ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index heeft vandaag steun gevonden op lijn c, waarmee de stijgende trend behouden is gebleven. De kans op een voortzetting naar boven en een doorbraak naar boven uit het gebied 466,4 - 473 waarin we ons al enige tijd bevinden is daardoor het grootst, een trend blijft immers de trend tot het tegendeel bewezen is. Lijn c vormt morgen rond 468,4 opnieuw steun.

  • De beursgraadmeter heeft verder steun gekregen van de middellijn van de Bollinger Bands en die middellijn vormt samen met lijn c in de vorige grafiek morgen in potentie weer steun. De bovenste lijn daalt en zou bij een stijging rond 473,7 weerstand kunnen vormen. Als het zover zou komen zou er naar ik veronderstel echter wel een verdere stijging volgen, de index zou dan namelijk boven de waarde 473 zijn die al meerdere keren weerstand vormde.

  • De banden versmallen nog steeds en dat geeft nog altijd aan dat we aan de vooravond van een flinke beweging staan. Het is op grond van deze indicator niet te voorspellen in welke richting die beweging ons zal brengen, maar dat de markt gaat voor een doorbraak naar boven mag gezien de koersontwikkeling van vandaag duidelijk zijn.

  • De index opende vandaag onder de steun op 468,6 en was zelfs korte tijd onder lijn c in de daggrafiek die op 468 lag. U ziet dat kopers direct reageerden en de index terug boven beide niveaus brachten. De vastberadenheid onder de kopers is groot, dat blijkt temeer uit de laatste candle waarmee de index nog door de weerstand rond 470,5 werd gebracht.

  • De desbetreffende beweging had na 17.15u plaats, hetgeen betekent dat de kopers grote spelers zijn. Het laatste deel van de handel is namelijk van oudsher het speelveld van grote beleggers en de koerstijging geeft aan dat bij hen dus de wens leeft om de index verder te laten stijgen.

  • Ik tekende Fibonacci lijnen over de daling 472,93 - 467,48 en kan met u constateren dat we het 61,8% niveau dat rond 470,8 ligt genaderd zjin. Weten we dat te passeren dan ligt een voortzetting naar 473 voor de hand, al moeten we dan rond het 76,4% niveau rond 471,7 dat in deze grafiek niet ingetekend is voor alle zekerheid nagaan of we dat daadwerkelijk doorbreken.

Resumerend:

Amsterdam wil verder naar boven, dat is met name direct na de opening opgevallen toen de index onder lijn c in de daggrafiek dreigde te komen en aan het slot van de handel toen er nog even snel voor een stijging boven 470,4 werd gezorgd. Zolang we ons boven de genoemde lijn c bevinden die morgen op 468,4 ligt is de kans op een voortzetting naar boven en een aanval op de weerstand rond 473 het grootst. We moeten daarvoor morgen door het 61,8% Fibonacci niveau rond 470,8 in de kwartiergrafiek breken en zouden dan alleen nog rond het 76,4% niveau rond 471,7 even moeten opletten dat er daar geen top ontstaat. Weten we morgen het 61,8% niveau op 470,8 echter niet te breken dan kan lijn c alsnog onder druk komen te staan.

En dan nog dit...

In een artikel met de kop AEX-bedrijven terughoudend met investeringen gaf het Financiële Dagblad naar aanleiding van een eigen onderzoek aan dat de grote Nederlandse beursfondsen hun financiële positie de afgelopen jaren hebben versterkt, maar dat zij niet meer zijn gaan investeren. Het geld is in de vorm van een verhoging van het dividend of de inkoop van eigen aandelen terug naar de aandeelhouders gegaan. Ik vertelde u al eens eerder hoe ik daarover denk, laat ik voor diegenen die dat in het verleden gemist hebben herhalen. Bedrijven weten met hun geld kennelijk niets beters te doen dan het opzichtig paaien van de aandeelhouders. Onderzoek en ontwikkeling, introductie van nieuwe producten, aanboren van nieuwe markten, overnames van andere bedrijven, reclamecampagnes, kortom ondernemen, is kennelijk ondergeschikt aan de waardecreatie voor de aandeelhouders. Een bedrijf dat niet investeert in voornoemde zaken mag dan optisch wel een goed resultaat boeken, maar op een gegeven moment moet men toch de concurrentie met andere bedrijven aan. Dat gaat alleen als je regelmatig komt met innovatieve producten, uitgekiende marketing campagnes en steeds weer op zoek gaat naar nieuwe markten. Als dat bij onze beursfondsen ontbreekt kan dat op termijn alleen maar nadelig zijn, het wordt dus tijd dat bedrijven weer gewoon gaan doen wat ze horen te doen: ondernemen. -Ad Nooten-

Naar boven