ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn er vandaag in geslaagd om een groot deel van de winst van gisteren weer kwijt te raken en dat heeft me nu we zo dicht bij mijn op grond van de maandgrafiek bepaalde koersdoel van 460 zijn enigszins verbaasd. Gisteren was de beurs nog razend enthousiast, maar vandaag overheersten met name aan het eind van de handel de winstnemingen en dat is een bijzondere stemmingswisseling. De beleggers worden kennelijk wat nerveuzer. De daling is te danken aan Amerikaanse productiecijfers die lager waren dan verwacht en in combinatie met hogere prijzen op inflatie lijken te duiden. Inflatie kan de FED alleen maar met renteverhogingen bestrijden en daar is de beurs niet blij mee. De Amerikaanse beurzen lijken hun opmars niet voort te kunnen zetten en dat is onder andere voor de S&P500 slecht nieuws. U heeft gisteren onderaan de slotanalyse misschien de maandgrafiek van die index gezien, hieruit blijkt dat deze graadmeter door 1285 heen moet om door een lijn te geraken die weerstand biedt. Blijft de index onder die lijn, daar ziet het momenteel naar uit, dan houdt dat mogelijk een daling van de S&P500 in en daar is men in Amsterdam niet gelukkig mee. Dit is naar ik veronderstel de achtergrond van de daling.

  • We hebben door de candle van vandaag een duidelijke begrenzing aan de bovenkant, dat is namelijk de lijn s' die ik wat verder doorgetrokken heb.

  • Het eerstvolgende wat ons te doen staat is volgen waar de markt de volgende bodem neer gaat zetten. De stippellijn rond 448,6 is in dit verband een belangrijke steun, een daling onder die lijn zou inhouden dat we ons alsnog aan het sluiten van de gaps zouden kunnen gaan zetten waar we ons vorige week geen tijd voor gunden. De gaps zijn, voor diegenen die het niet weten, de openingen tussen de candles van vorige week. We zouden terug kunnen gaan keren in de overgeslagen stukken, dat heet het vullen of sluiten van een gap.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft hoeft er nog niet meteen een daling te volgen, de candle van vandaag ligt immers nog netjes tegen de bovenkant aan. Bovendien stijgen middellijn en bovenlijn beiden, zolang dat het geval is en de index koerst boven de middellijn kunnen we nog over een stijgende trend spreken.

  • In de uurgrafiek ligt de kritische grens wat mij betreft in de buurt van 450, het niveau waarop de index gedurende drie dagen steun vond. Zou de beursgraadmeter er alsnog onder terecht komen dan is het nog maar de vraag of de stippellijn rond 448,6 die we in de daggrafiek zagen nog steun kan bieden. Waarschijnlijker is in dat geval een daling in de richting van het maar deels gesloten gap van 27 januari, wie weet komt de theorie dat gaps meestal gesloten worden in tegenstelling tot de laatste maanden nu wel een keer uit. Enfin, eerst maar eens kijken wat de beurs met de steun rond 450 doet.

  • We zijn daar akelig dichtbij, morgen zal dus meteen blijken hoe het er mee staat. De vrije val waarin de beurs vanmiddag geraakte doet niet veel goeds vermoeden. Een dergelijke beweging ontstaat niet zomaar, er moet onderhuids een zekere twijfel in de markt zijn. Bij onraad wordt deze twijfel dan direct in daden -lees verkopen- omgezet.

  • Weten we boven 450 te blijven dan ben ik erg benieuwd in hoeverre de markt dit gevoel van zich af weet te zetten, dat zal uit de mate van stijgen blijken. Zowel de stippellijn rond 451,7 als die op 452,7 en 454,2 kunnen de kopers dan parten spelen.

Resumerend:

De schrik zat er aan het eind van de handel goed in, de index verloor in een uurtje tijd vijf punten oftewel 1%. Dit kan alleen maar betekenen dat de belegger onderhuids niet zo zeker van zijn zaak is als gisteren het geval leek. Het is iets om bij een eventuele stijging naar het koersdoel 460 dat ik al enige tijd geleden op grond van de maandgrafiek bepaalde in gedachten te houden. Het zou me op grond van deze snelle daling niet verbazen als we morgen verder zouden dalen. Tegenwoordig weet je dat echter nooit zeker meer, de beurs reageert veelal tegengesteld aan verkoopsignalen. Vanmiddag lukte het de kopers echter niet om in te grijpen, daarvoor was de plots ontstane verkoopdruk te groot. De grens rond 450, die we overigens een beetje ruim moeten nemen, is morgen van grote importantie. Weten we boven die waarde te blijven dan hebben we een aantal weerstanden waar we rekening mee moeten houden, namelijk rond 451,7, 452,7 en 454,2. Daarnaast hebben we als we nog verder zouden stijgen dan ook nog lijn s' in de daggrafiek die vandaag de begrenzing bleek. We moeten echter eerst maar zover weten te komen, laten we dat maar stap voor stap aan de hand van de genoemde weerstanden bekijken. Komen we evenwel onder 450 dan gaan we waarschijnlijk naar het gap van 27 januari dat met een daling naar 443,6 gesloten zou kunnen worden. Gaps sluiten is iets dat we de laatste maanden voortdurend nagelaten hebben, ik zou er als technisch analist geen probleem mee hebben als we de wet die zegt dat gaps volgens de regels van mijn vakgebied meestal gesloten worden weer in ere zouden herstellen. Het zou mijn werk een stuk eenvoudiger maken.

En dan nog dit....

  • Vandaag wil ik weer eens naar de koersontwikkeling van de dollar kijken en experimenteer omdat ik zowel de maand- als de weekgrafiek wil tonen een keer met kleinere grafieken. In de maandgrafiek links ziet u dat er eind 2005 bij de correctie op de stijging uit de voorgaande jaren een bodem op het 38,2% Fibonacci niveau is ontstaan. Dit kan in principe betekenen dat de daling ten einde is.
  • Kijken we echter in de weekgrafiek rechts dan zien we dat dit allerminst zeker is. Ik heb in die grafiek andere Fibonacci lijnen geplaatst, namelijk over de daling, aan de hand waarvan we kunnen constateren dat de koers van de euro boven $1,29 zou moeten stijgen om in de maandgrafiek structureel verder te kunnen stijgen. De koers moet daarvoor immers boven het 61,8% niveau komen opdat een vervolg naar het 100% niveau kan volgen.
  • Er lijkt zich in de rechtergrafiek met de blauwe lijnen echter een vlag te vormen. Daar een vlag halverwege een beweging optreedt zou dit bij een afronding van dit patroon, een daling onder de vlag, een behoorlijke daling kunnen veroorzaken. Als doel zou ik dan het 61,8% Fibonacci niveau in de maandgrafiek rond $1,04 nemen. Natuurlijk zou er rond de bodem van november op $1,16 en bij het 50% Fibonacci niveau in de linkse grafiek in de buurt van $1,10 eventueel nog steun kunnen liggen, beide punten zouden een daling naar $1,04 nog kunnen voorkomen.
  • Het is vanzelfsprekend gevaarlijk om nu al op de afronding van de vlag vooruit te lopen, we doen er goed aan om te wachten op een uitbraak naar beneden waarvoor de euro ruwweg onder $1,19 zou moeten gaan noteren. Zolang de koers daar nog boven ligt is de kans op een stijging immers niet helemaal verdwenen en kan de vlag zich nog tot een stijgend kanaal ontwikkelen. -Ad Nooten-

PS Het is mogelijk dat u deze laatste grafieken niet naast elkaar, maar onder elkaar zag. Dit heeft te maken met de beeldscherminstelling van uw computer en het feit dat de pagina in deze historie vanwege de kolom links niet de volledige breedte van het scherm heeft. De maandgrafiek die links hoort te staan staat dan boven en de weekgrafiek die rechts hoort vindt u als onderste grafiek.

Naar boven