ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De belangrijke ontwikkeling van de afgelopen week is natuurlijk de daling onder lijn c die we afgelopen dinsdag ook al in de daggrafiek zagen. In het algemeen mag je veronderstellen dat een dergelijke beweging het sein voor een rondje winstnemingen is, een daling onder een trendlijn is immers een verkoopsignaal. Nu wil het geval dat dalingen onder trendlijnen, met name die in grafieken met een korter tijdsvenster, de laatste maanden kopers nogal lijken te stimuleren tot het doen van aankopen. Dat is de reden dat ik zeer voorzichtig met deze beweging om wil gaan en de beweging naar beneden met kleine stapjes wil volgen.

  • Denk ik namelijk in grote stappen dan kom ik aan de hand van Fibonacci lijnen in de daggrafiek minstens op het 23,6% niveau rond 451,9 en daar een correctie normaliter minstens 38,2% bedraagt zelfs rond 439 uit. Daar wil ik me echter niet aan wagen, ik knip de beweging daarom in stukjes door in de uurgrafiek, zoals ik eerder deze week al deed, Fibonacci lijnen over de beweging 449,15 - 473,13 te plaatsen in plaats van die over de stijiging 383,31 - 473,13 in deze daggrafiek. Dat geeft een wat ander beeld aan de hand waarvan we het dan stap voor stap kunnen volgen en het daardoor snel doorhebben als de index toch nog verder zou gaan stijgen.

  • Amsterdam heeft vandaag de beslissing om al dan niet verder te gaan dalen over het lange weekend heen getild. De candle van vandaag heeft namelijk geen verandering in het technische beeld gebracht.

  • We ondervinden momenteel steun van het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, de magenta stippellijn net onder de laatste twee candles. Een daling onder deze lijn zou negatief zijn daar het dit gemiddelde mee naar beneden zou gaan trekken waardoor de op de koers naijlende stijgende beweging zou eindigen. Dat zou een bevestiging van een correctie zijn.

  • Een andere bevestiging zou een daling van de onderste lijn van de Bollinger Bands zijn waar de laatste twee candles precies op staan. Deze onderste lijn loopt momenteel horizontaal waardoor hij ook nog ruimte voor een stijging naar de middellijn laat en we er geen conclusie uit kunnen trekken.

  • In de uurgrafiek vonden we gisteren steun op het 50% Fibonacci niveau van de daling 449,15 - 473,13 op 461,1. Vandaag vonden we net boven dat niveau opnieuw steun, hetgeen ik door het geringe verschil als een dubbele bodem zie. Zo'n bodem is van tijdelijke aard zolang de index onder de top tussen de twee bodems rond 464,9 koerst en blijvend van aard zodra de index deze waarde weet te passeren. Als dat gebeurt ontstaat namelijk een W-vormige bodem.

  • Komt de index echter onder het 50% niveau dan wordt de volgende stap die we gaan nemen er een naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 458,3.

  • Verder speelt lijn v dinsdag natuurlijk nog een rol, zolang we ons onder die lijn bevinden is de korte termijn trend dalend. Het is interessant om te zien dat de top rond 464,9 vrijwel samenvalt met lijn v zodat het als het ware om een dubbele weerstand gaat die niet zo eenvoudig te nemen is.

  • Rest me bij deze grafiek de vlag nog ter sprake te brengen die gisteren ontstond. Deze vlag heeft zich onbetrouwbaar getoond, de wens om een besluit omtrent de richting uit te stellen telde zwaarder. De vlag is daar waar hij net zoals hier op een daling wijst zoals vaste lezers weten overigens al maanden een onbetrouwbaar patroon.

  • Komen we tot slot bij de kwartiergrafiek waarin iedere candle een kwartier koersverloop vertegenwoordigt. Ik heb de steunlijn die ik gisteren trok iets hoger gelegd opdat hij door de duidelijke bodem van vandaag op 461,5 loopt. Deze grens is volgende week dinsdag van belang, dalen we eronder dan zetten we de beweging naar beneden voort.

  • De stippellijn rond 462,6 zou door de stijging net voor vijf uur steun kunnen worden, dat was de lijn gisteren en vanochtend namelijk ook.

Resumerend:

Het belangrijkste gegeven van deze week betreft de daling onder de trendlijn c die we zowel in de weekgrafiek als in de daggrafiek zien. Een daling onder een trendlijn zou normaal gesproken de start van een correctie betekenen, maar zo hard wil ik vanwege recente ervaringen met dalingen onder trendlijnen niet van stapel lopen. Ik neem het stapje voor stapje en gebruik daartoe de Fibonacci niveaus over de stijging 449,15 - 473,13 in de uurgrafiek. We vonden tot nu toe steun op het 50% niveau dat samenvalt met het 50daags exponentieel gemiddelde in de daggrafiek en dat maakt samen met het gegeven dat de onderste lijn van de Bollinger Bands horizontaal loopt en we daar precies op liggen dat er nog steeds een kans op een herstel is. We moeten daarvoor in de korte termijn grafieken boven lijn v en de laatste top op 464,9 komen. Blijven we onder lijn v dan handhaaft de dalende beweging zich, iets dat zeker het geval is mochten we onder 461,5 en 461,1 komen. Doet dat zich voor dan gaan we namelijk naar het 61,8% niveau van de stijging 449,13 - 473,13 rond 458,3 waardoor de correctie duidelijker vorm zou krijgen.

En dan nog dit...

Tot de grafieken die ik regelmatig volg behoort onderstaande grafiek van de euro ten opzichte van de dollar. De dollarkoers is van belang omdat een sterke euro nadelig werkt voor ons bedrijfsleven dat met name op export gericht is en een groot deel van de winst in dollars genereert. Een stijgende euro heeft daarom een drukkend effect op onze AEX index waarin nogal wat dollargevoelige bedrijven zijn genoteerd. De euro heeft rond $1,232 een dubbele top gemaakt, hetgeen de voorbode van een daling zou kunnen zijn. De euro bevindt zich evenwel nog in het stijgend kanaal cc' en daarbinnen ook nog in het steiler stijgend kanaal dd'. De munt probeerde gisteren en vandaag de steun van lijn d uit en wist tot dusverre boven deze lijn te blijven. Weet onze gemeenschappelijke grijpstuiver hierbij stand te houden dan maakt dat een volgende beweging naar de dubbele top mogelijk en zou een beweging naar lijn c' kunnen volgen. Dit zou nadelig voor de Amsterdamse beurskoersen zijn. Komt de euro toch onder lijn d dan volgt een daling naar de onderkant van het kanaal cc' en dat zou dus een voor onze beurs veel positieve scenario betekenen. Ik ga gezien mijn gewoonte om niet vooruit te lopen op een doorbraak van een trendlijn voorlopig van een voortzetting naar boven uit, maar een spannende strijd tussen kopers en verkopers van onze munt is het zonder meer.

Rest me om u fijne Paasdagen te wensen. Bent u geïnteresseerd in aandelen komt u dan dit weekend nog eens hier terug, ik vermoed dat ik het morgen ondanks het feit dat de beurs morgen gesloten is niet kan laten om toch nog wat aandelenanalyses te plaatsen. -Ad Nooten-

Naar boven