ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De tijd vliegt, er is al weer een week om en dat betekent een start met de weekgrafiek. Deze week is een zogenaamde inverted hammer gevormd, een potentieel toppatroon dat nog bevestigd dient te worden met een rode candle voordat het geldig wordt. Zelfs dan nog zou ik er echter een vraagteken bij moeten zetten. U zag vorige week wat er met de dark cloud cover gebeurde die twee weken daarvoor net als deze inverted hammer dat nu doet een top aankondigde, hij werd moeiteloos gepasseerd. Het is vervelend dat ik tegenwoordig zoveel voorbehouden moet maken aangaande toppatronen en dat ondergraaft mijn analyse, maar dat is niet anders. Het feit ligt er dat deze markt bij voortduring met verbazingwekkend gemak voorbij toppatronen vliegt. Dat zou bij deze inverted hammer dus net zo goed kunnen gebeuren, temeer daar mijn lange termijn koersdoel al enige tijd op 460 ligt.

  • Ik ontleen dat koersdoel al enige maanden aan het passeren van het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 waardoor het 50% niveau het volgende richtpunt geworden is. We zijn er overigens dichtbij geweest vandaag, daar het om een lange termijn grafiek gaat zou ik er niet mee zitten om het doel als bereikt te beschouwen. 

  • Laat ik me er formeel echter nog maar even aan vasthouden, de stijgende trend vigeert zolang we boven lijn g' zijn immers. Aan de bovenkant van de beweging probeerden we deze week door lijn g" te breken die ik eerder trok, maar sloten daar uiteindelijk niet boven. Ik kan nu lijn g" in de grafiek handhaven, maar heb als alternatief voor deze lijn de grijze lijn getrokken die daar net boven ligt. Ik laat voorlopig beide lijnen maar in de grafiek staan, dan zie ik wel wat er van komt.

  • De daggrafiek geeft vandaag niet veel informatie. De candle staat met zijn onderkant ter hoogte van de onderkant van de candle van eergisteren, iets waar ik straks als ik bij de uurgrafiek de steunniveaus bespreek op terug kom.

  • De candle van vandaag heeft een klein lichaam, opening en slot lagen dus dicht bij elkaar. Dit leert ons dat de markt ondanks bewegingen naar boven en beneden geen richting wist te bepalen, het wachten is op een beweging boven of onder de candle van vandaag waarop we dan meer weten.

  • Het beeld in de Bollinger Bands is niet veel veranderd, het enige kleine minpuntje is dat de index niet meer tegen de bovenste lijn aan ligt en dat draagt het risico op een daling naar de middellijn met zich mee. De stijgende trend is doordat zowel boven- als middellijn stijgen en de index daartussen ligt intact.

  • Zoals beloofd kom ik terug op de steunniveaus. We zagen op 30 en 31 januari steun rond 450 en ook vanmorgen opende de beurs vanaf een slotkoers van gisteren die een fractie boven 450 lag met een groene candle naar boven. Deze grens was dus belangrijk. Toen de index hier vanmiddag onder kwam ontstond de dreiging van een daling, maar deze dreiging werd weggenomen doordat de index alsnog steun vond op hetzelfde niveau waar op 1 februari steun lag, namelijk op 449,1. Al met al mag ik wel stellen dat er in een breed gebied rond 450 enorm veel steun ligt, de index veert hier iedere keer weer op. De bereidheid onder kopers om rond dit koerspeil extra koopopdrachten te plaatsen teneinde een daling te voorkomen is evident groot en dat is iets waar we rekening mee moeten houden.

  • Dit aankoopbeleid van grote beleggers verhindert de index van een normale beweging als het sluiten van de gaps van vorige week, de beurs volhardt in het open laten van gaps zoals zij dat eind vorig jaar ook voortdurend deed. Ik durf er daarom niet bij voorbaat van uit te gaan dat we ze ook daadwerkelijk gaan sluiten, daarvoor wacht ik op een daling onder 449,1. Dat zou het sein voor een daling naar het gap van 27 januari zijn, dat door een daling naar 443,6 gesloten zou kunnen gaan worden. De bovenkant van het gap zou rond 445,6 dan nog steun kunnen geven.

  • Voorlopig echter veerde de index op van de stippellijn op 449,1 en moeten we gaan kijken hoe hoog de index gaat komen. De aspiraties om verder te stijgen zijn niet verdwenen.

  • Maandag let ik in dat verband allereerst op de weerstand rond 452,3. Weten we die uit te nemen dan gaan we proberen de stijgende trend voort te zetten en is de eerste weerstand die we tegen komen die op 454,2 die we al eerder als weerstand zagen. Aan de hand van de koersontwikkeling op dat niveau kan ik dan een nadere conclusie trekken.

  • Blijven we maandag tussen 449,1 en 452,3 dan is het nog even afwachten wat we doen.

  • Zouden we onder 449,1 komen dan zetten we een punt achter de steun in de zone rond 450 en gaan alsnog dalen.

Resumerend:

De beurs wist vandaag geen richting te kiezen, opening en slot lagen dicht bij elkaar. Belangrijk was de steun die we rond 449,1 ondervonden. Deze steun toont nog maar eens dat de bereidheid bij investeerders om rond dit niveau als koper in de markt te stappen onmiskenbaar hoog is. Zij zullen de markt niet zomaar laten dalen, daarom ga ik daar ook nog niet van uit. Maandag zijn de grenzen 452,3 en 449,1 van belang. Breken we door 452,3 dan gaan we kijken of de voormalige steun rond 454,2 weerstand wordt, aan de hand daarvan trek ik dan een nadere conclusie. Zouden we onder 449,1 komen dan ligt een daling naar het gap van 27 januari voor de hand. De bovenkant van dat gap zou rond 445,6 steun kunnen bieden, om het te sluiten moeten we naar 443,6 toe. Zolang we tussen 449,1 en 452,3 zijn is het onzeker waar we naar toe gaan.

En dan nog dit....

Soms sturen lezers me mailtjes die me even bezig houden. Zo kreeg ik enkele dagen geleden van een bezoeker de vraag of het feit dat we steeds in de buurt van 453 bleven kwakkelen wellicht te maken zou kunnen hebben met de oude symbolische 1000 punten grens daterend van voor de invoering van de euro. Met een omwisselkoers van 2,2037 kom je daar immers op uit, het staat gelijk aan 453,78 punten. Tja, dat is een nadenkertje. Mijn eerste reactie was er een van ontkenning, maar weinigen zullen zich dit feit realiseren en dat betekent dat beleggers er dus bij het nemen van hun beslissingen geen rekening mee houden. Verder is de samenstelling van de index in de loop der jaren zodanig veranderd dat je daar ook geen causaal verband meer aan kunt ontlenen. Het zal dus wel toeval zijn is mijn conclusie. Het blijft me desondanks toch intrigeren, zeker omdat het punt zoals de lezer terecht schrijft midden 1997 ook al eens als weerstand heeft gediend. Leuk nadenkertje voor het weekend nietwaar... -Ad Nooten-

Naar boven