ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs vormde vandaag een kleine hammer waarmee de index onder het 50daags gemiddelde EMA50 kwam, maar er toch boven wist te sluiten. Dit slot lag vrijwel op het slot van vorige week donderdag, we boekten namelijk een miniem verlies van 0,01%. De beurs is niet van zins te gaan dalen, zo lijkt deze laatste candle te willen zeggen. De beurs wist gezien het feit dat het lichaam aan de bovenkant van de candle ligt terug te komen van een daling, dat wil zeggen dat er koopbereidheid werd getoond. Deze koopbereidheid duidt erop dat een deel van de markt mogelijkheden tot stijgen ziet.

  • We hebben sinds de ene duidelijke candle waarmee we vorige week door lijn c braken geen duidelijke beweging meer gezien, er volgden slechts drie kleine candles. Hoewel er technisch een voortzetting van de daling zou kunnen volgen wekt de markt de indruk zich geen zorgen omtrent de daling onder lijn c te maken en weer naar boven te willen. Aangezien we de afgelopen maanden in diverse grafieken stijgingen volgend op bewegingen onder trendlijnen zagen moeten we hier sterk rekening mee houden. Het is echter tegelijkertijd nog geen gelopen race dat we terug naar boven gaan, dat maakt de huidige fase zoals zovaak tegenwoordig lastig te beoordelen.

  • De Bollinger Bands geven al evenmin uitsluitsel. De index sluit dag na dag boven de onderste lijn waardoor deze nauwelijks gaat dalen en we volgens deze indicator nog steeds met een zijwaartse beweging te maken hebben. Dit maakt het onmogelijk om te zeggen of de index morgen verder op gaat veren of de onderste lijn toch naar beneden gaat duwen. Feit is dat de neerwaartse potentie tot een paar punten beperkt is doordat een index meestal niet heel erg ver onder de onderste lijn komt, terwijl tegelijkertijd alleen een slot onder de lijn voor een daling ervan zou gaan zorgen.

  • Uit de uurgrafiek blijkt ondertussen zonneklaar dat de AEX over krachtige beschermengelen beschikt. Kijkt u bijvoorbeeld naar de derde candle van vandaag waarmee we zowel onder het 50% Fibonacci niveau rond 461,1 als onder de bovenkant van een nog niet gesloten gap van 13 maart rond 460,4 kwamen. Je zou zeggen dat zo'n beweging als een korte termijn verkoopsignaal zou dienen, maar niets is minder het geval. Er liggen voortdurend kopers op de loer die een beweging als deze als het ook maar even kan terugdraaien, die dus kopen op verkoopsignalen als deze en zo de index steeds weer bijsturen in de richting die hen kennelijk meer welgevallig is, namelijk naar boven.

  • We zien dat verder aan de laatste candle waarmee de voorlaatste candle, een engulfing bearish line die een top aan leek te geven, in het laatste uur terug werd gedraaid. Ook dit verkoopsignaaltje was de heren kennelijk onwelgevallig, want ook daar werd na 17u nog even snel op ingegrepen.

  • De situatie is dat we morgen moeten afwachten of de bovenkant van de engulfing bearish line rond 462,9 al dan niet een lagere top wordt, de late kopers streven er naar dat niet zo te laten zijn. Komen we morgen niet boven 462,9 dan zullen we rond het laagste punt van de laatste candle op 461,6 mogelijk steun vinden, maar ook 461,1 komt als steun nog steeds in aanmerking. We zijn immers nog met geen enkele candle onder dit niveau geëindigd.

  • Weten we wel boven 462,9 te komen dan hangt het vervolg met name van lijn v en de voorgaande top rond 463,5 af. Weten we die twee te doorbreken dan krijgen de kopers van vandaag hun zin en gaan we een herstel zien.

  • In de kwartiergrafiek zien we dat lijn v en de weerstand rond 463,5 morgen vrijwel samenvallen, waardoor het gemakkelijk te volgen zal zijn wat er ten opzichte van deze dubbele weerstand gebeurt. Breken we door lijn v dan zal ik de stijging aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen gaan volgen, waarbij 465 de eerste weerstand vormt, maar belangrijk zal als voormalige steun ook de stippellijn rond 466,4 zijn.

  • Zover is het nog niet, er is ook een kans dat we onder lijn v blijven en de daling voortzetten. In dat geval hangt het vervolg van de ontwikkeling rond het laagste punt van vandaag 460,1 af waar zoals u zag veel steun ligt. Pas als we onder die waarde komen kunnen we uitgaan van een vervolg naar 458,3, het 61,8% niveau van 449,15 - 473,13 dat ik donderdag noemde.

Resumerend:

De AEX index heeft krachtige hoeders, dat is vandaag opnieuw gebleken. Een nieuwe laagste koers onder twee belangrijke potentiële steunniveaus verhinderde de index niet om de dag in de buurt van het slot van vorige week donderdag te eindigen. Er is grote partijen kennelijk heel wat aan gelegen om een verdere daling te voorkomen, want als dat betekent dat zij bij verkoopsignalen meer moeten kopen om deze teniet te doen aarzelen zij niet. Zij hebben echter het korte termijn patroon van lagere toppen en lagere bodems niet weten te breken, daarvoor is namelijk een koers boven 463,5 nodig waarmee de index ook direct door de dalende lijn v zou breken. Morgenochtend is dat dus het eerste waar ik op let. Breken we door lijn v heen dan gaan we een herstel zien in de richting van lijn c in de daggrafiek, waarbij rond 466,4 een belangrijke voormalige bodem weerstand kan vormen. Blijven we onder lijn v en komen we onder 461,6 waar door een late stijging vanmiddag een bodem ontstond dan blijft de kans op een voortzetting naar beneden het grootst. Helemaal zeker zijn we pas als de index in de uurgrafiek met een candle onder 461,1 eindigt en vervolgens onder 460 komt. Dat zou inhouden dat we alsnog naar het koersdoel 458,3 gaan dat ik vorige week op grond van Fibonacci lijnen over de stijging 449,15 - 473,13 bepaalde.

En dan nog dit...

De Amerikaanse beurzen laten zich door niets van een stijging weerhouden, daar ziet het althans op dit moment naar uit. De Dow Jones, hieronder in de daggrafiek, is vandaag naar boven uit het kanaal hh' gebroken en probeert terug in het op 7 april verlaten kanaal gg' te komen. De mate van stijgen, om 18.30u 1,2%, zal ongetwijfeld met een short squeeze te maken hebben. Beleggers die na de daling onder lijn g van een daling uit waren gegaan stonden immers voor de keuze om bij de snelle stijging van vandaag hun positie al dan niet te sluiten, diegenen die dat daadwerkelijk deden droegen zo onopzettelijk aan de mate van stijgen bij. Lijn g ligt vandaag op 11205 en daar stond de index om 18.30u bovenop. Dat is een waarde boven lijn h' die vandaag op 11185 ligt. Sluit de Dow boven 11185 dan is de poging om naar boven uit te breken gelukt, maar een voortzetting naar boven kan pas een succes worden als ook lijn g op 11205 wordt gepasseerd. Zolang dat niet gebeurt kan de stijging een test van de voorgaande uitbraak uit het kanaal zijn, waarop toch nog een daling zou kunnen volgen. -Ad Nooten-

Naar boven