ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs boekte een winst van 0,56%, maar deed dat met een bijzondere candle. Het is namelijk een dragonfly doji die laat zien dat de index ondanks een daling gedurende de dag in de buurt van de opening van vanmorgen en het hoogste punt van de dag wist te sluiten, dat blijkt namelijk uit het smalle streepje aan de bovenkant van de candle. Ontstaat een dergelijke candle aan het eind van een stijgende trend dan is de interpretatie duidelijk, dan is het namelijk in potentie een omkeerpatroon. In de huidige situatie waarin we anderhalve week rond hetzelfde niveau zijn gebleven is deze betekenis niet van toepassing. Het heeft wel iets positiefs dat de index geheel terug wist te komen van een daling ten opzichte van de opening, het wijst op veerkracht. 

  • De trend is omhoog gericht zolang we ons boven lijn c bevinden. Deze lijn ligt morgen rond 465,2 en is stijgende.

  • De stijgende trend komt niet alleen door de positie boven lijn c in de vorige grafiek tot uiting, maar ook in dezelfde grafiek met Bollinger Bands. De lijnen van deze indicator stijgen immers waardoor we met een opwaartse trend te maken hebben.

  • Ook de uurgrafiek toont ons een stijgende trend. De index bleef vandaag namelijk boven lijn r, al verliep dat aan het begin van de middag waarin de index kort onder lijn r kwam niet gemakkelijk. Zodra tegenwoordig echter een stijgende lijn gebroken wordt worden er direct krachten aan het werk gezet die voor een herstel zorgen, dat was vandaag niet anders. Korte termijn handelaren onder u doen er nog steeds goed aan een daling onder een trendlijn niet als verkoopsignaal, maar veeleer als koopsignaal te zien.

  • De Amerikaanse beurzen hebben vervolgens na opening bij ons voor een verder herstel gezorgd waardoor we zoals we in de daggrafiek al zagen rond de opening van vanmorgen uitkwamen. Dit zorgt ervoor dat we weer dicht bij de weerstand rond 471,6 zijn die we vorige week donderdag in het laatste uur uit wisten te nemen, waarna we er weer onder kwamen en het niveau al twee keer net na opening weerstand bood. Komen we morgen boven 471,6 dan zou dat een voortzetting naar 473 betekenen, het niveau waar in de daggrafiek zoals we vrijdag zagen een dubbele top is ontstaan. De toppen van 27 en 30 maart liggen namelijk dicht genoeg bij elkaar om het als zodanig te zien.

  • Lijn r speelt in de koersontwikkeling naast de weerstand op 471,6 ook morgen weer een cruciale rol. Zolang we boven deze lijn r zijn is de trend stijgend en is doorbraak van de weerstand rond 471,6 een kwestie van tijd, lijn r duwt de index er dan vanzelf doorheen. Anders wordt het natuurlijk mochten we door lijn r zakken, al vormt dat zeker geen garantie op een daling. Een beweging onder een trendlijn is tegenwoordig niet negatief meer, het is eerder een aansporing voor sommige grote spelers om extra te kopen om zo de index weer omhoog te helpen. Eigenlijk zou zoals we ook vrijdag zagen pas een daling onder 466,4 uitsluitsel geven, een daling onder 468,6 zou een aanwijzing zijn dat we dat niveau uit gaan proberen. Die laatste waarde staat dus op het korte lijstje getallen dat ik morgenochtend in mijn hoofd heb, 468,56 en 471,6. Zolang we tussen die waardes zijn blijf ik van een voortzetting naar boven uit gaan.

Resumerend:

De uurgrafiek en de kwartiergrafiek zijn vandaag de belangrijkste grafieken gebleven, daarin zien we namelijk terug dat lijn r vandaag de stijgende trend in gang hield. De index kwam er wel kort onder, maar dat zijn tegenwoordig momenten waarop grote spelers een beetje gas geven en de index snel weer terug brengen. De Amerikaanse beurzen hadden vervolgens een zodanig positieve invloed dat we weer vlak bij de weerstand rond 471,6 wisten te sluiten. Morgen moeten we natuurlijk op die weerstand en op lijn r letten, zolang we boven die laatste lijn zijn is de stijgende trend die ook uit de grafiek met de Bollinger Bands blijkt intact en kunnen we als het ware op een doorbraak van 471,6 wachten. Een stijging boven 471,7 zou ons ertoe brengen de top rond 473 opnieuw aan te vallen. Zouden we morgen toch onder lijn r terecht komen dan zie ik dat niet direct als een korte termijn verkoopsignaal, daarvoor zal de index toch op zijn minst onder 468,6 moeten komen. Feitelijk is pas een daling onder 466,4 zoals we vrijdag zagen negatief, maar ook dan moet je daarmee trouwens nog voorzichtig zijn. Lijn c biedt immers rond 465,2 nog mogelijke steun en zolang we boven die lijn zijn is de stijgende trend technisch intact. Voorlopig echter staan we vlak bij 471,6 waardoor we die morgen bij een positieve opening op een eenvoudige manier zouden kunnen breken en we meteen al verder naar boven gaan.

En dan nog dit...

Bij deze stijgende trend zou je haast vergeten naar de ontwikkeling van de olieprijs te kijken. De aandelenbeurs wekt met zijn stijgende trend de indruk dat het welhaast goed moet gaan met die olieprijs, maar dat is zeer beslist niet zo. De prijs voor een vat olie ligt in onderstaande weekgrafiek van de meicontracten light sweet crude midden in een driehoek en dat is zorgelijk. Een driehoek is namelijk een voortzettingspatroon, hetgeen betekent dat bij de vorming van dit patroon in de meeste gevallen de aan de driehoek voorafgaande beweging wordt hervat. Zou dat ook bij de olieprijs het geval zijn dan betekent dat een olieprijs die ver boven $70 uit zal gaan stijgen, maar op zijn minst naar $80 omdat je in ieder geval een stijging ter grootte van de grootste beweging in de driehoek mag verwachten. Alle beurzen stijgen desondanks, niemand lijkt zich er zorgen over te maken. Ik doe dat wel. Een uitbraak naar boven zou de inflatie doen toenemen hetgeen alleen met renteverhogingen bestreden zou kunnen worden. Het zou de economische groei nog voor we het effect ervan daadwerkelijk in macrocijfers terug zouden zien reduceren. Deze ontwikkeling is dus de moeite waard om in de gaten te houden. -Ad Nooten-

Naar boven