ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is klein en valt binnen zijn voorganger, we noemen dit in de technische analyse een bearish harami. Dit is een type candle dat na een stijging een omkeer signaleert, maar het is dan wel verstandig om eerst op bevestiging door middel van een rode candle uit te gaan.

  • Daar we ons nog steeds boven lijn c bevinden en deze lijn mogelijk als steunlijn dienst kan gaan doen wil ik daar nog niet op vooruit lopen. Lijn c bevindt zich morgen rond 474,8 en ik wil eerst kijken wat we daarmee doen.

  • De daling van vandaag is in het licht van de Bollinger Bands verklaarbaar. De index eindigde vrijdag een stuk boven de bovenste lijn en dat is een situatie die niet lang te handhaven is en in het algemeen om een kleine correctie vraagt. De daling is daarom vanuit deze indicator beredeneerd meer als een noodzakelijke correctie van een technische situatie dan als de start van een dalende tendens te zien. De index ligt mooi tegen de bovenste band aan en een vervolg van de stijging blijft mogelijk.

  • Uit de uurgrafiek blijkt vervolgens dat de index vanmorgen weliswaar onder lijn z kwam, maar tevens dat de beurs daar nauwelijks van onder de indruk was. Ik tekende vanmorgen Fibonacci lijnen over de stijging 460,09 - 478,22 in de grafiek en ging vanwege het feit dat lijn c in de daggrafiek en het 23,6% niveau rond 464 in deze grafiek vrijwel samenvielen van een beweging naar dat niveau uit, maar die verwachting kwam niet uit. In plaats daarvan bleven we de hele dag vlak liggen om tenslotte in de buurt van de openingskoers te sluiten, hetgeen aantoont dat een flink deel van de markt aan de koopkant opereert en dus van een voortzetting naar boven uitgaat. Dat dwingt mij als analist natuurlijk daar rekening mee te houden. 

  • Daarom kijk ik morgen zoals ik vaak doe naar twee waardes. Allereerst is daar de laagste koers van vandaag net boven 475,3, komen we onder die waarde dan gaan we lijn c uit de daggrafiek testen die zoals vermeld rond 474,8 ligt. Onder die waarde zouden een van de Fibonacci niveaus in beeld komen, om te beginnen het 23,6% niveau rond 474.

  • Daarnaast hou ik de laatste top van vanmiddag rond 476,6 in de gaten, komen we boven die waarde dan zetten we de stijgende trend voort. Dit zou na de daling onder lijn z niet vreemd zijn, op een daling onder een trendlijn volgt tegenwoordig namelijk vaak al snel een stijging.

Resumerend:

In de daggrafiek werd vandaag een bearish harami gevormd die voor morgen op een daling wijst. De vorming van deze harami kan echter ook te maken hebben met de correctie van de technische situatie in de Bollinger Bands waarin de index boven de banden terecht was gekomen, een situatie die over het algemeen niet lang voortduurt. De beweging van vandaag kan op deze wijze in die indicator nog de voorbereiding van een vervolg naar boven zijn. Uit het gegeven dat we vandaag ondanks de opening onder lijn z vlak bleven liggen kun je verder ook nog concluderen dat een aanzienlijk deel van de markt nog steeds een stijging ziet, ook dat is een reden om niet voetstoots van een daling uit te gaan. Morgen let ik daarom op twee niveaus, te weten 475,3 en 476,6. Komen we onder dit gebied dan gaan we lijn c in de daggrafiek rond 474,8 als steunlijn uitproberen en ik wil op het resultaat daarvan niet vooruit lopen. Weten we de genoemde zone naar boven te verlaten dan zetten we de stijgende trend door met het oogmerk om in de daggrafiek door lijn y te breken, zolang we echter tussen 475,3 en 476,6 zijn is het nog ongewis wat er gaat gebeuren.

En dan nog dit...

Vandaag is de daggrafiek van de Nikkei de moeite van het bespreken waard. Kijkt u met me mee?

  • Deze index brak vorige week naar boven uit het kleine dalende kanaal dd' dat ten opzichte van de voorafgaande stijging als vlag gezien moest worden. Het rechtvaardigde gezien het feit dat een vlag over het algemeen halverwege een beweging ontstaat een voortzetting naar ongeveer 19.000. Vandaag werd alles echter anders, de index daalde namelijk fors en kwam terug in het kanaal dd' dat hierdoor zijn functie als vlag niet heeft waargemaakt. Het koersdoel 19.000 vervalt en we zullen op zoek moeten naar nieuwe aanwijzingen.
  • De eerste aanwijzing moet komen van het antwoord op de vraag wat de Japanse beursgraadmeter met het gap gaat doen dat vandaag ontstond. Dat gap viel samen met het gap naar boven van 14 april waardoor er drie candles in de grafiek staan die als een eiland bij elkaar gegroepeerd staan. Blijft het tweede gap open dan blijft dit eiland staan en is er sprake van een zogenaamd island reversal oftewel eiland omkeerpatroon. Dit is een patroon dat niet vaak voorkomt, daarom acht ik de kans op een herstel nog aanwezig. 
  • Blijft het wel staan dan zou dat negatief zijn, maar nog niet ernstig genoeg om met een verdere daling rekening te houden, dat doe ik namelijk pas zodra de index achtereenvolgens onder 16800 en onder lijn b zou komen. -Ad Nooten-

Naar boven