ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week heeft opnieuw verlies opgeleverd, al heeft dat in deze weekgrafiek geen structurele verandering teweeg gebracht. De stijgende trend is intact, de index bevindt zich immers nog altijd binnen het patroon cs' en beweegt zich de afgelopen weken zijwaarts binnen dit patroon.

  • Dit blijkt nog wat duidelijker uit de daggrafiek waar we zien dat de beweging in grote lijnen tussen de stippellijnen op 466,4 en 473 plaats heeft. Pas als we deze zone verlaten hebben we meer duidelijkheid omtrent het toekomstige koersverloop. De markt moet een keuze maken tussen het starten van een neerwaartse correctie of een stijging naar lijn s'.

  • Zolang we ons boven lijn c bevinden slaat de balans tussen kopers en verkopers het meest eenvoudig ten gunste van de kopers om, maar het wordt volgende week wel spannend. Lijn c is inmiddels het gebied van de zijwaartse beweging binnengedrongen en dat betekent dat de beslissing snel zal moeten vallen. Een beweging onder lijn c die maandag rond 468 ligt zou de kans op een daling aanzienlijk doen toenemen, maar ik wil voor ik me definitief uitlaat over een correctie bij een daling onder lijn c wachten op een slot onder 466,4. Een correctie start tenslotte pas als de zijwaartse beweging zichtbaar omgeslagen is in een dalende.

  • Blijven we boven lijn c dan moeten we door 473 heen zien te breken. Ik kan gezien het feit dat de index er inmiddels drie keer niet in is geslaagd om deze horde te nemen wel stellen dat dit niet zonder slag of stoot zal gebeuren.

  • Na weken van evenwicht tussen kopers en verkopers waarbij de kopers gezien de stijgende trend het voordeel aan hun zijde hebben zal een van beide partijen moeten capituleren en dat kan tot een flinke beweging naar boven of naar beneden leiden. De verliezers, om dat woord in dit verband maar te gebruiken, zullen hun posities moeten sluiten of draaien en zo bijdragen aan de winst van de winnaars.

  • Dat de kans op een forse beweging groot is kun je niet alleen op die manier logisch beredeneren, maar je kunt het ook aan de Bollinger Bands zien. De banden versmallen zich al enkele dagen en dat is meestal een vooraankondiging van een fikse schuiver of een snelle beweging naar boven. Het is niet te voorspellen welke van de twee het gaat worden, daar leent deze indicator zich niet voor. Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee, als u in uw achterhoofd houdt dat er een respectabele bewegingen naar boven of beneden aan komt zal het u bij de start van die beweging snel duidelijk worden waar het om gaat. In eerste aanleg kunnen we de contouren van de bovenste band in de gaten houden en dat komt grofweg neer op het letten op een beweging onder of boven de candle van vandaag. Aan de onderkant ligt de attentie dus bij 468,2 en aan de bovenkant net onder 473.

  • De waarde 468,2 die ik bij de Bollinger Bands noemde ligt net boven lijn c in de daggrafiek die maandag zoals we zagen op 468 ligt. Om de beweging ten opzichte van die lijn maandag direct te kunnen volgen plaatste ik in de uurgrafiek en kwartiergrafiek een rode streep op dat niveau. We kunnen maandag dan direct zien of we ons onder of boven die lijn bevinden.

  • Hoewel de stijgende trend gehandhaafd is zolang we in de daggrafiek boven lijn c zijn en de kans op een stijging het grootst is vanwege de stelling dat een trend de trend blijft tot het tegendeel bewezen is moeten we een daling bepaald niet uitsluiten. Ik 'lees' in de grafiek namelijk een zekere angst, ik schreef daar deze week al eerder over. Als je ziet hoe gemakkelijk snelle kortstondige dalingen tot stand komen kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het niet helemaal snor zit. De laatste drie candles van 27 maart, twee rode candles halverwege de dag op 28 maart, de twee eerste candles van 5 april en de voorlaatste candle van vandaag zijn wat dat betreft illustratief. Er is een groep beleggers die zodra er ook maar iets dreigt direct massaal afscheid neemt van zijn stukken en dat is een beeld dat we niet terzijde mogen schuiven. Volgende week kan natuurlijk blijken dat deze beleggers het ongelijk aan hun kant hebben, de kopers wisten de index tenslotte steeds weer terug naar boven te brengen waardoor we boven lijn c in de daggrafiek bleven, maar we mogen dat gezien de onrust die je in deze grafiek leest zeker niet als vaststaand aannemen.

  • In de kwartiergrafiek zien we nog eens goed hoe snel een daling kan gaan, de bewegingen van 5 april in de ochtend en vandaag in de middag zijn in dit opzicht vergelijkbaar. De klim ertussen verliep een stuk moeizamer en dat is een signaal dat het niet helemaal lekker zit. Niet iedereen is overtuigd. U kunt zich voorstellen dat de klim gemakkelijker en sneller zou verlopen als de verkopers hun zorgen kwijt zouden raken, maar ook dat de daling nog sneller zou kunnen verlopen als een deel van de kopers de zorgen van de verkopers gaat delen.

  • We vonden vandaag nog net rond 468,6 steun, een niveau waar we al eerder op wisten te veren. Dit heeft de mogelijkheid van een stijging open gehouden.

Resumerend:

De analyse van de afzonderlijke grafieken zit er weer op, wat rest is het trekken van een conclusie uit deze informatie. Wat in alle grafieken wel in de een of andere vorm naar voren komt is dat we een grote beweging tegemoet gaan en dat gegeven is wat mij betreft het belangrijkste. Noem de afgelopen weken maar de stilte voor de storm, de storm die gaat uitbreken zodra we boven 473 of onder 466,4 komen en de zijwaartse beweging afsluiten. We bevinden ons momenteel boven lijn c en dat betekent dat de kans op een stijging als het grootst moet worden beschouwd, je kunt tenslotte niet bij voorbaat aannemen dat een trend beëindigd wordt, het is veel logischer om te veronderstellen dat hij gehandhaafd blijft. Dat neemt niet weg dat er voldoende signalen voor een daling zijn, ik denk dan met name aan de versmalling van de Bollinger Bands op grond waarvan het beide kanten op kan en de onrust die getuige enkele snelle dalingen een deel van de beleggers plaagt. We zijn bijna bij lijn c die maandag rond 468 loopt en als we onder die lijn terecht zouden komen zou de kans op de start van een correctie groot worden. Met zekerheid durf ik mezelf daar echter pas over uit te laten als we onder 466,4 sluiten. Blijven we boven lijn c dan kan een vierde aanval op de weerstand rond 473 volgen en zouden we dan kans zien daar doorheen te breken dan kunnen we een flinke beweging naar lijn s' in de daggrafiek verwachten. De markt staat dus voor een keuze tussen het starten van een correctie of het voortzetten van de stijging naar een waarde tot boven 483, hetgeen betekent dat we een uitermate boeiende beursweek tegemoet gaan.

En dan nog dit...

De olieprijs is zoals ik u afgelopen maandag liet zien (zie historie) in een lange termijn stijgende trend gevangen in een grote driehoek en beweegt in die driehoek naar boven. Oliemaatschappijen en bedrijven die in de olie-industrie werkzaam zijn profiteren van de stijgende trend, hoe hoger de prijzen worden hoe meer zij verdienen. Dat is goed zichtbaar in onderstaande weekgrafiek van de Amerikaanse Oil Services Sector Index, een graadmeter waarin specifiek bedrijven uit deze sector vertegenwoordigd zijn. Deze grafiek toont dat het een florerende bedrijfstak is waarin het in algemene zin prima beleggen is. Weet deze index boven 220 te komen dan wordt de stijgende trend weer extra leven ingeblazen. Het is overigens gezien de steeds steiler lopende lijnen a, b en c wel zaak om als u in oliewaarden belegt de vinger aan de pols te houden. Dit soort versnellingen gaan nog wel eens aan een omslag vooraf. Dat past dan weer bij de driehoek waarin de olieprijs opgesloten zit, zou de prijs van een vat onder die driehoek komen dan is het in deze grafiek afgelopen met de onafgebroken stijging. Breekt de olieprijs echter naar boven uit de driehoek, dan duurt het feest in de oliewereld nog wel even. -Ad Nooten-

Naar boven