ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Daar het vandaag de laatste beursdag van de maand was start ik gewoontegetrouw met de maandgrafiek. In die grafiek is deze maand een doji gevormd. Dat is een candle waarvan het lichaam, gevormd door de eerste en laatste koers van de maand, slechts een klein streepje is hetgeen aangeeft dat het eindpunt van de maand april vlak bij het startpunt van de maand lag. De candle is groen hetgeen betekent dat we ten opzichte van vorige maand winst hebben geboekt, maar veel is het met een winst van 0,71 indexpunt niet. Het lichaam bevindt zich verder in het midden van de candle waaruit blijkt dat we het zowel naar boven als naar beneden geprobeerd hebben, maar uiteindelijk geen richting wisten te kiezen. Pas als we volgende maand buiten deze candle komen (onder 460 of boven 479) weten we dat de markt een beslissing heeft weten te nemen.

  • We bevinden ons boven het 50% Fibonacci niveau en dat maakt theoretisch op de lange termijn een stijging naar het 61,8% niveau het meest waarschijnlijk. Hier heb ik gevoelsmatig één bedenking bij en die is dat de markt zich zeer bewust is geweest van de aanwezigheid van dit Fibonacci niveau en de noodzaak dit niveau in het licht van een verdere stijging te breken. We hebben er overal over kunnen lezen. Er is door kopers dan ook met zeer veel vasthoudendheid gewerkt aan een doorbraak van deze weerstand, hetgeen daarmee te maken zou kunnen hebben. Als grote kopers slechts met dit doel voor ogen met opzet voor een doorbraak van het 50% niveau hebben gezorgd heeft het passeren van deze grens automatisch veel minder waarde, want op de lange termijn gaat de beurs toch daar naar toe waar hij op grond van economische ontwikkelingen naar toe moet. Ik wil het om toch een handvat te hebben koppelen aan de laatste trendlijn die ik tekende, namelijk lijn t. Zolang we ons maar boven die lijn bevinden blijf ik voor de lange termijn van een stijging naar het 61,8% niveau op 518 uitgaan, zouden we onder lijn t geraken dan vergeet ik het koersdoel 518 acuut.

  • Kopers hebben zoals we in de weekgrafiek zien vorige week hard en met succes gewerkt om de index boven dat 50% niveau te houden. De daling onder lijn c werd zelfs teruggedraaid en er werd een nieuwe hoogste koers van het jaar bereikt. Dit kreeg deze week echter geen vervolg, we kwamen weer onder lijn c terecht die daardoor zwaar aan betekenis heeft ingeboet. We kunnen de lijn feitelijk niet meer gebruiken en zullen ons moeten verlaten op andere lijnen.

  • De eerste lijn die daarvoor in aanmerking komt is lijn d in de daggrafiek. Deze lijn die praktisch samenvalt met het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 (magenta stippellijn) is in de daggrafiek mijn eerste richtpunt. We zouden op grond van deze lijn volgende week naar een koers van 464 à 465 kunnen gaan. Laten we in de andere grafieken kijken of we hier nadere onderbouwing voor kunnen vinden.

  • Ik kijk dan allereerst in de grafiek met de Bollinger Bands waar we vandaag onder de middellijn terecht zijn gekomen. Dit maakt een voortzetting naar de onderste lijn volgens de theorie van John Bollinger waarschijnlijk, hetgeen de index op een waarde rond 462 zou kunnen brengen. Ik neem op grond van het gegeven dat ik voorlopig van steun van lijn d in de vorige grafiek uit wil gaan aan dat we die waarde niet gaan bereiken, een aanname die ik aan kan passen op het moment dat lijn d het toch zou begeven.

  • Dan is het tijd voor de uurgrafiek waarin we het nog meer gaan verfijnen. De index heeft in deze grafiek een dalende trend met het kanaal fe dat licht naar elkaar toe lopende lijnen heeft. Aan dat laatste wil ik trouwens geen conclusie verbinden, want de lijnen lopen niet voldoende naar elkaar toe om met overtuiging van een wig te kunnen spreken. De korte termijn dalende trend blijft intact zolang de index zich in dit kanaal bevindt, daar hebben we aanstaande dinsdag bij de opening (maandag zijn we gesloten) dus meteen wat aan.

  • Zetten we de daling voort dan wordt het 61,8% Fibonacci niveau rond 467 aangezien we vandaag steun vonden op het 50% niveau het volgende doel.

  • Een daling onder dat niveau zou een beweging naar 460 veroorzaken, maar daar wil ik pas bij een daling onder lijn d in de daggrafiek naar overstappen. Er ligt in de uurgrafiek bovendien nog potentiële steun aan de bovenkant van het nog niet gesloten gap van 19 april rond 466,4 en daar wil ik zeker ook op letten. Ik laat het zoals gewoonlijk maar stukje voor stukje op me af komen en pas daarop steeds mijn korte termijn koersdoelen aan.

  • Natuurlijk speelt lijn f bij een voortzetting van de daling, waar ik van uit ga zolang we onder lijn e blijven, een rol als korte termijn koersdoel. Deze lijn zal naar verwachting de ondergrens van de beweging blijven.

  • Vanzelfsprekend mag ik, hoewel het er op dit moment naar uit ziet dat we verder gaan dalen, de mogelijkheid tot een stijging niet uitsluiten. Hiervan is pas sprake als de index naar boven door lijn e weet te breken. Ik zal het herstel dan met nieuwe Fibonacci lijnen gaan volgen teneinde een eerste doel vast te stellen, maar kan u al wel vertellen dat de waarde 474,4 als de index uitbreekt zonder nog eerst onder het laagste punt van vandaag te zijn gekomen een eerste oriëntatiepunt zal zijn.

Resumerend:

De maand april heeft door de vorming van een doji geen helderheid gebracht. De index steeg ten opzichte van vorige maand miniem en wist ondanks bewegingen naar boven en beneden geen nadere richting te kiezen. Vanuit de maandgrafiek geredeneerd hebben we pas meer duidelijkheid als we ofwel onder ofwel boven de doji komen, waardoor het dus gaat om een beweging onder 460 of boven 479. Op dit moment zien we in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek een dalende trend en ik wil er zolang we ons in die grafieken onder lijn e bevinden van uit gaan dat we verder zullen gaan dalen. Zouden we door lijn e breken dan wordt het vanzelfsprekend anders, dan zal ik mijn oriëntatie moeten aanpassen waarbij om te beginnen weerstand rond 474,4 een rol zal spelen. Zetten we de daling in het kanaal fe zoals ik momenteel verwacht voort dan is voor de korte termijn de lijn f het eerste richtpunt, we zullen bij een daling naar die lijn het 61,8% Fibonacci niveau op 467 in de uurgrafiek waarschijnlijk wel bereiken. Dat is mijn eerste koersdoel en mijn tweede ligt daar dichtbij, dat is namelijk de bovenkant van het gap van 19 april dat rond 466,4 ligt en eveneens steun zou kunnen vormen. Zouden we daar dan ook onder komen dan komt vervolgens lijn d uit de daggrafiek in beeld die de index, afhankelijk van het moment waarop we de lijn bereiken, op 464 à 465 zou kunnen brengen. Zo wil ik de bewegingen van onze beursgraadmeter ook volgende week weer net als gebruikelijk stap voor stap volgen.

En dan nog dit...

De aandelenmarkt had vandaag te lijden onder een stijgende euro, die brak gisteren namelijk naar boven uit het kleine kanaal cc' waarin deze zich in de hieronder getoonde weekgrafiek al enige tijd bevond. Daar de in de AEX vertegenwoordigde bedrijven nogal wat inkomsten in dollars genereren is een ten opzichte van de euro zwakke dollar slecht voor de hoofdindex. De euro valt zoals u ziet deze week het hoogste punt op $1,2596 van september vorig jaar aan en stond daar vanavond om 18u iets boven. De valutahandel gaat echter ook in het weekend volcontinue door waardoor het nog niet zeker is of de euro deze week ook boven die waarde zal sluiten, dat blijft nog even afwachten tot het eind van de zondagavond. Weet de euro uiteindelijk niet boven $1,2596 te blijven dan zal daarna moeten gaan blijken of lijn c' de nieuwe steunlijn wordt en het van lijn c overneemt. Sluit de euro zondagavond 12u wel boven die waarde dan wordt lijn c" het eerstvolgende doel waardoor de koers naar ongeveer $1,28 op zal kunnen lopen. Hoe het ook zij, het is sowieso slecht nieuws, want de stijgende trend zet in beide gevallen vooralsnog door. Er zit echter ook een voordeel aan, de tekorten op de Amerikaanse handelsbalans zullen er automatisch door afnemen en dat is voor de toekomstige stabiliteit van de wereldeconomie juist weer goed. -Ad Nooten-

Naar boven