rond 455,6 een belangrijke weerstand. Komen we onder 451,6 dan zouden we eigenlijk naar 449,1 moeten gaan, maar we moeten dan attent zijn op reparaties zoals die bij punt 1.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs had vanochtend door de hogere opening een goede mogelijkheid de zijwaartse beweging waarin we al enige tijd gevangen zitten te beëindigen. De meerderheid van de beleggers verkoos echter anders en er volgde een daling waarna we met moeite op een kleine winst wisten te sluiten. Die winst dankten we met name aan een of meerdere grote beleggers die getuige de koersontwikkeling rond 451,6 in de kwartiergrafiek als een soort poortwachters voor de AEX fungeren en de index steeds weer naar boven brachten. Een koers onder het voorgaande laagste punt is tegenwoordig geen verkoop- maar een koopsignaal daar er steeds partijen op de loer liggen die bij zo'n beweging meteen kopen. Het maakt het ondoenlijk om nog op bewegingen te anticiperen, het enige dat je nog kunt doen is het werken met als...dan scenario's. Daar gaat 'ie dus. Als we boven 453,7 komen gaan we wederom pogen een stijging tot stand te brengen, rond 455,6 ligt dan belangrijke weerstand waar de beweging van vandaag op stuk liep. Komen we onder 451,9 dan gaan we naar 449,1, al moeten we dit gezien de veelvuldige sturing die de AEX tegenwoordig ondervindt wel goed controleren en de ogen niet sluiten voor een mogelijke plotse stijging. Zolang we tussen 451,9 en 453,7 zijn is de markt twijfelachtig en ben ik dat dientengevolge ook.

En dan nog dit....

De daggrafiek van de S&P500 index van gisteren laat een interessant technisch fenomeen zien dat ik met u wil delen.

  • Het gaat me om de stijgende magenta stippellijn, het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde dat ik op deze site de afkorting EMA50 meegeef. Deze lijn heeft de afgelopen tijd al twee keer als steun gediend en de index aarzelt nu hij deze lijn voor de derde keer ontmoet met een doji.
  • Op het tijdstip dat ik deze analyse schrijf, rond 18.40u, staat de S&P500 index rond 1260. De beursindex is er al onder geweest, maar wordt net zo verdedigd als de 10780 grens in de Dow Jones en de stippellijn op 451,6 vandaag bij ons. Een daling zou gezien de lagere top die bij lijn j' is ontstaan voor de hand liggen, maar blijft tot op heden uit. Dit betekent dat de EMA50 ook vandaag weer steun zou kunnen gaan bieden. -Ad Nooten-

Naar boven