ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er zijn bepaalde zaken die je maar niet moet proberen te begrijpen, de beweging van deze week is er daar één van. De index die vorige week door lijn c zakte is deze week glorieus boven de lijn teruggekeerd, waarmee eens te meer bewezen is dat de technische analyse flink op de schop moet. Ik schreef het de laatste maanden bij voortduring, een daling onder een trendlijn betekent niet meer dat de kans op een daling het grootst is, maar juist dat je sterk met de mogelijkheid van een forse stijging rekening moet gaan houden. Zodra zich een daling als die onder lijn c voordoet lijkt het er verdacht veel op dat kopers alle troepen mobiliseren om de index snel weer terug naar boven te brengen. Hier zijn inmiddels zoveel voorbeelden van dat je er een boek mee kunt vullen. Voor een rechtgeaard technisch analist is het moeilijk om hiermee om te gaan, want om nu bij een daling onder een trendlijn al zonder meer van een stijging uit te gaan en het direct als een koopsignaal te zien gaat me weer een stap te ver. Het is een dilemma waar ik nog niet uit ben.

  • Gegeven is hoe dan ook dat de index deze week door een stijging van 3,3% terug boven lijn c gekomen is en bovendien een nieuw hoogtepunt heeft bereikt, hetgeen als een koopsignaal moet worden gezien. Het opent in deze weekgrafiek de mogelijkheid van een stijging naar lijn s'.

  • Voor de wat langere termijn hanteer ik een koersdoel van 518 punten, daar ligt namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703 - 218 dat het volgende koersdoel is geworden doordat we vorige maand het 50% niveau passeerden dat deze week ook nog eens een enorm sterk steunniveau bleek. 

  • Er moet dan in de daggrafiek nog wel aan één voorwaarde voldaan worden, de index moet namelijk definitief door lijn y breken. We staan weliswaar met een slot van 478 punten licht boven deze lijn die vandaag rond 477,8 lag en zich aanstaande maandag rond 478 bevindt, maar dat is nog geen overtuigende doorbraak. Stijgen we maandag verder dan betekent dat een blijvende doorbraak en een stijging naar lijn s', lukt dat maandag niet dan moeten we gaan kijken of lijn c rond 474,2 steun gaat bieden.

  • Er is deze week ook nog een tweetal gaps ontstaan, openingen tussen candles die vroeger als een magneet op de koersen zouden hebben gewerkt en een grote kans op een daling zouden hebben gegeven. Kijkend naar stijgingen in januari en maart zie ik eveneens ruimte tussen diverse candles, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat de index daar nog terug kwam. Ik neem de gaps daarom niet in mijn conclusie mee en zie wel of ze nog gesloten worden, ook in dit opzicht is de technische analyse door het veranderde karakter van de markt aan vernieuwing toe. Gaps in aandelen grafieken worden over het algemeen nog wel gesloten, gaps in index grafieken meestal niet meer, daarvoor wordt er zoals we deze week zagen teveel op de index gestuurd.

  • Kijkend naar de Bollinger Bands constateer ik dat het stijgingspotentieel voor aanstaande maandag doordat de index zich een flink stuk boven de bovenste band bevindt theoretisch beperkt is. De beursgraadmeter zal eerst weer onder de bovenste lijn terecht moeten komen die daarvoor wat moet stijgen. Die stijging is al begonnen, de lijn draait namelijk al wat naar boven. Dit kan daardoor de start zijn van een volgende fase zoals we die eerder in de grafiek zagen, een fase waarin index en bovenste band samen naar boven op gaan trekken. Daar we maandag niet veel kunnen stijgen of misschien zelfs zullen dalen om weer tussen de banden te komen zou dat dan dinsdag moeten gaan starten, als we dan tenminste door lijn y in de vorige grafiek weten te breken.

  • In uur- en kwartiergrafiek zien we het enorm steile kanaal zz' dat een zodanige hellingshoek heeft dat de koers er eigenlijk niet lang in zou kunnen blijven. De markt ligt er echter zodanig sterk bij dat ik niet bij voorbaat van een daling onder lijn z uit wil gaan, ik laat het maar op me af komen. Zelfs al zouden we onder lijn z komen dan zijn is er nog geen conclusie te trekken, dat maakt de zaken wel gecompliceerd.

  • We vinden in de kwartiergrafiek namelijk nog twee voorbeelden aan de hand waarvan kan worden aangetoond dat je zeer veel voorzichtigheid moet betrachten bij een daling onder een trendlijn. Het gaat om de grijze lijnen die u onder candles van vandaag ziet. Bij beide lijnen volgde na een daling onder de lijn een stijging, hetgeen de beste illustratie is dat het koersverloop van de AEX zorgvuldig bewaakt wordt door partijen die meteen ingrijpen als er tegenspoed dreigt. Ik begrijp niet onder invloed van welke krachten dit soort bewegingen tot stand komen, dat kan haast niet gebeuren zonder dat hierover afspraken tussen grote beleggers bestaan, net zo min als de terugkeer boven lijn c trouwens. Dat is echter speculeren, laat ik me daar verder maar niet aan wagen en het doen met wat we hebben.

  • Wat we hebben is het kanaal zz' dat ik maandag ter controle van de voortgang van de stijgende trend kan gebruiken. Blijven we in het kanaal dan zetten we de sterke stijging voort en breken door lijn y in de daggrafiek op 478. Het eerste dat ik dan ga doen is kijken of lijn z' de begrenzing van de beweging blijft, deze beperkt momenteel de potentiële stijging tot 479,5 à 480.

  • Komen we onder lijn z dan wil ik daar nog geen andere conclusie uit trekken dan die dat ik ga kijken waar de eerstvolgende bodem komt, eerste steun ligt er dan rond 475,1 maar daar verwacht ik niet veel van. De steun rond 474,4 van lijn c die ik bij de daggrafiek noemde vind ik dan veel belangrijker. Ik laat het maar op me af komen.

Resumerend:

U heeft het gezien, de index is in de weekgrafiek na vorige week onder lijn c te zijn gedaald deze week met kracht teruggekomen boven deze lijn en heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit vormt een koopsignaal dat tot een vervolg van de stijging kan leiden zodra we in de daggrafiek boven lijn y weten te komen. Het eerste koersdoel is dan lijn s' in die grafiek, mijn lange termijn doel ligt op 518. Ik ga er gezien de stand boven de Bollinger Bands niet van uit dat we maandag al een doorbraak van lijn y op 478 gaan zien, want die indicator laat maar weinig ruimte voor een stijging. Een stand boven de banden is over het algemeen namelijk maar kortstondig van aard. Bij het huidige enorm positieve sentiment kan ik echter niets uitsluiten, daarom richt ik me op het kanaal zz' in de kwartiergrafiek en de uurgrafiek. Blijven we in dat kanaal dan kunnen we door lijn y in de daggrafiek breken om naar lijn s' te gaan, terwijl de potentie voor de hele korte termijn gezien lijn z' tot ongeveer 480 beperkt lijkt. Zouden we onder lijn z komen dan houd ik gezien mijn recente ervaringen met trendlijnen rekening met een snel herstel waarbij ik afwacht waar de eerstvolgende bodem komt voordat ik een nadere conclusie trek. Lijn c zou bij zo'n eventuele daling rond 474,4 steun kunnen bieden door weer zijn oude functie als steunlijn op te pakken.

En dan nog dit...

De aandelenmarkten zijn niet de enige markten die ondanks dalingen onder trendlijnen voortdurend blijven stijgen, momenteel stijgt alles wat je maar kan bedenken. Olie, goud, zilver, euro, aandelen, alles stijgt tegelijkertijd. Over het waarom kun je alleen maar speculeren, al hoorde ik laatst wel een uitleg die me aansprak. Die uitleg heeft te maken met de wereldwijde geldgroei waarvan sprake is doordat overheden voortdurend geld bijdrukken en zo voortdurend de hoeveelheid geld uitbreiden. Dit geld vindt zijn weg in de economie waardoor het lijkt alsof we met een natuurlijke groei te maken hebben terwijl het enige dat we doen in feite het creëren van een enorme verborgen inflatie is, de toegenomen hoeveelheid geld maakt alles immers indirect minder waard. Ondertussen houden we onszelf voor het lapje door voor wat de inflatie betreft alleen naar de prijsverhogingen van onze dagelijkse producten te kijken. De aandelenmarkten staan dan net als alle andere markten op hoogtepunten die ze zonder al dat extra geld dat de wereld in is gepompt niet zouden hebben gemaakt en die eigenlijk ook niet waard zijn wat ze nu waard lijken te zijn. Als deze theorie op waarheid berust betekent het dat we alle markten bij voortduring kunstmatig op aan het kloppen zijn alsof het om het kloppen van slagroom gaat en we weten allen dat slagroom daar op de lange duur niet beter van wordt. Een interessante theorie waar we ons als belegger overigens maar in beperkte mate mee bezig hoeven te houden. Alles wat stijgt kunnen we kopen en eraan verdienen als we maar zorgen dat we het zodanig inrichten dat we er vlot uit kunnen op het moment dat er onraad dreigt, maar dat moet je eigenlijk altijd doen en niet alleen nu. -Ad Nooten-

Naar boven